Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nejsvětlejší momenty roku 2011 mezi procesory ♂ a základními deskami ♀

AMD FX-8150 v porovnání s Intel 386SX-16 ;-)
Jako již každý rok se i letos v jeho závěru podíváme na nejsvětlejší momenty týkající se procesorů a základních desek. Tato dvě témata spolu velice úzce souvisí, neboť jedno bez druhého živo býti nemůže. Co se letos událo a co lze očekávat příští rok, si můžete přečíst na následujících stranách…

Kapitoly článků

1.  Rekapitulace roku 2011

Začátek roku byl naprosto jasný, nesl se ve znamení Sandy Bridge. Intel překonal sám sebe (Nehalem) a posunul laťku o další kus výše. Zejména pak integrovaná grafika doznala patřičných změn, nejzajímavější funkcí se ukázala být QuickSync pro kódování videa.

Mohli jste si u nás přečíst:
Procesor „Sandy Bridge“ bez heatspreaderu Test: grafika v Intel „Sandy Bridge“ přebírá vládu integrovaných grafik
Test CPU části „Sandy Bridge“: Intel Core i7 2600K, i5 2500K, i5 2300
Test: Intel HD Graphics 2000, pomalejší grafika v procesorech „Sandy Bridge“ (Core i5 2300)
CES 2011: Intel oficiálně uvádí procesory Core druhé generace alias „Sandy Bridge“

Ani u AMD předminulý rok nelenili a připravili na leden něco zajímavého. Pět a půl roku po svatbě s ATI vzešlo z tohoto manželství dítko jménem Fusion APU, v lednu konkrétně na 40nm výrobním procesu TSMC, řeč je samozřejmě o procesorech Zacate/Ontario, které konkurovaly zejména Intelovým Atomům.

Mohli jste si u nás přečíst:
AMD E-350 „Fusion“ APU CES 2011: AMD uvádí procesory „Fusion“ APU s integrovanou grafikou
Test: Gigabyte GA-E350N-USB3: první deska s AMD „Fusion“ APU (1. část)
Test: Gigabyte GA-E350N-USB3: první deska s AMD „Fusion“ APU (2. část)
Test: Gigabyte GA-E350N-USB3: první deska s AMD „Fusion“ APU (3. část)

Pokud občas zapomínáte, že výrobci x86-kompatibilních procesorů nejsou dva, ale tři, pak bychom vám rádi připomněli, že ten třetí také nelenil a uvedl dvoujádrové procesory VIA Nano X2. Každopádně se vám nedivíme, o tyto procesory u nás nejde skoro ani zakopnout a když už se o ně náhodou z vlastního přesvědčení přerazíte, bude to většinou za cenu náležitě vzdálenou od termínu „adekvátně konkurenci“, a to nepříznivým směrem. Podle našeho názoru je to škoda, stávající praxe v podobě krajně nevyváženého duopolu zatím zákazníkům příliš velký úsměv na rtech negeneruje.

Rovnou zmíníme druhou významnou událost u VIA, kterou bylo uvedení čtyřjádrového procesoru. Lidem z VIA se zhruba po třetině roku od uvedení dvoujader konečně povedlo umístit dva stejné kousky křemíku na procesorové destičce ve stejné výšce tak, aby na tom dobře seděl chladič ;-).

Mohli jste si u nás přečíst:
VIA QuadCore z obou stran CES 2011: VIA uvádí dvoujádrový procesor VIA Nano X2 na 40nm technologii
VIA uvádí čtyřjádrový procesor VIA QuadCore

Už od ledna se nicméně začalo hovořit o konkurenci k procesorům Core druhé generace, to když se AMD vytasila s tím, že hodlá reinkarnovat značku FX a postavit kolem ní procesor s novou mikroarchitekturou Bulldozer.

Mohli jste si u nás přečíst:
AMD FX will be back :-) Procesory AMD s označením FX se vrací, vyzvou Intel Core i7 Extreme Edition
AMD „Bulldozer“ prý převálcuje Core i7

Zmíněné dva články z dnešního pohledu, kdy už výkon Bulldozeru známe, působí spíše úsměvně. Bulldozer je sice velice zajímavý z pohledu architektonického, reálně však jde o jeden z největších propadáků na procesorovém poli v dějinách AMD překonávajícím minimálně o jednu třídu i první Phenomy se slavným TLB bugem. Bulldozer se vydal cestou někdejšího Pentia 4 postaveného na mikroarchitektuře NetBurst – co nestíhá mikroarchitektura jako taková, se snaží dohnat frekvencí a zvýšeným počtem jader (8) a nejen že nepřekonává konkurenční nejrychlejší procesory, ale měl hodně co dělat, aby se mu vůbec podařilo překonat svého předchůdce, šestijádrový Phenom II X6. Naděje umírá poslední a tak už příznivci konkurenčního boje znuděni výkonem osmijádrových procesorů AMD FX vzhlíží vstříc zářným zítřkům, kde by měla svou sílu ukázat druhá generace mikroarchitektury Bulldozer s krycím jménem Piledriver.

Mohli jste si u nás přečíst:
AMD FX-8150 Black Edition - plechová krabička Odhad výkonu AMD „Bulldozeru“ z uniklého slajdu: nic moc
AMD uvedla čipsety AMD 990FX, 990X a 970
Intel "Sandy Bridge" versus AMD "Bulldozer" okem tvůrce VirtualDubu
AMD Bulldozer konečně v prodeji jako šestnáctijádrový Opteron Interlagos
Unikla prezentace o procesorech s jádry AMD Bulldozer, naznačuje nízký výkon
AMD uvádí procesory FX s jádry Bulldozer
Test: AMD FX-8150 aneb kterak se může jít Bulldozer zahrabat
(mnohými označována jako Nejvíce kritická recenze Bulldozeru v ČR)
Test mikroarchitektury AMD Bulldozer a vliv Core Parkingu ve Windows 7 i Windows 8
Test: serverový Bulldozer - 16jádrový AMD Opteron 6272

Přesto loni dostala firma AMD hned ze začátku roku jeden drobný důvod k radosti. Reálné nasazení procesorů Sandy Bridge totiž oddálila nemilá chyba v čipsetech Intel 6. řady, za kterou mohl jeden jediný tranzistor v PLL obvodech pro skupinu 3Gbitových SATA portů, jehož hradlo bylo konstruováno na spínání nízkým napětím, zatímco byl ale spínán napětím standardním, což mohlo vyústit v jeho rychlejší opotřebování a nutnost opravovat chyby v datech způsobené „průsaky“ napětí.

Za nejsvětlejší moment v počínání AMD lze však minulý rok zcela oprávněně považovat uvedení platformy Lynx sestávající z procesorů Llano alias mainstreamové variace na téma Fusion APU. Jde o procesory s CPU jádry na úrovni dosavadních Phenomů II bez L3 cache, zato na 32nm procesu, přičemž na stejném kousku křemíku je i solidní integrovaná grafika a PCI Express řadič, což staví tento procesor do stejné role, jakou v případě Intelu hraje Sandy Bridge. Základní rozdíl mezi Llano a Sandy Bridge je v tom, že Intel má výkonnější CPU část, AMD zase GPU část. Obě konkurenční platformy mají srovnatelnou spotřebu v klidu, v zátěži je na tom o něco lépe Sandy Bridge. Jestliže lze výkon CPU jader Sandy Bridge považovat za suprový, pak o výkonu CPU jader v Llano se typicky hovoří jako o dostatečném. U AMD je každopádně plus, že integrovaná grafika v Llano ve všech výkonnostních variantách umí bezproblémovou akceleraci dekódování HD videa, to ostatně umí i nejpomalejší grafika v procesorech Zacate/Ontario, v tomhle jsou v AMD už hezkou chvíli napřed. U Intelu dosáhne tento prvek dokonalosti až příští rok s příchodem Ivy Bridge, jehož grafika zvládne akcelerovat i dekódování 4K videí, ovšem tuto vlastnost tradičně neočekáváme u low-endových variant typu Pentium a Celeron.

Mohli jste si u nás přečíst:
AMD A8-3850 APU v socketu FM1 AMD uvedla A-Series Fusion APU „Llano“ pro notebooky a první čipset s USB 3.0
AMD Fusion: shrnutí, modely a výhled do budoucna
AMD uvádí Fusion APU „Llano“ A-Series pro desktopy
Test: AMD A8-3850 + A6-3650 APU
AMD Fusion "Llano" - testy obou GPU, finální verdikt
Test: AMD A6-3500 aneb levné 65W tříjádro s integrovanou grafikou

OK, zmínili jsme Intel, AMD i VIA. Nikdo další x86-kompatibilní procesory nevyrábí (přesněji řečeno nevyrábí takové x86-kompatibilní procesory, které by mohly nějak zasáhnout do byznysu tří zmiňovaných firem – jak to myslíme, napoví článek Nvidia „v podstatě“ má x86-kompatibilní procesor). Jenže na světě nejsou jen x86 procesory, ale také ARM procesory. ARM je zjednodušeně řečeno kopa veselých lidí, kteří procesory jako takové neprodukují, ale vymýšlejí je a své výmysly prodávají jiným firmám, aby tyto procesory dělaly. Firmy většinou integrují ARM jádra do většího celku, typicky nějakého SoC, přičemž to dělají už hezkou řádku let, avšak až poslední dobou je o ARM slyšet více, především coby potenciální konkurenci x86 platformy jako celku. Hybným motorem tohoto trendu je jednak skutečnost, že procesory s ARM jádry už mají poměrně zajímavý výkon na to, aby utáhly kromě „jednodušších embedded“ i nějakou náročnější verzi Windows, a pak právě ta náročnější verze Windows. A pak také samozřejmě rozvoj operačních systémů určených pro mobilní zařízení, ať už je to Android, iOS nebo něco jiného. S tím jde ruku v ruce rozmach „chytrých“ zařízení – mobilů, tabletů, čteček elektronických knih, popř. kombinací zmíněného, atd.

Skutečnost, že Microsoft hodlá příští verzi Windows momentálně označovanou jako Windows 8 uvést i pro zařízení postavená právě na architektuře ARM, nám napovídá, že Microsoft této platformě věří, vidí v ní potenciál a trh, který by bylo chybou přehlížet. Co je zajímavé – architekturu ARM bere vážně i AMD, pro kterou by v krajním případě mohlo jít i o zadní vrátka. Jinak když se řekne ARM, určitě by se vám měla vybavit taková jména jako Samsung, Nvidia, Qualcomm či Texas Instruments.

Mohli jste si u nás přečíst:
Nvidia Tegra 3 čip (Kal-El)
 Nová verze Windows běží na procesorech ARM

 

CES 2011: Microsoft potvrzuje běh nové verze Windows na procesorech ARM, Wintel se rozpadá
AMD jde také do ARM architektury
Výkon a efektivita x86 a ARM budou srovnatelné
Microsoft má už 11 let předkupní právo na Nvidii
Wintel éra je u konce, míní šéf Asusteku
Mobilní operační systém Android
Čtyřjádrový Nvidia Kal-El nese pět jader
Nvidia Tegra 3 alias Kal-El je oficiálně na světě
ARM otevřel výzkumné a vývojové středisko na Tchajwanu, chce těsnější spolupráci s výrobci
AMD x86 neopouští
AMD Project Win a nábor pracovníků pro vývoj SoC
HP otevřela WebOS, měl by se Android začít bát?
Novinky GlobalFoundries: 28nm HPP ARM procesor a 20nm vzorek

Letošní rok prakticky uzavřel Intel uvedením nejvýkonnějších procesorů Sandy Bridge-E, které spolu s novým čipsetem X79 tvoří na socketu LGA2011 novou nejvýkonnější x86 platformu na světě, kterou si koupí jen skalní fandové Intelu nebo ti, kterým je všechno pomalé a není jim líto utratit za tu trochu výkonu navíc neadekvátní peníz. Je dobré připomenout, že jde také o první platformu podporující PCI Express 3.0. Zapomenout bychom neměli ani na procesory Atom, které spíše než procesorům určeným pro desktopy a notebooky (přesněji nettopy a netbooky) začnou brzy konkurovat spíše ARMům.

Mohli jste si u nás přečíst:
Intel Sandy Bridge-E Intel uvedl procesory Core i7 řady 3000 alias Sandy Bridge-E pro socket LGA2011
Noctua rozesílá montážní kit pro socket LGA2011. Bezplatně, napište si!

V neposlední řadě by se dalo také pohovořit o technologickém pokroku. Nemáme nyní na mysli zmenšování výrobních procesů, ale spíš vyhlídky na to, čím jednoho dne nahradíme křemík. V té souvislosti si dovolíme připomenout, že jsme jako jedni z mála poměrně detailně pokryli problematiku grafenu coby jednoho z potenciálních nástupců křemíku (především pak v předloňském roce, loni zase až tolik příležitostí povídat si o grafenu nebylo, prakticky výhradně bylo v této souvislosti slyšet o IBM), o něco zajímavěji, byť v počátcích výzkumu, vypadá molybdenit, který má v určitých ohledech coby nástupce křemíku výrazně lepší elektrické a magnetické vlastnosti.

Mohli jste si u nás přečíst:
Grafen - ilustrační obrázek Molybdenit - konkurent grafenu a skutečný následník křemíku?
První integrovaný obvod z grafenu má IBM
Tři milníky od IBM: méně než 10nm tranzistor, grafenový čip a racetrack paměť

Kapitoly článků
1.  Rekapitulace roku 2011

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nejsvětlejší momenty roku 2011 mezi procesory ♂ a základními deskami ♀

Čtvrtek, 29 Prosinec 2011 - 14:22 | Tralalák | Osobne som zvedavý na kombináciu Intel Atom D2700...
Čtvrtek, 29 Prosinec 2011 - 12:37 | Kert | Troškou mě mrzí, že není v článku jediná zmínka o...
Čtvrtek, 29 Prosinec 2011 - 12:17 | Tralalák | Jo jo manufaktúra ako vyšitá :D To sú len nazvime...
Čtvrtek, 29 Prosinec 2011 - 12:04 | WIFT | Za nabídku děkuji, zaregistroval jsem ji již...
Čtvrtek, 29 Prosinec 2011 - 11:54 | WIFT | To je veselý, u AMD a Intelu jsou oblečený v...
Čtvrtek, 29 Prosinec 2011 - 10:47 | Tralalák | Musím sa úprimne priznať, že som sa aj ja na tom...
Čtvrtek, 29 Prosinec 2011 - 08:13 | Ondar | Mě dostaly ty 2 kousky křemíku ve stejnej vejšce...
Čtvrtek, 29 Prosinec 2011 - 01:56 | eddward | S tymi pamätami sa vie orientacne ake velke...
Čtvrtek, 29 Prosinec 2011 - 01:33 | Tralalák | "Každopádně se vám nedivíme, o tyto...

Zobrazit diskusi