Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Srovnávací test SerialATA RAID5 řadičů

Obr: Srovnávací test SerialATA RAID5 řadičů
Po dlouhých peripetiích jsme se podívali na zoubek celkem sedmi hardwarovým SerialATA RAID řadičům od šesti (no, vlastně pěti) firem: 3ware, Adaptec, HighPoint, ICP Vortex, Intel a Promise. Důkladně jsme je ozkoušeli jak při malém, tak při velkém zažížení a objevili jsme rovnou několik velice zajímavých věcí, včetně některých dosti fatálních. Hlavním partnerem tohoto testu je společnost AT Computers, která nám mimo mnohých řadičů pro testování zapůjčila i serverovou základní desku a první sadu disků. Proč první? O tom se dočtete hned na začátku tohoto srovnávacího testu.

První impuls ke vzniku tohoto rozsáhlého srovnání hardwarových SerialATA RAID 5 řadičů přišel od firmy HighPoint, která nám v květnu nabídla k zaslání nový řadič RocketRAID 1820A. To nás inspirovalo a řekli jsme si, že by nebylo na škodu udělat srovnání SerialATA RAID 5 řadičů, které jsou na našem trhu k sehnání. Kontaktovali jsme tedy několik firem a nakonec se nám sešly tyto:

  • 3ware 8506-8 od firmy ProCA
  • 3ware 9500S-8 od firmy AT Computers
  • Adaptec AAR 2810SA od firmy Servodata
  • HighPoint RocketRAID 1820A přímo od výrobce
  • ICP GDT8546RZ od firmy AT Computers
  • Intel SRCS14L od firmy AT Computers
  • Promise FastTrak S150 SX4 od firmy ProCA

Testované řadiče

Snažili jsme se primárně sehnat osmiportové řadiče (tedy s možností připojit osm disků), ale od firem Intel, ICP a Promise se nám podařilo zařídit pouze čtyřportové. Abychom měli na čem testovat, tak se nám u firmy AT Computers podařilo zajistit osm 80GB disků Seagate Barracuda 7200.7, což jsme byli poměrně rádi, jelikož to jsou zatím jediné nativní SerialATA disky na trhu. Vše zpočátku vypadalo naprosto ideálně, ale později se z recenze stala pořádná černá můra.

Nejprve jsem se pustil do zjišťování vlastností jednotlivých řadičů, jejich ovládacího softwaru, schopností se vypořádat s výpadkem disku atd. Během tohoto testování jsem najednou přišel na to, že jeden disk je vadný. Jeho vada však nebyla okamžitě zjevná a nejprve jsem si myslel, že jde o problém řadiče. Disk se totiž hlásil zcela normálně, bylo z něj možné v omezené míře číst, ale se zapisováním byl poněkud problém. Zajímavé je, že jak jsem zjistil později, tak některé řadiče tento disk neviděly, jiné ho viděly, ale ihned zahlásily, že je vadný, další ho viděly a myslely si, že je vpořádku a nakonec Adaptec s takovýmto připojeným diskem nebyl ani ochoten nabootovat.

Začal jsem zařizovat výměnu tohoto disku a testování dále probíhalo s druhou čtveřicí. Časem jsem však připojil i ty zbylé tři disky z původní čtveřice a zjistil jsem, že i ony jsou stejně vadné, jako ten první. To už nevypadalo na nějaký nevinný problém, ale na chybu buď v některém z řadičů, nebo v discích. Byl jsem proto dále opatrnější a postupně jsem u všech řadičů vystřídal pouze jeden disk, aby v případě dalšího výskytu problému odešel pouze tento jeden. Nic nepatřičného se nedělo, takže jsem dále pokračoval v testování se čtyřmi. Dával jsem si však pečlivý pozor, co s disky dělám a vždy jsem si důkladně překontroloval jejich funkčnost.

Jak možná tušíte, časem se povedlo „odpravit“ další čtveřici. Tentokráte jsem přesně věděl, kdy se to stalo. Testoval jsem disky standardní testovací procedůrou na řadiči 3ware 9500S-8. Následně jsem regulérně vypnul počítač (nejprve shodil OS, který vypnul počítač a ten byl následně vypínačem na zdroji vypnut definitivně). Disky jsem z řadiče odpojil, avšak jich samotných jsem se netknul. V testovacím mainboardu jsem prohodil řadič 3ware 9500S-8 za 3ware 8506-8, k němu jsem disky připojil (znovu jsem se jich ani nedotkl) a celý počítač nastartoval. Nyní už v BIOSu řadiče nebylo možné vytvořit pole, disky byly vadné a jak jsem ověřil později, naprosto stejným způsobem jako první čtveřice.

Mezi tím jsme však zařizovali s firmou Asbis zapůjčení dalších disků, protože jsme chtěli s řadiči ozkoušet disky podporující NCQ, jelikož to je technologie, která dosti výrazně může zajistit znatelné zvýšení výkonu v náročnějším provozu. Nakonec se nám povedlo domluvit zapůjčení těchto disků a protože s původními nebylo ještě všechno změřeno, domluvili jsme se s AT Computers, že veškeré testy budou pouze s těmito novými disky od Seagate s podporou NCQ. Znamenalo to však již proběhlá měření provést znovu.

Tentokrát jsem se již o nové disky nebál, jelikož disky s NCQ od Seagate mají zcela odlišnou elektroniku než disky bez NCQ, takže jsem neočekával žádné další nepříjemné překvapení. Bohužel, byl jsem příliš optimistický. Znovu při testování ve čtyřdiskové konfiguraci odešly všechny. Postup byl velice podobný tomu předchozímu, také jsem dotestoval disky na řadiči 3ware 9500S-8, vše jsem vypnul a připojoval je na další řadič, tentokráte však ne 3ware 8506-8, ale na jiný.

Problém tedy dvakrát nastal během vypnutí počítače s disky připojenými na řadič 3ware 9500S-8. Je těžké rozhodnout, zda-li se problém nachází v řadiči, který diskům pošle nekorektní příkaz, nebo v discích, které korektní příkaz špatně zpracují. Můj názor je, že jde spíše o chybu v řadiči, jelikož s ostatními řadiči (včetně staršího 3ware 8506-8) nikdy tento problém nenastal. Jedná se velmi pravděpodobně o chybu podobného druhu, jako měly některé optické mechaniky značky LG s Mandrake Linuxem 9.2. Nelze však ani vyloučit vadný kus řadiče a pouze jsem měl smůlu, v každém případě po tomto zjištění jsem již na tento řadič žádné další disky nepřipojil a ani jsem nechtěl riskovat další disky na jiném kusu tohoto řadiče, takže se omlouvám, ale některé testy s řadičem 3ware 9500S-8 bohužel nejsou dokončeny.

Musím tímto poděkovat firmě Asbis, která byla ochotna promptně vyměnit tyto vadné disky za funkční, takže jsme nakonec mohli test dokončit. Po vyřazení řadiče 3ware 9500S-8 již testy byly dokončeny bez problémů.

Pokud jste tedy počítali pozorně, tak jste dospěli k číslu 12 „odpálených“ disků. K tomu připočtěte ještě jeden s klasickými béčky a dále mi během testování odešel systémový disk v pracovním počítači, takže se celkem dostáváme na 14 odešlých disků během jedné recenze. Slušné skóre, co říkáte? ;)

Diskuse ke článku Srovnávací test SerialATA RAID5 řadičů

Neděle, 25 Září 2005 - 19:12 | Anonym | Musim bohuzel rici ze problemy s odhlasovanim...
Sobota, 1 Leden 2005 - 02:19 | Anonym | Za pouziti slova server v testu, kde se vyskytuji...
Pondělí, 22 Listopad 2004 - 14:26 | Ronype | úplne nový MAXTOR SATA 80GB 7200 RPM 8 MB CACHE...
Pátek, 15 Říjen 2004 - 14:27 | Anonym | No mozna by to chtelo tu cenu CDR serveru...
Středa, 13 Říjen 2004 - 23:16 | Anonym | K danemu tematu doporucuji prozkoumat nize...
Úterý, 5 Říjen 2004 - 13:53 | Johnny | Ja bych rek, ze i kdyby ses na hlavu stavel,...
Čtvrtek, 16 Září 2004 - 13:20 | Anonym | Please help: Skusali ste niekedy spravit RAID5...
Sobota, 4 Září 2004 - 14:36 | Johnny | Tak vse se vysvetlilo a vsichni zili stastne, az...
Čtvrtek, 2 Září 2004 - 16:18 | Petr Murmak | _David_: Hodlám během historicky krátké doby...
Čtvrtek, 2 Září 2004 - 13:59 | Anonym | RE _David_: Kdyby sis to dal do google, byl bys...

Zobrazit diskusi