Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Testy - zápis

Yamaha F1
Tuto Yamahu, máme už v redakci 14 dnů a mnozí nás kamenujete, že recenze stále nikde. Ano, máte pravdu, že nám to trvá trochu déle, ale až se na ní nyní podívate, pochopíte proč. WIFT jí totiž pojal ve velkém stylu, a dovolím si tvrdit, že takovou recenzi jste opravdu ještě nečetli (a nejen u nás!). Ještě bych vám doporučil si před začátkem čtení dojít uvařit kávu (nebo čaj), bude to opravdu trošku delší ;-)

Zápis na CD-R

Yamaha F1 - CDspeed - zápis na CD-R - rychlost 44× Full-CAV

Zápis na CD-R rychlostí 44× Full-CAV jako víno. Toto je starý Nero CDSpeed.

Zápis na CD-R 90 minutové

Yamaha F1 - CDspeed - zápis na CD-R 90-min. - rychlost 40× P-CAV

Nový Nero CDSpeed má zajímavou vlastnost: Dokáže testovat CD až tam, kde by při Full-CAV rychlosti mohlo dojít k překročení maximální deklarované rychlosti, tedy 44× SPEED. Yamaha F1 v takovém případě suverénně srazí pálení na 40× Partial-CAV. Když si ten graf odhadem protáhnete, asi by došla až někam na 46× SPEED (Pozn. Martin: všimnout si také můžete, že CDspeed již u dlouhých médií nekreslí mimo graf, ale upraví sám vodorovnou osu).

Zápis na 8 cm a atypická média

Yamaha F1 - CDspeed - zápis na CD-R ve tvaru srdce (Heart-R)

8 cm média či média ve tvaru srdce Yamaha automaticky zpomaluje na 8× SPEED. Ani se jí nedivím. Takové CD-R srdce při pokusu o rychlé roztočení vibruje jak pračka při ždímání.

Zápis na starší CD-RW médium 2× compatible

Yamaha F1 - CDspeed - zápis na staré 2×SPEED CD-RW médium

I když jsou tato média Yamahou F1 podporována, nutno říci, že se jedná o naprosto nesnesitelnou rychlost :-).

Zápis na CD-RW médium 4× compatible

Yamaha F1 - CDspeed - zápis na 4×SPEED CD-RW médium

Ani tato rychlost už není, co to bývalo. Ovšem v rámci zachování kompatibility je skutečně nezbytné, aby tuto rychlost mechaniky stále podporovaly. Už jen proto, že na High Speed CD-RW média nelze zapisovat v ne-High Speed mechanikách.

Zápis na High Speed CD-RW médium

Yamaha F1 - CDspeed - zápis na High Speed CD-RW médium

Tato desítka už není tak rovná, jak by se dalo čekat. Nicméně šlape celkem spolehlivě. Rychlost přepisu 10× je něco, na co jsme dnes zvyklí a mnohdy si pochvalujeme, jak je to eRWéčko svižné. Pravda, existuje i High Speed přepis 12×, ten ale tahle Yamaha zjevně nepodporuje.

Zápis na Ultra Speed CD-RW médium

Yamaha F1 - CDspeed - zápis na Ultra Speed CD-RW médium

Vážení paliči, kdo jednou zkusil UltraSpeed přepis 24× (byť Partial-CAV), už nikdy se nebude chtít vrátit k rychlosti přepisu 10× či 12×. Dvacetčtyřka - to je opravdu pohoda. Sám se přiznávám k tomu, že rychlost přepisu 10× mě neláká, rychlosti přepisu 4× se vyhýbám a rychlost přepisu 2× zcela nechápu (nechápu, jak jsem s tím mohl vůbec žít...). Během přepisu celého CD-RW 2× compatible si totiž dáte solidní oběd, zatímco během přepisu média UltraSpeed 24× si nestihnete skoro sníst ani párek v rohlíku.

Advanced DAE Quality Test

Yamaha F1 - CDspeed - Advanced DAE Quality Test

Mechanika neumí číst data z Lead-Outu, což by nemělo vadit, protože i před Lead-Outem bývá zpravidla ticho. A i když tam není, je zvuk utnutý jako sekyrou, což by byl i v tomto případě, takže nedostatek je snadno omluvitelný.

Velmi zde vyniká kvalita této Yamahy ve vysokorychlostním vypalování - toto CD bylo páleno na médium Verbatim SuperAZO 40× Compatible rychlostí 44× Full-CAV.

Zajímavý je offset - tedy zajímavé je, že v této Yamaze všechna Advanced DAE Quality Test CD, která jsem kdy vytvořil, mají stejný offset - a to právě oněch 2956 bajtů. Testovací CD, která mám, vypálily vypalovačky HP M820e, NEC NR-9100A, Yamaha CRW-F1 a ještě nějaká, tuším HP 8100b. To mě přivádí na myšlenku: Existuje vůbec ještě zápisový offset? Má smysl se jím zabývat? Hmm hmm hmm...

Overburning test

Přiznám se, že po zkušenostech s NEC NR-9100A jsem si přál aby Yamaha CRW-F1 uměla alespoň 90 minutové média. Byl jsem nad očekávání překvapen.

Yamaha F1 - CDspeed - overburn test

Sice nechápu, jak donutil CDSpeed Yamahu F1 pálit ještě dál, než jsem mu byl schopen sdělit, ale overburning s hodnotou téměř 100 a půl minuty mě skutečně ohromil (Pozn. Martin: že by ta hodnota, co se k měření zadává, byla bez LeadOut (a pak asi i bez LeadIn?) a kapacita opravdu naměřená pak byla včetně obou těchto jalových míst?).

Toto médium jsem tedy vyzkoušel nějakou takovouto hromadou hudby zaplnit. Vzal jsem svou oblíbenou kolekci Synthesizer Gold, vybral z ní to nejlepší dle mého gusta - a dalo to dohromady 100 minut a 6 sekund. Řekl jsem si, že je to ideální délka na moje první stominutové CD. Takže jsem jej vypálil v domnění, že budu mít také jedno své skutečně nepříčetně dlouhé CD. Optimum Writespeed Control jsem nechal zapnutý, takže Yamaha srazila pálení na rychlost 16× (médium Eximpo 99-min.).

Hned po započetí zápisu Lead-Outu pálení spadlo na chybu. Pravděpodobně skutečné hranice média nejsou až tak daleko, jak udával Overburning test.

Yamaha F1 - Nero -  zápis 100 minutového CD

Pochopitelně jsem ihned prohnal CD testem. Jako testovací mechaniku jsem použil oblíbenou citlivou DVD-ROM mechaniku Pioneer DVD-116.

Yamaha F1 - CDspeed - test kvality 100 minutového CD

Výsledek byl poněkud rozporuplný: Kvalita vypáleného CD se mi jeví poměrně vysoká, zatímco hranice média nedosáhly ani na stovku. Médium před 100. minutou skutečně končí.

Na závěr tohoto testu však musím jednoznačně pochválit Yamahu CRW-F1 za v podstatě neomezený overburning - hranice jsou vždy nastavovány médiem (případně podporou ze strany softwaru).

CD-MRW / InCD - Packet Writing Software

Tak tento formát mi čím dál tím víc přestává být sympatický. Zkoušel jsem vypálit tímto způsobem (a pak klasickým) na jedno CD-RW soubor o velikosti 521 240 576 bajtů a měřil jsem, jak dlouho to trvá.

Operace Formát Čas
Zápis na High Speed CD-RW - s nastavením CAV CD-MRW 16:24
Zápis na High Speed CD-RW - bez nastavení CAV CD-MRW 16:42
Zápis na High Speed CD-RW - klasicky 10× CLV ISO-9660 06:08
Čtení z High Speed CD-RW CD-MRW 02:12
Čtení z High Speed CD-RW ISO-9660 01:52
Zápis na Ultra Speed CD-RW - s nastavením CAV CD-MRW 10:30
Zápis na Ultra Speed CD-RW - bez nastavení CAV CD-MRW 10:33

Pochopitelně jsem měl vypnutou volbu Verify v InCD. I tak je např. čas potřebný k zápisu souboru na Ultra Speed CD-RW ve formátu CD-MRW větší, než čas zápisu na High Speed CD-RW médium ve formátu ISO-9660. Moc praktičnosti v tom rozhodně nevidím. Buďto opravdu čas k používání CD-MRW ještě nedozrál nebo nemá Yamaha CRW-F1 tento formát doladěný. Já osobně CD-MRW nepoužívám vůbec, takže závěr si udělejte sami (samozřejmě nevylučuji, že chyba je mezi klávesnicí a židlí). Já se nadále držím osvědčeného a v podstatě bezproblémového klasického pálení, které začíná Lead-INem a končí Lead-OUTem (pakliže se na něj vůbec dostane - to je případ extrémního overburningu) :-).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Yamaha F1 (44×24×44, IDE)

Neděle, 13 Srpen 2006 - 16:00 | Anonym | ...Yamaha F1 se nema rada s pridavny IDE radicem...
Středa, 12 Listopad 2003 - 21:01 | Anonym | Musim pouze souhlasit s chvalou na tuto...
Pondělí, 10 Listopad 2003 - 08:35 | Anonym | Jo, tak neco co je super se Vam uz nepovede...

Zobrazit diskusi