Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

USB 3.0

Datová úložiště
Kde by byly slavné procesory Intel Core 2 Duo, Core i7/i5/i3/… či AMD Phenom II, FX a A-Series APU, kdybychom neměli kam ukládat svá data? ;-) Stejně jako v reálu platí „sůl nad zlato“, tak v počítačovém světě platí „úložiště nad grafiku“, protože dat je mufnáct a ani veškerá úložiště na světě na ně nestačí, pořád se vyrábějí nová. Pojďme se podívat na loňský rok v této oblasti a zkusme si nastínit, jak to možná bude vypadat letos…

Kapitoly článků

2.  SSD
3.  USB 3.0

Byť toho textu nebude tolik, rozhodli jsme se věnovat USB 3.0 speciální stránku. USB 3.0 je rozhraní, kterého jsme si užili loni celkem dost, přesto má svou budoucnost ještě před sebou. První část roku se nesla ve znamení „diskrétních“ USB 3.0 řadičů, pro pořádek si připomeňme všechny jejich výrobce, nejznámější je dnes Renesas Electronics (dříve NEC Electronics), dále pak EtronTech, ASMedia a Fresco Logic. První ze jmenovaných uvedl na jaře další USB 3.0 řadiče, čtyřportový µPD720201 a dvouportový µPD720202, oba cílené především na úsporu energie, zatím jsme se však s žádným z nich na základních deskách nesetkali.

Renesas μPD720201 a μPD720202

Úplně prvním čipsetem základních desek, který má v sobě integrovaný USB 3.0 řadič, a to rovnou čtyřportový, je AMD A75 uvedený na začátku druhé poloviny loňského roku. Ten je doposud také jediným čipsetem USB 3.0 vybaveným, konkurence (Intel) uvede své čipsety s USB 3.0 až v souvislosti s procesory rodiny Ivy Bridge (půjde o mainstreamovou 7. řadu čipsetů, krycí jméno Panther Point). Zatím nemůžeme říci, že by tato integrace přinesla něco specifického, dokonce tím nebyla ani schopnost z USB 3.0 nabootovat, neboť jsme nějaký čas přehlíželi skutečnost, že to funguje i s „diskrétními“ USB 3.0 řadiči, záleží jen na implementaci BIOSu (či UEFI) základní desky (toto přehlédnutí bylo způsobeno faktem, že se poměrně dlouho nikdo neobtěžoval schopnost bootování z USB 3.0 implementovat, pročež jsme nabyli mylného dojmu, že to půjde až s USB 3.0 řadičem integrovaným v čipsetu).

Čip AMD A75 FCH s korunou (Gigabyte GA-A75M-UD2H)
AMD A75

Bootování z USB 3.0 má obecně ten problém, že jej nepodporují operační systémy. Tedy abychom byli přesní: nepodporuje to ten nejrozšířenější: Windows. On je obecně systém Windows k bootování z USB 3.0 poněkud odtažitý, protože na rozdíl třeba od Linuxu Microsoft neměl zájem na tom, aby operační systém byl přenosný z PC na PC. Čtete správně, neměl. Už totiž má, příští verze Windows (momentálně označovaná jako Windows 8) už totiž bude z USB umět bootovat, a to dokonce i z USB 3.0, pokud to bude podporovat deska. Ne, nemáme na mysli instalačku, máme na mysli plnou instalaci operačního systému. Už jsme si to vyzkoušeli, má to ještě řadu much, ale v zásadě to funguje, asi nejzajímavější na tom je, jak se operační systém vyrovnává se změnami hardwaru při přenosu na jiný počítač, ale o tom až později v samostatném článku. Současná verze Windows nic takového oficiálně nepodporuje a pokud jde o bootování instalačky, pak s ohledem na fakt, že tento systém neobsahuje ovladače pro USB 3.0 řadiče a huby, tak si nabootujete jen do té doby, než potřebuje systém sáhnout na flashku pro data, ke kterým se nemá jak dostat.

Specifickou kategorií USB 3.0 je určitě UASP neboli USB Attached SCSI Protocol, zjednodušeně řečeno lepší způsob komunikace úložišť přes USB 3.0 vycházející ze starého dobrého SCSI (možná jsou mezi vámi tací, co práci se SCSI už nepamatují, věřte, mělo to své kouzlo, i když to má s prací na USB 3.0 už pramálo společného). Loni jsme měli jedinečnou příležitost vyzkoušet si jedno z prvních zařízení skutečně označených (a také fungujících) jako UASP a na první pokus to nevypadá úplně špatně, nějaký potenciál to jistě má a letošní rok se pravděpodobně budou objevovat UASP zařízení, jakmile bude uveden systém Windows 8 plně podporující nejen UASP, ale celé USB 3.0 obecně. Neméně velkou snahu na podpoře UASP následně čekáme od Linuxu, kde zatím vývojáři pravděpodobně neměli s UASP zařízením ještě vůbec tu čest, neboť to i přes určitou deklaraci podpory prostě nefunguje (na druhou stranu je potřeba říci, že nemůžeme svalovat vinu striktně na Linux, čert ví, zda nebyl nějaký problém i v námi použitém zařízení, přesněji jeho firmwaru, o USB 3.0 řadičích a jejich firmwarech ani nemluvě – optimalizace pro konkrétní řešení jsou svinstvo ;-).

ASUS USB 3.0 Boost - World´s 1st UASP Support - Special Sample (štítek)

 

Kapitoly článků
2.  SSD
3.  USB 3.0

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Na co jsme ukládali data v roce 2011 a kam je letos přesuneme?

Čtvrtek, 5 Leden 2012 - 10:12 | m b | Díky za změnu barvy defaultního textu. Už je to...
Středa, 4 Leden 2012 - 20:03 | WIFT | Nízká rychlost byla dána tím, že byly spouštěny...
Středa, 4 Leden 2012 - 17:02 | vlada | FYI, s linuxem pracuji aktivně 10 let a zažil...
Středa, 4 Leden 2012 - 16:40 | m b | Ty jo... teprve díky tomuto příspěvku jsem...
Středa, 4 Leden 2012 - 11:12 | Jack FX | Já zálohuju na harddisky a taky mám jistotu, že...
Středa, 4 Leden 2012 - 09:06 | mikeczcom | tak jsem asi konečně pochopil o co jde, protože...
Středa, 4 Leden 2012 - 01:41 | vlada | Pro mě je právě WORM vlastnost nepřepisovatelných...
Středa, 4 Leden 2012 - 00:26 | WIFT | Fór je v tom, že otevření odkazu v novém tabu je...
Úterý, 3 Leden 2012 - 18:44 | Jirka88 | BD pro archivaci řekněme že 25GB se dá sehnat za...
Úterý, 3 Leden 2012 - 14:04 | mikeczcom | taktéž nikde žádný takový odkaz nevidím, a to v...

Zobrazit diskusi