Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Spolupráce s alternativními IDE řadiči

Yamaha F1
Tuto Yamahu, máme už v redakci 14 dnů a mnozí nás kamenujete, že recenze stále nikde. Ano, máte pravdu, že nám to trvá trochu déle, ale až se na ní nyní podívate, pochopíte proč. WIFT jí totiž pojal ve velkém stylu, a dovolím si tvrdit, že takovou recenzi jste opravdu ještě nečetli (a nejen u nás!). Ještě bych vám doporučil si před začátkem čtení dojít uvařit kávu (nebo čaj), bude to opravdu trošku delší ;-)

Opět jsem (stejně jako u NECa NR-9100A) vyzkoušel, jak pracuje tato Yamaha CRW-F1 s jiným IDE řadičem, než s tím, který lze běžně nalézt na základní desce a je součástí chipsetu. A protože mám k dispozici jen jeden takový IDE řadič, více testů vám bohužel nemohu ukázat. Porovnával jsem tedy opět práci dvou chipsetů s IDE rozhraním:

  • VIA 686B
  • Promise PDC-20265R (v režimu UltraDMA)

Obě IDE rozhraní jsou integrovány na základní desce GigaByte GA-7DXR. VIA 686B představuje klasické IDE řadiče, Promise PDC-20265R pak zastupuje onen alternativní řadič. Pokud jste četli mou recenzi na zmiňovaného NECa NR-9100A, pak jistě víte, jaké problémy tento Promise způsoboval při vypalování - extrémní zatížení procesoru při vypalování způsobovalo při vyšších rychlostech nedostatečný přísun dat do mechaniky a tím pádem velmi časté používání JustLink technologie. Rovnou vám můžu říct, že s Yamahou CRW-F1 to bylo hodně podobné. Vina bude tedy zřejmě ani ne tak v těch IDE mechanikách, jako právě v tom Promisu (a je skutečně těžké říci, zda to mají na svědomí ovladače nebo řadič sám jako takový).

Malá poznámka ke grafům zatížení CPU: Měřeno klasickým Performance monitorem, který je součástí Windows 2000. Průběh zhruba odpovídá celé době čtení, nesedí však přesně graficky s grafem čtení (to s tímto jednoduchým nástrojem snad ani nelze udělat).

VIA IDE (686B)

Zápis

Yamaha F1 - CDspeed - graf zápisu při připojení na VIA IDE

Yamaha F1 - Zatížení CPU během zápisu při připojení na VIA IDE

U VIA IDE, které je standardním IDE jako součást chipsetu (v chipu VIA-686B) probíhá vše hladce a bez potíží, proto si odpustím graf čtení. Zatížení procesoru je při práci s touto mechanikou skutečně zanedbatelné.

Promise IDE (PDC-20265R)

Promise PDR-20265RTrochu k tomuto chipu: PDC-20265R je určen k integraci na základní desky a hned tak ho na klasických Promise řadičích nenajdete. Sama firma Promise tvrdí, že PCI karty (IDE řadiče) s tímto chipem nedělá, tento čip pouze prodává výrobcům základních desek a ti jej integrují pro rozšíření možností základní desky.

Tento chip pracuje ve dvou režimech (zpravidla nastavitelných jumperem na základní desce): RAID a UltraATA (konkrétně UltraDMA-100). Režim RAID je pouze pro pevné disky, které se tak dají sdružovat do diskového pole, zatímco režim UltraATA je možné použít i s ostatními IDE zařízeními, mimo jiné i CD/DVD mechanikami. Pochopitelně jsem měl režim UltraATA, jinak by to vůbec nefungovalo, při startu však BIOS řadiče nenapsal, v jakém režimu mechanika pojede (pouze ji nadetekoval), protože prý nenašel žádný pevný disk a tak nebude vůbec Promise BIOS zaveden. UltraDMA režim byl tedy plně v kompetenci ovladače ve Windows 2000.

Čtení

Yamaha F1 - CDspeed - čtení při připojení na řadiči Promise

Yamaha F1 - Zatížení CPU během čtení při připojení na řadiči Pro

Jak je vidět, používání mechaniky jako CD-ROM nečiní variantě připojení na Promise IDE řadič žádné potíže. Podívejte se ale, co to udělá, když chcete s touto variantou zapojení provádět zápis na CD-R.

Zápis

Yamaha F1 - CDspeed - zápis při připojení na řadiči Promise

Yamaha F1 - Zatížení CPU během zápisu při připojení na řadiči Pr

Zatížení procesoru jde silně nahoru a při dosažení rychlosti zhruba 36× už nestíhá systém mechanice dodávat data. Pálení následně spadne na vyprázdnění bufferu nebo se začne opakovaně používat SafeBurn (znovu upozorňuju, že u této mechaniky ochrany proti podtečení bufferu při simulaci pálení nefungují).

Osobně z tohoto nedostatku neviním Yamahu, ale Promise IDE řadič, případně jeho ovladače. Také si myslím, že patřičnou optimalizací ovladačů by se tyto problémy daly vyřešit.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Yamaha F1 (44×24×44, IDE)

Neděle, 13 Srpen 2006 - 16:00 | Anonym | ...Yamaha F1 se nema rada s pridavny IDE radicem...
Středa, 12 Listopad 2003 - 21:01 | Anonym | Musim pouze souhlasit s chvalou na tuto...
Pondělí, 10 Listopad 2003 - 08:35 | Anonym | Jo, tak neco co je super se Vam uz nepovede...

Zobrazit diskusi