Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Co si přečtete příště…

Gigabyte GA-E350N-USB3 - sundané chlazení
V minulém díle jste viděli: Korunou bychom byli schopni přikrýt většinu procesoru… /…otáčky větráku, které jsou již v kategorii „komár“… /…za tuto „essential“ činnost nevyžaduje nějak moc energie… /…kódovat dvě a půl minuty dlouhý kus videa hodinu a tři čtvrtě prostě nemá smysl… /…po čase udělali v AMD dobrý kus práce a porazili Intel… /…Oblivion si plynule na „Fusionu“ nezahrajete, tedy ne v plném HD rozlišení… /…považujeme za pravděpodobné, že by Nvidia ION druhé generace mohl být v tomto testu rychlejší než Radeon HD 6310 ve „Fusion“ APU… /…OpenCL umožňuje i takové šílenosti jako kombinace výkonu CPU a GPU jader, takže z pohledu OpenCL se opravdu jedná prostě o „82 nějakých jader“… Dnes se podíváme na AMD E-350 z pohledu HTPC (Home Theater PC). Ukážeme si, jak si vede v akceleraci přehrávání videa a když už budeme u toho videa, mrkneme se také na kódování videa za asistence integrovaného GPU. Poslechneme si hlučnost a především si rozebereme spotřebu, jejíž měření u konkurence jste považovali za ne příliš zvládnuté pro použití nevhodných komponent, takže u tohoto aspektu se trochu zastavíme…

Pro mnohé z vás jsme asi vystříleli většinu té zajímavější munice s tématem AMD „Fusion“ právě dnes, nicméně si myslíme, že ani příště to nebude nezajímavé. Podíváme se na testy grafiky z pohledu her, budeme zkoumat, jaké hry se vlastně dají na AMD „Fusion“ APU provozovat a při jakém nastavení, aby byly hratelné. To už bude úkol pro šéfredaktora Davida, redakčního specialistu přes testy grafiky, který bude mít také příležitost osahat si „Fusion“ platformu jako celek a říci k tomu své postřehy, abyste to od nás neměli až tak úplně jednostranné.

AMD E-350 „Zacate“ (AMD „Fusion“ APU) na Gigabyte GA-E350N-USB3

Za mě tedy k současnému provedení AMD „Fusion“ APU asi tolik:

„Atomovou plíseň“ ucítíte, ne že ne, ale přeci jen je deska s procesorem s jádry „Bobcat“ o něco svižnější než deska s Atomem. Trochu to komplikuje fakt, že je zase o něco slabší zbytek platformy, tedy čipset, který s procesorem komunikuje poloviční rychlostí než na „plnotučné“ AMD platformě. Částečně je to znát na svižném SATA úložišti, které třeba na takové platformě „Sandy Bridge“ podává o poznání jiné výsledky, částečně to ale bude padat i na bedra procesoru. Zkrátka z disků (i SSD) se dá na jiných platformách určitě vytáhnout o poznání více.

Kdybych měl hodnotit desku jako takovou, určitě bych měl výhradu ke komárovi a konec konců i k ceně, neboť konkurence umí udělat „Fusion“ platformu levněji. Pokud byste si vystačili při obdobné výbavě (sem patří zejména USB 3.0) s IONem první generace, budete na tom cenově určitě o trošku lépe, ION druhé generace už vám ale cenu platformy AMD „Fusion“ přesáhne (ne o moc, ale přesáhne).

Jinak jde o počin, který je své kategorii výbornou konkurencí Intel Atomu, a to především výkonem integrované grafiky (u CPU jader je to plus mínus plichta, někdy vede Atom, jindy „Fusion“, ale výsledky jsou povětšinou podobné s tím, že v jednovláknové práci kraluje „Fusion“ a to bude pravděpodobně i důvod, proč se Windows tváří svižněji než s Atomem). Aby byl Atom konkurenceschopný, neobejde se bez grafiky Nvidia ION (nejlépe druhé generace, k první už Intel Atomy nedělá), neboť jeho vlastní grafika se s tou v AMD „Fusion“ vůbec nedá srovnávat, je to nebe a dudy.

Poděkování

Za zapůjčení produktů pro účely testování děkujeme
Gigabyte logo Kingston logo Alfacomp logo JSComputers logo
GA-E350N-USB3 Kingston SSDNow
V+100 128GB
Kingston DDR3-1800
OCZ Platinum
2×2GB DDR3-1600 CL7
PC Power&Cooling
Silencer 750W CrossFire
Gigabyte GA-E350N-USB3 Kingston SSDNow V+100 128GB Upgrade testovacího PC: Kingston DDR3-1800 OCZ 4GB Platinum XTC, 2×2 GB DDR3-1600 CL7 PC Power&Cooling Silencer 750W

Pokračování

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Gigabyte GA-E350N-USB3: první deska s AMD „Fusion“ APU (2. část)

Sobota, 26 Únor 2011 - 13:55 | viperman | intel ma v notebooku 6 jadrovy phenom ?
Středa, 23 Únor 2011 - 18:04 | Stealth Ftelf | Mate pravdu, moje chyba.
Středa, 23 Únor 2011 - 15:12 | ap | Mýlíte se. Účinnost 78% v testu SilentPCReview je...
Středa, 23 Únor 2011 - 14:48 | Stealth Ftelf | To je preci jasne, od CEZu :) Tak jako existuje...
Středa, 23 Únor 2011 - 10:44 | Stealth Ftelf | Nerikam ze PicoPSU je nejak spatny, ale udavana...
Středa, 23 Únor 2011 - 09:44 | sumix | I tak by to šlo. Ale jak říkám, spotřeba samotné...
Středa, 23 Únor 2011 - 09:32 | mp07 | Právě že picoPSU je nejlepší cesta, jak změřit...
Středa, 23 Únor 2011 - 09:03 | WIFT | Podle mě to bude tím, že přehrávač na ČT...
Středa, 23 Únor 2011 - 08:48 | WIFT | Teda ať to čtu, jak to čtu, pořád mi není jasné,...
Středa, 23 Únor 2011 - 07:12 | Milan Chlápek | Děkuji autorovi za hezkou recenzi, ze které je...

Zobrazit diskusi