Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Advaned Audio Master Quality Recording (AAMQR)

Yamaha F1
Tuto Yamahu, máme už v redakci 14 dnů a mnozí nás kamenujete, že recenze stále nikde. Ano, máte pravdu, že nám to trvá trochu déle, ale až se na ní nyní podívate, pochopíte proč. WIFT jí totiž pojal ve velkém stylu, a dovolím si tvrdit, že takovou recenzi jste opravdu ještě nečetli (a nejen u nás!). Ještě bych vám doporučil si před začátkem čtení dojít uvařit kávu (nebo čaj), bude to opravdu trošku delší ;-)

Pro úsporu místa (a mých prstů) budu s dovolením používat zkratku AAMQR (jistě jste si všimli, že už ji delší dobu používám).

Yamaha F1 - AMQR vs. ne AMQR

Jaký je rozdíl mezi AMQR a AAMQR již víte, takže se na to pojďme podívat zblízka:

Nero AMQR Možnosti zápisu  Nero - Rychlosti při AAMQR

Jak jsem již v úvodu zmínil poznámku v tištěném materiálu, který byl u Yamahy F1 přibalen, nedoporučuje se mít zaškrtnutou volbu Zjistit maximální rychlost (já tedy tuto volbu nepoužíval ani doposud). Ve volbě rychlostí pro pálení je navíc položka Nejlepší rychlost zápisu, která by měla podobně jako Optimum Writespeed Control nastavit vhodnou rychlost podle média (z relativně malého množství, jmenovitě 1×, 4× a 8×).

Navíc se vám automaticky zatrhne volba Uzavřít CD (a nejde vypnout) a zcela zmizí možnost použít ochranu proti podtečení bufferu (z toho vyplývá možnost použít simulaci).

Nero AMQR settings

Vytvoření CD je stejné, jako u klasického AudioCD. Pouze místa máte o něco méně a musíte s tím počítat.

Zjistil jsem, že AMQR nemůžete vypalovat na 8cm média. Pálení na takové médium bez jakýchkoli okolků ihned spadne (médium zůstane nedotčeno).

Při pálení jednotlivými rychlostmi se skutečná rychlost vypalování trochu upraví, a to směrem dolů Nero Rychlost 4× se v režimu AAMQR změní na 3,5× (pálení probíhá tak, že otáčky média zůstávají, ale tím, že se natahují data jsou přijímána do vypalovačky o něco pomaleji:

  • SPEED je v AAMQR 0,8× SPEED
  • SPEED je v AAMQR 3,5× SPEED
  • SPEED je v AAMQR 7,2× SPEED

V režimu AAMQR můžete pálit nejen hudbu, ale také data. To už je ale asi opravdu jen pro ty, kteří se o svá data bojí možná až nezdravým způsobem. Nutno však říci, že takové CD bude pravděpodobně méně náchylné na nečitelnost při drobném poškození či běžném užívání.

Narozdíl od původního AMQR v režimu AAMQR funguje overburning. Právě toto dovoluje použít i 90-ti a 99-ti minutová média. Na 99-min. médium je možné takto uložit až 80 minut hudby (tedy výrobce to tvrdí, já bohužel nemám další 99-min. médium na vyzkoušení). Obrázek ukazuje pokus vypálit na 80-minutové CD víc, než se tam podle nominální kapacity (s ohledem na AAMQR) vejde.

Nero - Overburning v režimu Advanced Audio Master Quality Record

Amatérský srovnávací test kvality

Provedl jsem klasický pokus vypálit jedno CD třemi způsoby a zjišťoval kvalitu vypálení jednak průběhem čtení v samotné Yamaze F1 a jednak CD Quality checkem v již zprofanované citlivé mechanice Pioneer DVD-116. Navíc jsem do srovnávacího testu zařadil i jedno médium (s jiným obsahem), které kdysi vypálila Yamaha CRW-2100S rychlostí 12×-16× P-CAV. Všechna použitá média byla stejná - jednalo se o TDK d-view pro 12× rychlostní zápis - výrobce (moje oblíbená) Taiyo Yuden.

  • Vzorek č. 1: páleno metodou AAMQR rychlostí 8×
  • Vzorek č. 2: páleno klasicky DAO rychlostí 16× z rozhodnutí Optimum Writespeed Controlu
  • Vzorek č. 3: páleno klasicky DAO rychlostí 44× Full-CAV po vypnutí Optimum Writespeed Controlu
  • Vzorek č. 4: jiné CD (stejné médium) pálené v Yamaze 2100S fw. 1.0N rychlostí 12×-16× P-CAV (taktéž po vypnutí OWSC)
  • Vzorek č. 5: páleno klasicky DAO rychlostí 44× Full-CAV - OWSC to dovolil, médium bylo certifikováno pro rychlost zápisu 40× (Verbatim SuperAZO Crystal 40× Compatible) - toto CD jsem vypálil na poslední chvíli před dokončením této dlouhé recenze, proto pro něj nemám graf z Pionnera, kterého jsem již odevzdal na původní místo.

Ještě před tím, než vám ukážu grafy, vám musím říci, že můj naprosto skvělý Plextor PX-40TS nedělal mezi těmito CD rozdíl a všechny graboval úplně v pohodě jako lisovaná CD.

Nyní tedy grafy:

Vzorek č. 1 - testovala Yamaha CRW-F1

Yamaha F1 - CDspeed - páleno AAMQR 8× SPEED

Vzorek č. 2 - testovala Yamaha CRW-F1

Yamaha F1 - CDspeed - páleno DAO 16×SPEED

Vzorek č. 3 - testovala Yamaha CRW-F1

Yamaha F1 - CDspeed - páleno DAO 44× F-CAV SPEED

Vzorek č. 4 - testovala Yamaha CRW-F1

Yamaha F1 - CDspeed - páleno v Yamaze 2100S 12×-16× P-CAV SPEED

Vzorek č. 5 - testovala Yamaha CRW-F1

Yamaha F1 - CDspeed - páleno DAO 44× F-CAV na povolení Optimum W

Vzorek č. 1 - testoval Pioneer DVD-116

Yamaha F1 - CDspeed - CD Quality Check - páleno AAMQR 8× SPEED

Vzorek č. 2 - testoval Pioneer DVD-116

Yamaha F1 - CDspeed - CD Quality Check - páleno DAO 16×SPEED

Vzorek č. 3 - testoval Pioneer DVD-116

Yamaha F1 - CDspeed - CD Quality Check - páleno DAO 44× F-CAV SP

Vzorek č. 4 - testoval Pioneer DVD-116

Yamaha F1 - CDspeed - CD Quality Check - páleno v Yamaze 2100S 1

Výsledky jsou poměrně zajímavé: Médium pálené AMQR 8× chutnalo jak Yamaze, tak Pioneeru. Médium pálené 16× chutnalo také Yamaze i Pioneeru (Pioneer sice našel pár chybiček, spíš bych se však přikláněl k tomu, že médium chytlo na spodek nějaké smítko). No, a médium 16×, které tedy Yamaze nechutnalo ani náhodu (a DAE Quality test to dostatečně potvrdil), naopak nesmírně chutnalo citlivému Pioneeru, který na něm nenašel jedinou chybičku. Zato CD pálené v Yamaze 2100S nechutnalo ani jednomu, Pioneeru se z něj udělalo málem špatně.

Poslední narychlo (44×) :-) udělané CD se v Yamaze tvářilo výrazně lépe, než předchozí stejně rychle pálený Taiyo Yuden, jenž byl firmou TDK posvěcen pouze pro 12× rychlostní zápis. Nabyl jsem dojmu, že ne vždy to číslo na obalu (či médiu), které udává maximální rychlost zápisu, je tam napsáno jen tak aby se neřeklo. Řekl bych, že Verbatim SuperAZO 40× Compatible v Yamaze CRW-F1 zkoušky dospělosti udělal :-).

Ostatní závěry si udělejte sami.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Yamaha F1 (44×24×44, IDE)

Neděle, 13 Srpen 2006 - 16:00 | Anonym | ...Yamaha F1 se nema rada s pridavny IDE radicem...
Středa, 12 Listopad 2003 - 21:01 | Anonym | Musim pouze souhlasit s chvalou na tuto...
Pondělí, 10 Listopad 2003 - 08:35 | Anonym | Jo, tak neco co je super se Vam uz nepovede...

Zobrazit diskusi