Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Editace CD-RW Audio

Yamaha F1
Tuto Yamahu, máme už v redakci 14 dnů a mnozí nás kamenujete, že recenze stále nikde. Ano, máte pravdu, že nám to trvá trochu déle, ale až se na ní nyní podívate, pochopíte proč. WIFT jí totiž pojal ve velkém stylu, a dovolím si tvrdit, že takovou recenzi jste opravdu ještě nečetli (a nejen u nás!). Ještě bych vám doporučil si před začátkem čtení dojít uvařit kávu (nebo čaj), bude to opravdu trošku delší ;-)

Editace CD-RW Audio disků není věc příliš známá i když zase zcela tajná není. První Yamaha, která tuto funkci nabídla, byla Yamaha 3200. Editaci Audio CD-RW disků umějí do jisté míry i jiné mechaniky. V podstatě se jedná o ty mechaniky, které dokážou na CD-RW disku otevřít poslední session. Do té pak lze v režimu TAO přidat další stopy a disk znovu uzavřít. Yamaha má tuto funkci rozšířenou o mazání stop od konce. Pokud se vám tedy poslední stopa nelíbí, můžete ji nahradit jinou anebo prostě jen smazat (no, zas tak prostě ne, ale v principu jde o celkem jednoduchou operaci - otevřete poslední session, smažete poslední stopu a session znovu uzavřete). Můžete smazat samozřejmě i více stop, vždy ale jen od konce - nelze smazat stopu, která není poslední. Je to jako když dáváte na sebe vrstvy Hanojské věže - pracovat můžete v daném okamžiku pouze s tou, co je navrch, nelze brát z prostředka.

Vytvoření editovatelného Audio CD-RW

Editovatelné AudioCD vytvoříte velmi snadno: V Neru zvolíte novou kompilaci, vyberete AudioCD a na záložce Úprava disku CD-RW zvolíte Vytvořit upravitelný Audio CD-RW disk. V tomto režimu vám Nero nedovolí zapisovat jinak, než TAO (Track-At-Once). Z toho vyplývá, že můžete rovnou zapomenout na CD-Text. Editovatelný disk můžete také vytvořit prostým pálením v režimu TAO (nemusíte Neru říkat, že chcete vytvořit editovatelné CD-RW). K tomu, aby editovatelné Audio CD-RW fungovalo v Neru správně, je velice dobré nezaškrtávat na záložce Pálení volbu Uzavřít CD. Nero se totiž bezprostředně po pálení ještě před tím, než vám oznámí, že je to úspěšně vypáleno, snaží stopy znovu načíst (aby mohl pokračovat v editaci Audio CD-RW), a když je CD uzavřené, oznámí vám toto:

Nero RW Edit Warning message

Není však nezbytně nutné CD nechávat otevřené. Můžete jej dodatečně kdykoli otevřít. Zvláštní je, že Neru ke štěstí (rozumějte k připalování či mazání stop) stačí, aby byla otevřená jakákoli session - nezáleží na tom, zda je to ta, co chcete právě editovat, nebo zda je to nová (zpravidla druhá) prázdná (která vzníká tím, že CD při pálení neuzavřete). Nero si stejně otevře tu první a s tou pak pracuje.

Úprava Audio CD-RW disku

Pokud tedy vytvoříte takto editovatelné Audio CD-RW, máte možnost přidávat na něj následně stopy nebo je od poslední mazat. K tomu už je nutné při vytváření nové kompilace na záložce Úprava disku CD-RW zvolit možnost Upravit existující Audio CD-RW disk. Pokud je na vloženém CD otevřená session, Nero si "natáhne" existující stopy do kompilace, aby bylo možné s nimi pracovat (a potažmo abyste měli přehled, jaké stopy tam už jsou).

Pokusíte-li se smazat stávající stopu, která není poslední, Nero vám vysvětlí, že tudy cesta nevede:

Nero - Mazat se musí od konce

Pokud tedy budete mazat stopy hezky od poslední, můžete místo nich nahrát stopy nové. Smazání stopy uprostřed v podstatě vyžaduje smazat všechny stopy za ní, takže pokud je chcete na CD nechat, musíte je tam nahrát znova. Mě osobně to skutečně velmi připomíná zmíněné Hanojské věže. Ten princip je velmi podobný.

Jak jsem již zmínil - lze udělat i to, že poslední stopy pouze smažete a nic tam nepřipálíte. V kompilaci, kde editujete Audio CD-RW disk, jednoduše poslední stopu (stopy) smažete a kompilaci vypálíte. Nero smaže informace o stopách a poslední vybrané stopy, které jste určili ke smazání, a pak zapíše nový Lead-In a Lead-Out. Nic víc.

Otevření již uzavřeného CD

Ke znovuotevření již uzavřené session slouží velmi sympatická volba, kterou v Neru najdete když budete chtít smazat přepisovatelné CD. Pokud to vypalovačka v daný moment dovede (zpravidla to vyžaduje mít disk zapsaný v režimu TAO), nabídne vám tyto volby:

Nero - Možnosti mazání CD-RW

První dvě volby jsou jasné - používají se celkem běžně a táhnou se od původní existence CD-RW médií. Volba třetí je méně známá, ale už jste se s ní mohli u některých mechanik setkat. Volbu čtvrtou jsem já osobně viděl poprvé. Co to způsobí? Zdánlivé smazání TOC CD-RW disku funguje tak, že Nero vypalovačku přesvědčí o tom, že otevřela poslední session. Přitom vypalovačka se na médium ani křivým pohledem nepodívá (rozumějte, že na něj vůbec nic nezapisuje). Vypalovačka je skutečně přesvědčena, že session je otevřená - v Neru si to lze ověřit zobrazením informací o médiu:

Nero - Zdánlivě otevřené CD-RW vypadá jako opravdu otevřené.

Abych se přesvědčil, že si to nero nevymýšlí, a že má opravdu vypalovačka pocit, že CD-RW má otevřenou session, zavřel jsem Nero a pustil ISOBuster. Ten si to myslí také:

ISOBuster dokázal, že Yamaha F1 si při zdánlivém otevření CD mys

Pokud takovéto CD vysunete z mechaniky a znovu jej zasunete, vypalovačka jej znovu načte. Pak samozřejmě vidíte session znovu uzavřenou, protože vypalovačka ji ve skutečnosti neotvírala, jen byla programově přesvědčena, že ji otevřela.

Na takto zdálnivě znovu otevřené CD můžete v Neru pálit skutečně jako by bylo znovu otevřené. Takže můžete Nero nastartovat, zvolit Upravit existující Audio CD-RW disk a přidávat tam nějaké další stopy. Pak CD uzavřete - a je to. Zdánlivé otevření CD je proces, který je o něco kratší, než skutečné otevření CD - zdánlivé trvá okolo pěti až deseti sekund, skutečné otevření trvá na UltraSpeed (24×) médiu okolo půl minuty. Zdánlivé otevření navíc na CD ani nesáhne, takže když si vytváření kompilace po chvíli rozmyslíte, protože lepší (nebo další) stopy na vypálení prostě nemáte, vysunete CD z mechaniky beze změny.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Yamaha F1 (44×24×44, IDE)

Neděle, 13 Srpen 2006 - 16:00 | Anonym | ...Yamaha F1 se nema rada s pridavny IDE radicem...
Středa, 12 Listopad 2003 - 21:01 | Anonym | Musim pouze souhlasit s chvalou na tuto...
Pondělí, 10 Listopad 2003 - 08:35 | Anonym | Jo, tak neco co je super se Vam uz nepovede...

Zobrazit diskusi