Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Spotřeba, nárůst spotřeby při zapojení druhého monitoru

Gigabyte GA-E350N-USB3 - sundané chlazení
V minulém díle jste viděli: Korunou bychom byli schopni přikrýt většinu procesoru… /…otáčky větráku, které jsou již v kategorii „komár“… /…za tuto „essential“ činnost nevyžaduje nějak moc energie… /…kódovat dvě a půl minuty dlouhý kus videa hodinu a tři čtvrtě prostě nemá smysl… /…po čase udělali v AMD dobrý kus práce a porazili Intel… /…Oblivion si plynule na „Fusionu“ nezahrajete, tedy ne v plném HD rozlišení… /…považujeme za pravděpodobné, že by Nvidia ION druhé generace mohl být v tomto testu rychlejší než Radeon HD 6310 ve „Fusion“ APU… /…OpenCL umožňuje i takové šílenosti jako kombinace výkonu CPU a GPU jader, takže z pohledu OpenCL se opravdu jedná prostě o „82 nějakých jader“… Dnes se podíváme na AMD E-350 z pohledu HTPC (Home Theater PC). Ukážeme si, jak si vede v akceleraci přehrávání videa a když už budeme u toho videa, mrkneme se také na kódování videa za asistence integrovaného GPU. Poslechneme si hlučnost a především si rozebereme spotřebu, jejíž měření u konkurence jste považovali za ne příliš zvládnuté pro použití nevhodných komponent, takže u tohoto aspektu se trochu zastavíme…

Srovnání spotřeby

Měření spotřeby jste hodně kritizovali u konkurence, my jsme se k tomu pokusili přistoupit trochu obšírněji, i když samozřejmě zdaleka ne optimálně, ale za daných okolností nic lepšího nevymyslíme. Zaprvé měříme, jako vždy, se 400W zdrojem Fortron FSP400-60THN-P, aby byly výsledky srovnatelné s měřením ostatních sestav, to je celkem jasné a není na tom moc co řešit.

FSP400-60THN-P

Aby bylo srovnání opravdu porovnatelné, do měření je včetně SSD zahrnut i 2TB pevný disk Western Digital RE4-GP (SSD spotřebovává zanedbatelné množství energie, to se ztratí v toleranci, pevný disk však bere víc a máme ho v sestavě pro dosahování pokud možno co nejsrovnatelnějších výsledků při každém měření).

Na další straně se pokusíme mezi tím, co v redakci máme, najít to nejlepší pro „Fusion“, tedy srazit spotřebu na minimum vhodnou volbou zdroje. Při té příležitosti samozřejmě vyhodíme z testu i disk a necháme jen SSD. Nyní ale srovnávací měření:

Spotřeba v klidu je sice zatím nejnižší, jakou jsme tu měli, tedy co se týče základních desek, samotné produkty jako Acer Aspire Revo R3600 však berou ještě méně (je nám jasné, že hodně udělá právě použitý zdroj – ideální asi nemáme, i když… to až na další straně). Spotřeba v zátěži je měřena jako zátěž jak při intenzivní práci procesoru, tak i grafiky, nikoli však FurMarkem, to je přeci jen extrém a v praxi tak trochu nerealistický případ. Permanentní plné zátěže obou jader i grafiky v praxi nebudete běžně dosahovat (grafická část procesoru spotřebovává víc energie než procesorová, také zabírá na čipu největší plochu), stejně tak tomu bylo i při měření spotřeby Acer AspireRevo a dalších nízkospotřebových PC, které je zde pro dokreslení.

Pokud chcete nízkou spotřebu, budete muset sáhnout po lepším zdroji, nebo v případě desky nějakém hotovém řešení na bázi „Fusion“, k němuž bude přibalen zdroj notebookový a napájení bude realizováno „DC jackem“. Takhle má totiž „Fusion“ v klidu spotřebu srovnatelnou s Core i7 druhé generace („Sandy Bridge“), což je opět pro „Sandy Bridge“ dobrá vizitka a pro „Fusion“ zase nic moc (ovšem „Sandy Bridge“ je zase za jinou cenu).

Nárůst spotřeby při připojení druhého monitoru

U některých měření není uvedena hodnota nárůstu spotřeby při jiném rozlišení na druhém monitoru. To není vada, ale vlastnost, prostě jsme u těchto produktů dříve měřili jen nárůst spotřeby se stejným rozlišením (s jiným jsme to začali dělat až později).

Nárůst spotřeby při zapojení druhého monitoru je u platformy „Fusion“ nízký, což je rozhodně chvályhodné. Nevadí ani jiné rozlišení, dělá to oproti stejnému watt navíc, což se dá zaobalit do tolerance chybovosti při měření.

Přečtěte si také
Sapphire Radeon HD 5970: výstupy Vliv druhého monitoru na spotřebu Radeonů HD 5000

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Gigabyte GA-E350N-USB3: první deska s AMD „Fusion“ APU (2. část)

Sobota, 26 Únor 2011 - 13:55 | viperman | intel ma v notebooku 6 jadrovy phenom ?
Středa, 23 Únor 2011 - 18:04 | Stealth Ftelf | Mate pravdu, moje chyba.
Středa, 23 Únor 2011 - 15:12 | ap | Mýlíte se. Účinnost 78% v testu SilentPCReview je...
Středa, 23 Únor 2011 - 14:48 | Stealth Ftelf | To je preci jasne, od CEZu :) Tak jako existuje...
Středa, 23 Únor 2011 - 10:44 | Stealth Ftelf | Nerikam ze PicoPSU je nejak spatny, ale udavana...
Středa, 23 Únor 2011 - 09:44 | sumix | I tak by to šlo. Ale jak říkám, spotřeba samotné...
Středa, 23 Únor 2011 - 09:32 | mp07 | Právě že picoPSU je nejlepší cesta, jak změřit...
Středa, 23 Únor 2011 - 09:03 | WIFT | Podle mě to bude tím, že přehrávač na ČT...
Středa, 23 Únor 2011 - 08:48 | WIFT | Teda ať to čtu, jak to čtu, pořád mi není jasné,...
Středa, 23 Únor 2011 - 07:12 | Milan Chlápek | Děkuji autorovi za hezkou recenzi, ze které je...

Zobrazit diskusi