Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel Rapid Start

Toshiba Portege Z830 Ultrabook
Slíbili jsme vám, že vám něco povíme o Ultrabooku Toshiba Portégé Z830, s nímž jsme vyrazili za Keplerem do San Franciska. Půjde o pohled na jeden z lepších Ultrabooků současnosti…

Kapitoly článků

Technologie Intel Rapid Start je jednou z věcí, která dělá Ultrabook Ultrabookem a mimo jiné i kvůli ní musí mít Ultrabooky SSD. Bez SSD totiž tato technologie nefunguje (přesněji řečeno odmítá fungovat). U některých Ultrabooků se můžete setkat s tím, že mají malé SSD právě jen kvůli této technologii, případně dalším Responsiveness technologiím, zatímco jako hlavní úložiště se používá pevný disk. Toshiba Portégé Z830 má jedno SSD na všechno, takže se sem musí vejít i Intel Rapid Start.

Technologie Intel Rapid Start potřebuje kromě SSD ke svému provozu vyhrazený samostatný diskový oddíl (nebo partition, jak chcete). To není chyba, to je prostě vlastnost, která se vám líbit může, ale také nemusí. Oddíl by měl být tak velký, jak velká je paměť počítače. Pro zajímavost: na počítačích s 32bitovým systémem Windows je použití víc jak 4 GiB paměti nejen zbytečné, ale také neefektivní z hlediska technologie Rapid Start, která tak musí ukládat celou paměť, i tu část, kterou systém neumí využít (nad 4 GiB). To naštěstí není případ tohoto Ultrabooku, který má jednak pouze 4 GiB, ale hlavně má 64bitový systém.

Intel má pro technologii Rapid Start jednak ovladače a jednak ovládací nástroj, kterým se nastavuje její chování. Použití samotné technologie je velice jednoduché, používá se prostě režim spánku. Asi vás napadne otázka, jak se tedy liší režim spánku s technologií Rapid Start od režimu hibernace. V tom je ten fór: skoro nijak. Jsou to vlastně jen rozdíly kosmetické, z nichž ten největší spočívá v chování systému při uspání.

Technologie Rapid Start totiž umožňuje zvolit časovou prodlevu, po jejímž uplynutí se teprve přesune obsah RAM na SSD a dojde tak k faktické hibernaci, podobné, jakou má systém Windows. Prodlevu lze nastavit v Setupu a pokud máte nainstalované patřičné nástroje, tak i v operačním systému.

Toshiba Portégé Z830 - Advanced

Uspávání počítače je tak v podstatě rychlé, rychlejší než samotná hibernace Windows, protože v tu chvíli vlastně jen dochází k uspání do RAM. Až po nastaveném čase, pokud jej znovu neprobudíte, se počítač probere sám, za jediným účelem: přesunout obsah RAM na SSD do onoho vyhrazeného oddílu, a uspat se zcela (tedy provést hibernaci). Operační systém tento proces v podstatě nevidí, pro něj se stále jedná o uspání do RAM.

Při probuzení z tohoto režimu spánku se tak vlastně nejprve přesune původní obsah do RAM z SSD právě pomocí technologie Intel Rapid Start. Až pak se předává řízení systému Windows, který se pak už jakoby probouzí z RAM (systém neprovádí své klasické probuzení z hibernace).

Rapid Start je tak vlastně o trochu rychlejší než samotný systém Windows při použití hibernace. Pomáhá tomu i podpora Rapid Start v BIOSu počítače, protože BIOS při startu oseká Power On Self Test (POST) na naprosto nezbytné minimum, takže prakticky do jedné sekundy po zapnutí dochází k přesunu dat z SSD do RAM a pak je předáno řízení systému, aby se probudil. Intel tak vlastně nasimuloval hibernaci tak, jak ji běžně provádí systém Windows a vylepšil ji o rychlejší uspávání a rychlejší probouzení. Je možné nastavit, aby se Rapid Start prováděl okamžitě po uspání (tedy s nulovou prodlevou po uspání), pak se vlastně jedná o alternativu ke klasické hibernaci, kdy v režimu spánku počítač nemusí živit paměť, akorát systém si myslí, že se uspává do RAM.

Pokud uživatel počítač probudí dříve, než nastane časová prodleva pro přesun obsahu pamětí z RAM do SSD po uspání, probíhá klasické a nefalšované probuzení z RAM, které je tradičně velice rychlé.

Budiž názornou ukázkou toto video, kde uvidíte i průběhy měření rychlosti probouzení a uspávání.

Jak jste měli možnost vidět, start Ultrabooku z režimu spánku (uspání do RAM) se nijak neliší od běžně zažité současnosti – kdo z vás používá režim spánku, ví, že uspání i probuzení je záležitost několika málo sekund. Zajímavý je právě moment, kdy se Ultrabook sám přepne z režimu spánku (uspání do RAM) do režimu hibernace (uspání na SSD). To se děje automaticky a uživatel o tom v drtivé většině případů ani neví, protože v tu chvíli Ultrabook nepoužívá.

Probuzení z režimu hibernace přes Rapid Start je také poměrně rychlé, Ultrabook je od otevření víka k použití do 8 sekund. Samozřejmě nejdéle trvá samotný proces uspání na SSD (na našem videu rovných 21 sekund), a to především z toho důvodu, že použité SSD v tomto Ultrabooku má pomalý zápis, jak jste mohli vidět na předchozí straně. Protože ale tato akce probíhá v době, kdy o ní uživatel neví, ničemu to nevadí.

Tagy: 
Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Jaký je Ultrabook Toshiba Portégé Z830-10N?

Čtvrtek, 19 Duben 2012 - 23:57 | Tomáš Bohuněk | Osobně jsem na UTB koukal moc z pohledu "na...
Čtvrtek, 19 Duben 2012 - 23:03 | Enigma | VGA port je stále důležitý při prezentacích,...
Čtvrtek, 19 Duben 2012 - 23:00 | Enigma | Podle příspěvku výše jsem se lek, že to tam není.
Čtvrtek, 19 Duben 2012 - 14:39 | Leon Petrik | Vždyť je tam na grafiku ještě HDMI.
Čtvrtek, 19 Duben 2012 - 12:46 | Enigma | On je to opravdu především silně praktický stroj...
Čtvrtek, 19 Duben 2012 - 11:12 | Idaho Duncan | U notebooku na práci je ethernet nezbytnost....
Čtvrtek, 19 Duben 2012 - 10:26 | WIFT | Bylo by to fajn, kdyby to bylo na drátech. Už...
Čtvrtek, 19 Duben 2012 - 09:51 | crc 32 | ethernet potrebuju treba k nastavovani tech wifi...
Čtvrtek, 19 Duben 2012 - 03:29 | Leon Petrik | Dobrá, tak jedno srovnání z roku 2000 - tehdejší...
Čtvrtek, 19 Duben 2012 - 03:08 | Leon Petrik | Připomínám, že Portégé je primárně pracovní stroj...

Zobrazit diskusi