Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Update firmwaru

Yamaha F1
Tuto Yamahu, máme už v redakci 14 dnů a mnozí nás kamenujete, že recenze stále nikde. Ano, máte pravdu, že nám to trvá trochu déle, ale až se na ní nyní podívate, pochopíte proč. WIFT jí totiž pojal ve velkém stylu, a dovolím si tvrdit, že takovou recenzi jste opravdu ještě nečetli (a nejen u nás!). Ještě bych vám doporučil si před začátkem čtení dojít uvařit kávu (nebo čaj), bude to opravdu trošku delší ;-)

Náhrávání nového firmwaru do mechaniky je proces, ze kterého se některým uživatelům (zejména těm méně zkušeným) začně dělat husí kůže i na patě jen o něčem takovém slyší. Já osobně jsem při nahrávání firmwaru do mechaniky Yamaha CRW-F1E narazil na problém pouze jediný: Intel Application Accelerator (IAA2). Existence tohoto programu (IDE ovladače) v systému neustále mátla nahrávací program firmwaru, který měl neustále pocit, že z mechaniky musí být vysunuto CD. Pomohla až jeho odinstalace (tedy programu IAA2 samozřejmě) a přechod na klasické drivery, u kterých nastavujete DMA na jednotlivých kanálech IDE řadiče (v případě Win2K/XP) nebo přímo na mechanice (v případě Win9x/Me) ve správci zařízení.

Upozornění pro majitele základních desek s VIA chipsetem:

Pokud máte nainstalované ty ovladače, jejichž součástí je utilita IDETOOL (nebo prostě něco podobného, jako je Intel Application Accelerator), je pravděpodobné, že tyto problémy u vás nastanou také. Nemám to však ozkoušené, takže se může klidně stát, že to vadit nebude - jen mě tak napadlo, že se tyto ovladače chovají podobně a jistá možnost, že to nepůjde, tu je.

U firmwaru (tuším, že v souboru README.TXT) je upozorňováno na to, že k tomu, abyste mohli firmware do mechaniky nahrát, musíte mít vypnuté DMA (tedy mechanika musí s řadičem komunikovat maximálně pomocí PIO mode 4). Dále je nutné ve Win9x/Me vypnout automatické oznámení o vložení (to platí zejména pro uživatele programu InCD, ale i pro ostatní, co si tuto volbu nechávají zapnutou). Pak už není problém firmware do mechaniky nahrát. Jakmile se začne firmware do mechaniky ládovat, indikuje toto mechanika světle fialovým blikáním. Nakonec vám program oznámí, že firmware byl úspěšně nahrán a že musíte restartovat počítač (možná, že říká vypnout, přesně to teď nevím, rozhodně však doporučuji počítač opravdu na pár sekund vypnout - je to takové jistější).

Pak už má mechanika po znovunastartování PC nový firmware a můžete vesele pokračovat v pálení.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Yamaha F1 (44×24×44, IDE)

Neděle, 13 Srpen 2006 - 16:00 | Anonym | ...Yamaha F1 se nema rada s pridavny IDE radicem...
Středa, 12 Listopad 2003 - 21:01 | Anonym | Musim pouze souhlasit s chvalou na tuto...
Pondělí, 10 Listopad 2003 - 08:35 | Anonym | Jo, tak neco co je super se Vam uz nepovede...

Zobrazit diskusi