Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Linux má podporu 4k monitorů

Grafika ATI s tuxem
Rostoucí počet drahých monitorů s rozlišením 3840×2160 si žádá opatření na protistraně. Otevřené ovladače GPU se na 4k již připravily...

Shrňme si to: ač jde o extrémně drahou záležitost - například 32palcový 4k monitor Asus PQ321QE se prodává za 90 tisíc Kč - zobrazovadlo s 3840×2160 už na trhu nejedno je (samozřejmě je na trhu i několik 4k televizorů úhlopříček sahajících až ke 2 metrům). Poslední generace GPU obou velkých výrobců, AMD a Nvidia toto rozlišení podporují (Intel také, ale Intel si umí svůj open-source GPU ovladač vyvíjet sám a 4k podpora by již také měla být k dispozici) a tak je jen otázkou, jestli je podpora v radeon či nouveau ovladači již připravena.

Asus PQ321 #4

Alex Deucher z AMD odpovídá, že při použití DisplayPort propojení, by mělo 3840×2160 na Radeonech řady HD 6000 fungovat, stejně jako na Radeonech HD 7000 a APU rodiny „Trinity“ („Richland“ nezmiňuje) s DisplayPort i HDMI. Potřebné patche pro podporu v otevřeném ovladači byly v těchto dnech přidány do chystaného kernelu 3.12.

Čtěte podrobněji:

O ovladači nouveau pro Nvidia GPU zatím nic, ale u Nvidie se můžeme jakž-takž spolehnout na ovladač uzavřený, který je k dispozici i pro FreeBSD a Solaris. Stejné platí i pro linuxové Catalysty, pouze s tou známou připomínkou, že ty nejsou pro BSD či Solaris k dispozici, ač by to teoreticky mohla v budoucnu změnit Playstation 4.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Linux má podporu 4k monitorů

Žádné komentáře.