Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vypalovací programy

Yamaha F1
Tuto Yamahu, máme už v redakci 14 dnů a mnozí nás kamenujete, že recenze stále nikde. Ano, máte pravdu, že nám to trvá trochu déle, ale až se na ní nyní podívate, pochopíte proč. WIFT jí totiž pojal ve velkém stylu, a dovolím si tvrdit, že takovou recenzi jste opravdu ještě nečetli (a nejen u nás!). Ještě bych vám doporučil si před začátkem čtení dojít uvařit kávu (nebo čaj), bude to opravdu trošku delší ;-)

Feurio!

Feurio! bohužel Yamahu CRW-F1 ještě nezná, takže jsem se ani nesnažil s ním cokoli dalšího zkoušet. Je sice možné vybrat nějaký driver, ale není to ono, spousta funkcí chybí. Podle mého názoru jednou z neklamných známek, že program mechaniku podporuje, je podpora Advanced Audio Master Quality Recording režimu.

GoldenHawk CDRWin

Bohužel, ani CDRWin od Goldenhawku tuto mechaniku jako vypalovačku nepodporuje (jak verze 3.9A z června 2002, tak verze 4.0A z února 2002).

DiscJuggler

Ani DiscJuggler verze 4.01.1002 Yamahu CRW-F1 pořádně nezná, takže výsledky vypadají takto:

Yamaha F1 - DiscJuggler čtení

Yamaha F1 - DiscJuggler zápis

Jak je vidět, čtení odhadl DiscJuggler zřejmě bez chyb, zato o UltraSpeed přepisu nemá ještě ani páru. Nepomohlo ani vložení UltraSpeed CD-RW média.

Yamaha F1 - DJ dovolí pouze 12× zápis i při vloženém 24× UltraSp

Myslím, že by bylo vhodné počkat, až Padus také dostane efjedničku do rukou :-). I tak bylo potěšující, že DiscJuggler uměl s touto Yamahou pracovat. Pálení bezmála 76 minut na UltraSpeed CD-RW médium trvalo 8:20, což 12× rychlostnímu zápisu odpovídá.

Nero - Burning ROM

Nero - Burning ROM je v tuto chvíli mě jediný známý program, který tuto mechaniku opravdu zná a dokáže využít vesměs všechny její vlastnosti od klasického pálení přes AAMQR až po Disc T@2. Informace, které Nero o mechanice podává:

Yamaha F1 - Nero Info

Vypnutím Optimum Writespeed Control dovolíte mechanice, aby na jakákoli CD-R média vypalovala takovou rychlostí, jakou zvolíte. Můžete tedy na staré médium určené pro 8× rychlostní zápis s klidem zapisovat 44×. Ovšem s jakým klidem ho pak budete číst ... to je věc jiná :-).

A protože známe v Neru způsob, jak těch informací z mechaniky vydolovat opravdu přehršel, nabízím vám nyní tento přehršel informací k vidění:

Yamaha F1 - Nero Advanced Info - Inquiry Data

Yamaha F1 - Nero Advanced Info - CD Capab.+Mech.Status

Yamaha F1 - Nero Advanced Info - Buffer Underrun

Yamaha F1 - Nero Advanced Info - Feature list

Yamaha F1 - Nero Advanced Info - Performance of drive

Pokud jste to opravdu studovali, možná jste kromě jiného nalezli potvrzenou informaci, že mechanika skutečně C2-Errory nepodporuje.

Poměrně zajímavý je také třetí obrázek, kde jsou informace o podpoře ochrany proti podtečení bufferu. Abych pravdu řekl, nějak jim buď zrovna moc nerozumím nebo příliš nedůvěřuju.

Nero Info Tool

Yamaha F1 - Nero InfoTool

Nero Info Tool se zde plete asi jen v jedné věci: vracení C2 Errors. Yamaha CRW-F1 tuto funkci nepodporuje (ani tajně, asi jako Pioneer DVD-116 - vyzkoušeno na velmi špatném CD - mechanika ani jednou nezahlásila C2-error, ale pokaždé z CD dostala něco jiného). S firmwarem 1.0c vypisuje totéž (samozřejmě až na verzi firmware).

CloneCD

Yamaha F1 - CloneCD

Jestli se nemýlím, tak vše, co CloneCD vypisuje, je pravda.

EAC

Pro detekci mezer mezi stopami se mi osvědčilo nastavení metodou A - Accurate. Yamaha CRW-F1 s tímto nastavením pracuje spolehlivě a rychle.

Yamaha F1 - EAC Detecting featuresEAC nadetekovalo, že mechanika "kešuje" audio data, což může i při Accurate Streamu mírně komplikovat grabování, zejména horších CD (více či méně poškrábaných, případně hůře vypálených). "Kešování" Audio dat způsobuje, že při výskytu chyby budou tato data vrácena i pokud budeme po mechanice požadovat tato data znovu. Jiné programy mohou nabýt dojmu, že pokud mechanika vrátila dvakrát totéž, je to správně. EAC si však s tímto umí poradit a "kešování" eliminovat (pravděpodobně tím, že cache vyprázdní načtením dalších dat tak, aby data, která jsou předmětem zájmu, zaručeně v cache nebyla a načetla se tedy skutečně znovu). Dost to zpomaluje grabování.

Yamaha F1 - Manuální nastavení EAC

Nicméně z vlastní zkušenosti mohu doporučit (ne však spolehlivě poradit) tuto volbu vypnout. Zejména při relativně dobrých CD. Pokud je vaše CD opravdu stoprocentně v pořádku a jste si jím naprosto jisti, můžete samozřejmě přepnout do Burst módu a grabovat plných 44× Full-CAV - CD tak načtete stejně v pořádku jako v Secure módu. Yamaha F1 - EAC Schopnosti zápisuRozhodně jsem však nenabyl dojmu, že Yamaha CRW-F1 by byla to pravé ořechové pro grabování CD-DA. Tedy až na jednu výjímku - kaktusové ACD.

Nakonec se ještě můžete podívat na to, jaké schopnosti pro zápis nadetekovalo EAC. Myslím, že to nepotřebuje komentář.

Detekci offsetu vám neukážu. Omlouvám se, ale ani jedno CD z té rozsáhlé databáze, kterou EAC vyžaduje, já nemám.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Yamaha F1 (44×24×44, IDE)

Neděle, 13 Srpen 2006 - 16:00 | Anonym | ...Yamaha F1 se nema rada s pridavny IDE radicem...
Středa, 12 Listopad 2003 - 21:01 | Anonym | Musim pouze souhlasit s chvalou na tuto...
Pondělí, 10 Listopad 2003 - 08:35 | Anonym | Jo, tak neco co je super se Vam uz nepovede...

Zobrazit diskusi