Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

28nm výrobní proces TSMC je opět nedostatkový

TSMC wafer 2
Tato zima se do dějin IT zapíše jako velmi podivná sezóna. První (předvánoční) část byla téměř ve všech oborech nezvykle slabá, naopak po novém roce stoupla poptávka po čipech a TSMC již opět nestíhá…

Letošní předvánoční prodeje přály snad jen výrobcům mobilních telefonů, ale možná i ti čekali více. TSMC v prosinci klesly zisky, výrobci grafických čipů zaznamenali ve čtvrtém kvartálu nezvyklý propad a ani s některými novinkami na poli tabletů to nebylo příliš slavné. Tomu jsme se ostatně věnovali ve článku:

Nyní přicházejí první indicie, které by mohly zimní chmury rozptýlit. Podle zpráv, které přicházejí z TSMC, zřejmě nebude tak zle. I přesto, že firma v prosinci o polovinu navýšila 28nm výrobní kapacity, se během druhé poloviny ledna a prvních únorových týdnů nahrnulo velké množství objednávek. Těch je dokonce tolik, že ani rozšíření o nové linky nestačí na jejich pokrytí a TSMC musí některé zákazníky odmítat.

TSMC výroba
Manipulace s 300mm wafery v TSMC

Připomeňme, že k nejznámějším odběratelům patří AMD (Radeony HD 7000, mobilní HD 8000M, chystané APU Kabini a Temash s procesorem Jaguar), dále Nvidia (GeForce 600 včetně GTX Titan, Tegra 4 a čerstvě uvedená Tegra 4i alias Grey) a dále výrobci SoC jako Qualcomm a Apple.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku 28nm výrobní proces TSMC je opět nedostatkový

Žádné komentáře.