Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Test: Gigabyte GA-E350N-USB3: první deska s AMD „Fusion“ APU (2. část)

Gigabyte GA-E350N-USB3 - sundané chlazení
V minulém díle jste viděli: Korunou bychom byli schopni přikrýt většinu procesoru… /…otáčky větráku, které jsou již v kategorii „komár“… /…za tuto „essential“ činnost nevyžaduje nějak moc energie… /…kódovat dvě a půl minuty dlouhý kus videa hodinu a tři čtvrtě prostě nemá smysl… /…po čase udělali v AMD dobrý kus práce a porazili Intel… /…Oblivion si plynule na „Fusionu“ nezahrajete, tedy ne v plném HD rozlišení… /…považujeme za pravděpodobné, že by Nvidia ION druhé generace mohl být v tomto testu rychlejší než Radeon HD 6310 ve „Fusion“ APU… /…OpenCL umožňuje i takové šílenosti jako kombinace výkonu CPU a GPU jader, takže z pohledu OpenCL se opravdu jedná prostě o „82 nějakých jader“… Dnes se podíváme na AMD E-350 z pohledu HTPC (Home Theater PC). Ukážeme si, jak si vede v akceleraci přehrávání videa a když už budeme u toho videa, mrkneme se také na kódování videa za asistence integrovaného GPU. Poslechneme si hlučnost a především si rozebereme spotřebu, jejíž měření u konkurence jste považovali za ne příliš zvládnuté pro použití nevhodných komponent, takže u tohoto aspektu se trochu zastavíme…

Za účelem sledování vytížení grafiky používáme „AMD System Monitor“, který byl v podstatě vytvořen „Fusionu na míru“ (ostatně žádný jiný software dnes takty a hlavně zátěž grafiky ve „Fusion“ průběžně zjišťovat neumí), ale podporuje i obecně platformy AMD s grafikami ATI/AMD. Program zobrazuje graf vytížení obou jader i grafiky, zajímavý je však zejména pohled v horní části na jakýsi poměr toho, co je využito více. Vlevo je ukázka zátěže systému během hraní velice nenáročné hry (Angry Birds), vpravo je pak zobrazena stoprocentní zátěž jak GPU, tak CPU, v takovém případě program indikuje rozložení zátěže 50:50 (konkrétně tato situace nastala při vypočítávání Windows Experience Indexu).

AMD System Monitor AMD System Monitor - ukázka 100% zátěže CPU a GPU

My umíme tuto zátěž vygenerovat i vlastními silami, to jsme pak použili na měření teplot a spotřeby, což uvidíte v dnešní části povídání o AMD „Fusion“ také.

YouTube

V souvislosti s uvedením finální verze Adobe Flash Playeru 10.2 jsme vás už informovali, jak je na tom „Brazos“ platforma s přehráváním, suché konstatování zní, že „nic moc“. Na vaše přání jsme vyzkoušeli i 32bit., verzi Windows, nepomohlo to. Adobe Flash Player 10.2 při přehrávání YouTube videí nám prostě grafiku nepoužíval, tedy pokud nepočítáme pouhé zobrazování (které také nějakou zátěž vygeneruje, ale není to ta, kterou bychom čekali). Názorně je to vidět v AMD System Monitoru, vlevo 1080p video, vpravo 720p video:

Rozložení zátěže - přehrávání 1080p videa v YouTube přes Adobe Flash Player 10.2 Rozložení zátěže - přehrávání 720p videa v YouTube přes Adobe Flash Player 10.2

To, co je na grafu znázorněno jako zátěž grafiky, není nic jiného než snaha vykreslit na obrazovku to, co chudák procesor nestíhá spočítat. Na grafu přehrávání 1080p videa je vidět skoro stoprocentní zátěž procesoru a video se přehrává rychlostí zhruba v rozsahu 4 až 6 snímků za sekundu, proto toho grafika moc na práci nemá. Ukázka vpravo po přepnutí na 720p vykazuje větší činnost grafiky, protože procesor už stíhá video zpracovávat tak, aby jej grafika mohla zobrazovat rychlostí přibližně 11 až 13 snímků za sekundu. Tady zkrátka na nějakou rozumnou akceleraci ještě nedošlo.

Zkoušeli jsme i Google Chrome a Adobe Flash Player 10.2 plugin, a to jak ten v Chrome vestavěný, tak i ten stažený od Adobe (liší se jen v koncovém čísle verze, v Chrome je o „štipec“ vyšší). Výsledek je stejný, grafika (tedy alespoň ta ve „Fusion“) zkrátka proces neurychluje, nedostává k tomu od Flashe příležitost. Počali jsme pátrat po problému a našli ho včetně řešení.

Stage Video API

Stage Video API je stěžejní novinkou Flashe 10.2, která akceleraci grafikou umožňuje. Na webu Adobe jsou nějaká dema právě v části povídání o Stage Video. Co se týče ukázek jedoucích přes YouTube, akcelerace se nekonala.

Adobe Flash Player 10.2 - využití Stage Video (Big Buck Bunny)

Ale takový Big Buck Bunny, který se přehrává nějakým jiným přehrávačem, skutečně Stage Video využívá (jednak o tom informuje a pak je video také plynulé). K akceleraci skutečně dochází (jen je potřeba video nechat „nabufferovat“, protože to cesta od nás k němu po internetu z nějakého důvodu poněkud nestíhá) a tomu pak odpovídá rozložení zátěže:

Rozložení zátěže - přehrávání FullHD videa pomocí Adobe Flash Playeru 10.2 s využitím Stage Video (Big Buck Bunny)

Ze strany přehrávače YouTube tomu zkrátka chyběla podpora Stage Video API. Např. Brightcove Player to umí. Web Adobe odkazuje na ukázku, kde jsou dvě verze přehrávače Brightcove, spodní Stage Video nevyužívá, horní ano (na obrázku zátěže níže je ta spodní v levé části grafu, pak je na krátko přepnuto do neceloobrazovkového režimu, kdy se zátěž CPU sníží a poté je puštěn Brightcove Player s podporou Stage Video, což indikuje snížená zátěž CPU a zvýšená GPU ve druhé polovině grafu).

Rozložení zátěže - přehrávání videa v Adobe Flash Playeru 10.2 přes Brightcove Player bez a se Stage Video

Jak je to tedy s YouTube a podporou Stage Video API? Popátrali jsme a zde je výsledek. YouTube Stage Video API podporuje, avšak pokud to vypadá, že ne, musí se mu to říct. Je to jednoduché, stačí do odkazu přidat magickou formuli &wmode=direct a YouTube Player přehrávání přes StageVideo API zapne. Nejspíše podle vaší IP adresy pak pozná, že vám Stage Video chodí a pak už nemusíte nic do adresního řádku přidávat a bude vám akcelerace chodit dokonce i na jiných počítačích (jako tomu bylo u nás - po zprovoznění na jednom PC stačilo zkusit totéž video přehrávat na druhém a hle - akcelerace chodila).

Závěr tedy zní: YouTube videa v HD můžete na platformě AMD „Fusion“ APU v pohodě akcelerovat. Pozor: akcelerace videí o větším rozlišení (než 1080p) se v YouTube zatím nekoná a dekódování se provádí softwarovou cestou. To samozřejmě „Fusion“ nezvládá.

Akcelerace přehrávání HD videa v YouTube na platformě AMD „Fusion“ APU

Problémem je také akcelerace „embeddnutých“ videí na jiné stránky. Tam se zatím vývojáři YouTube přehrávače nemohou rozhodnout a proto akcelerace nefunguje (prý jsou s tím problémy). Jde to zkrátka jen přímo na webu YouTube.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Gigabyte GA-E350N-USB3: první deska s AMD „Fusion“ APU (2. část)

Sobota, 26 Únor 2011 - 13:55 | viperman | intel ma v notebooku 6 jadrovy phenom ?
Středa, 23 Únor 2011 - 18:04 | Stealth Ftelf | Mate pravdu, moje chyba.
Středa, 23 Únor 2011 - 15:12 | ap | Mýlíte se. Účinnost 78% v testu SilentPCReview je...
Středa, 23 Únor 2011 - 14:48 | Stealth Ftelf | To je preci jasne, od CEZu :) Tak jako existuje...
Středa, 23 Únor 2011 - 10:44 | Stealth Ftelf | Nerikam ze PicoPSU je nejak spatny, ale udavana...
Středa, 23 Únor 2011 - 09:44 | sumix | I tak by to šlo. Ale jak říkám, spotřeba samotné...
Středa, 23 Únor 2011 - 09:32 | mp07 | Právě že picoPSU je nejlepší cesta, jak změřit...
Středa, 23 Únor 2011 - 09:03 | WIFT | Podle mě to bude tím, že přehrávač na ČT...
Středa, 23 Únor 2011 - 08:48 | WIFT | Teda ať to čtu, jak to čtu, pořád mi není jasné,...
Středa, 23 Únor 2011 - 07:12 | Milan Chlápek | Děkuji autorovi za hezkou recenzi, ze které je...

Zobrazit diskusi