Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Akcelerace kódování videa

Gigabyte GA-E350N-USB3 - sundané chlazení
V minulém díle jste viděli: Korunou bychom byli schopni přikrýt většinu procesoru… /…otáčky větráku, které jsou již v kategorii „komár“… /…za tuto „essential“ činnost nevyžaduje nějak moc energie… /…kódovat dvě a půl minuty dlouhý kus videa hodinu a tři čtvrtě prostě nemá smysl… /…po čase udělali v AMD dobrý kus práce a porazili Intel… /…Oblivion si plynule na „Fusionu“ nezahrajete, tedy ne v plném HD rozlišení… /…považujeme za pravděpodobné, že by Nvidia ION druhé generace mohl být v tomto testu rychlejší než Radeon HD 6310 ve „Fusion“ APU… /…OpenCL umožňuje i takové šílenosti jako kombinace výkonu CPU a GPU jader, takže z pohledu OpenCL se opravdu jedná prostě o „82 nějakých jader“… Dnes se podíváme na AMD E-350 z pohledu HTPC (Home Theater PC). Ukážeme si, jak si vede v akceleraci přehrávání videa a když už budeme u toho videa, mrkneme se také na kódování videa za asistence integrovaného GPU. Poslechneme si hlučnost a především si rozebereme spotřebu, jejíž měření u konkurence jste považovali za ne příliš zvládnuté pro použití nevhodných komponent, takže u tohoto aspektu se trochu zastavíme…

AMD označuje procesory „Fusion“ zkratkou APU, čímž míní „Accelerated Processing Unit“ neboli „akcelerovaná procesní jednotka“, zkrátka že tam je nějaký akcelerátor, v tomto případě integrovaná grafika. A tak zákonitě musí padnout otázka na využití GPGPU. To bývá často (zejména ve spotřebitelském segmentu) spojováno s akcelerací kódování videa, takže jeden z testů, který jsme provedli, byl i tento.

ArcSoft MediaConverter 7

Opět jsme kódovali stejné video, jaké kódujeme při testu Avidemuxem, v ArcSoft MediaConverteru zapnutá akcelerace grafikou (zde ATI Stream, dnes AMD APP).

Kódovací algoritmy ArcSoft MediaConverteru 7, což je mimochodem placený software, jsou přinejmenším zvláštní. Zatímco u procesorů Intel „Sandy Bridge“ s velmi dobře integrovanou grafikou dochází k akceleraci jen u pomalejších modelů, u „Fusion“ E-350 je akcelerace grafikou znát poměrně hodně. I tak ale algoritmus hodně počítá s procesorem, což je krásně vidět na srovnání kódování Radeonem HD 5450 s Core i7 2600K a s „Fusion“ E-350.

Kódování videa ArcSoft MediaConverterem 7 na AMD E-350

Ta „zvláštnost“ algoritmů MediaConverteru je nejlépe vidět na srovnání výkonu kódování samotných procesorů bez asistence jejich grafik a kódování s Radeonem HD 5450. Z kódování bez asistence grafik totiž vyplývá, že Core i7 2600K je 5,5× rychlejší než „Fusion“ E-350. Když bychom u obou procesorů srovnali vícevláknový test CineBenche R11, vyjde nám, že Core i7 2600K je 11× rychlejší než „Fusion E-350“, kdybychom ale srovnali jednovláknový, pak je Core i7 2600K rychlejší jen bezmála 5×. MediaConverter 7 tedy neumí pořádně využít více vláken, proto se zdá, že je „Fusion“ E-350 pomalejší „méně“, než bychom čekali. Pro aplikaci, která stojí 40 dolarů (v přepočtu přes 7 stovek), to bezesporu není dobrá vizitka. Na druhou stranu je tam znát určitá akcelerace grafikou, protože při zapřažení Radeonu HD 5450 se rozdíly mezi oběma procesory ještě více zmenší, s Core i7 2600K (pro nějž je ovšem Radeon HD 5450 nefalšovaným „decelerátorem“) je práce jen 2,8× rychlejší než s „Fusion“ E-350.

I musela přijít zákonitě otázka, zda vůbec grafika pracuje. Podívejme se tedy, jak vypadá rozložení zátěže během kódování ArcSoft MediaConverterem:

Rozložení zátěže - ArcSoft MediaConverter při kódování videa s GPU akcelerací (ATI Stream)

Asi byste čekali, že si program bude povídat s grafikou více, že? Inu, nepovídá si, spíše se jí občas na něco zeptá a pak řekne procesoru, aby to dodělal. Zde bychom tipovali, že jde o špatnou softwarovou podporu, v grafice je rozhodně více potenciálu. Nevíme však, zda je to způsobeno „podporou“ ze strany AMD (máme na mysli pomoc či asistenci vývojářům v ArcSoftu při programování akcelerace kódování), nebo to tak „zmastili“ v ArcSoftu sami.

Zkusili jsme také MediaEspresso od CyberLinku, tam je podpora ještě horší, protože MediaEspresso vůbec akceleraci kódování na grafikách ATI/AMD nezvládá a umí využít nanejvýš akceleraci dekódování (což je ale z celého procesu to nejméně zajímavé). V tom případě se grafiky na něco ptá ještě řidčeji, můžete mít dokonce problém v grafu na „červený kopeček“ narazit.

Rozložení zátěže - CyberLink MediaEspresso se zapnutou akcelerací dekódování

AVIVO / AMD Video Converter

„Neméně stejné“ je to při použití AMD Video Converteru (dříve ATI AVIVO Video Converter). K využití této funkce je potřeba od AMD stáhnout AMD Media Codec Package (pro Windows Vista / 7 / XP) a pro ovládání pak celkem šikovný A's Video Converter (funguje univerzálněji než interní nástroj z Catalystů, minimálně v tom smyslu, že je ochoten přijmout naše testovací video). Tato kombinace již při testování Radeonu HD 4290 integrovaného v čipsetu AMD 890GX ukázala opět grafiky ATI/AMD jako „decelerátory“, neboť 2,5GHz Phenom II X4 byl rychlejší i než třeba Radeon HD 4850, což je zase „skvělá“ vizitka softwarových kvalit borců z AMD. Nebudeme vás napínat, zde jsou výsledky:

Kódování samotným procesorem AMD E-350 (tedy jeho jádry „Bobcat“) v grafu zahrnuto není, protože spolehlivě v 62 % spadne, ale do těch 62 % se dostane o takových přibližně 10 sekund rychleji, než když v kódování vypomáhá grafika. Tady se tedy opět spíše než o akceleraci jedná o „deceleraci“. Můžete se sami podívat na to, jak vypadá rozložení zátěže při akceleraci grafikou (vlevo) a bez ní (vpravo). Pokud je GPU k akceleraci použito, podobá se jeho komunikace s aplikací situaci s ArcSoft MediaConverterem – občas se to grafiky na něco zeptá. Bez akcelerace se jí to pochopitelně neptá na nic a vše řeší procesor, byť také nevytížen zrovna optimálně.

Rozložení zátěže - A´s Video Converter se zapnutou GPU akcelerací Rozložení zátěže - A´s Video Converter s vypnutou GPU akcelerací

Jsme zvědavi, kdo první přijde se softwarem, který bude grafiky AMD/ATI používat skutečně jako akcelerátory pro kódování videa, a to způsobem, který grafiku opravdu pořádně zaměstná. Zatím je to opravdu nic moc, byť vše padá na bedra softwaru. Doufáme, že v tomto má před sebou platforma AMD „Fusion“ ještě nějakou budoucnost, protože jinak se opět nemá moc smysl bavit o něčem jako Accelerated Processing Unit. Efekt APU se zkrátka u kódování videa nekoná (on totiž ten výsledek, který leze z ArcSoft MediaConverteru 7 při asistenci grafik ATI/AMD, vypadá dost hrozně, řekli bychom nepoužitelně).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Gigabyte GA-E350N-USB3: první deska s AMD „Fusion“ APU (2. část)

Sobota, 26 Únor 2011 - 13:55 | viperman | intel ma v notebooku 6 jadrovy phenom ?
Středa, 23 Únor 2011 - 18:04 | Stealth Ftelf | Mate pravdu, moje chyba.
Středa, 23 Únor 2011 - 15:12 | ap | Mýlíte se. Účinnost 78% v testu SilentPCReview je...
Středa, 23 Únor 2011 - 14:48 | Stealth Ftelf | To je preci jasne, od CEZu :) Tak jako existuje...
Středa, 23 Únor 2011 - 10:44 | Stealth Ftelf | Nerikam ze PicoPSU je nejak spatny, ale udavana...
Středa, 23 Únor 2011 - 09:44 | sumix | I tak by to šlo. Ale jak říkám, spotřeba samotné...
Středa, 23 Únor 2011 - 09:32 | mp07 | Právě že picoPSU je nejlepší cesta, jak změřit...
Středa, 23 Únor 2011 - 09:03 | WIFT | Podle mě to bude tím, že přehrávač na ČT...
Středa, 23 Únor 2011 - 08:48 | WIFT | Teda ať to čtu, jak to čtu, pořád mi není jasné,...
Středa, 23 Únor 2011 - 07:12 | Milan Chlápek | Děkuji autorovi za hezkou recenzi, ze které je...

Zobrazit diskusi