Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Teplota

Gigabyte GA-E350N-USB3 - sundané chlazení
V minulém díle jste viděli: Korunou bychom byli schopni přikrýt většinu procesoru… /…otáčky větráku, které jsou již v kategorii „komár“… /…za tuto „essential“ činnost nevyžaduje nějak moc energie… /…kódovat dvě a půl minuty dlouhý kus videa hodinu a tři čtvrtě prostě nemá smysl… /…po čase udělali v AMD dobrý kus práce a porazili Intel… /…Oblivion si plynule na „Fusionu“ nezahrajete, tedy ne v plném HD rozlišení… /…považujeme za pravděpodobné, že by Nvidia ION druhé generace mohl být v tomto testu rychlejší než Radeon HD 6310 ve „Fusion“ APU… /…OpenCL umožňuje i takové šílenosti jako kombinace výkonu CPU a GPU jader, takže z pohledu OpenCL se opravdu jedná prostě o „82 nějakých jader“… Dnes se podíváme na AMD E-350 z pohledu HTPC (Home Theater PC). Ukážeme si, jak si vede v akceleraci přehrávání videa a když už budeme u toho videa, mrkneme se také na kódování videa za asistence integrovaného GPU. Poslechneme si hlučnost a především si rozebereme spotřebu, jejíž měření u konkurence jste považovali za ne příliš zvládnuté pro použití nevhodných komponent, takže u tohoto aspektu se trochu zastavíme…

V relativně studené místnosti se po startu pohybuje teplota reportovaná utilitou Gigabyte EasyTune6  nad 30 ℃ (té v tomto ohledu věříme nejvíce, neb je k desce dodávaná a navíc při vypnutém větráku teploty poměrně přesně seděly s naším měřením infračerveným teploměrem, hodnoty zjišťované jiným způsobem byly o 12 ℃ vyšší), po zahřátí se ustálí na 40 ℃. Teploty jsou obecně o něco vyšší, než bychom asi u procesoru čekali, ale to je logické, procesor nese i grafiku a ta bývá teplejší. Při hodně velké zátěži není problém dostat se až nad 70 ℃. Mezní teplota AMD E-350 dle specifikace je 90 ℃, takže se procesor pohybuje v pohodě v limitech.

Gigabyte GA-E350N-USB3 - teploty krátce po spuštění Gigabyte GA-E350N-USB3 - teploty po 3/4 hodiny přehrávání videa Samsung Demo Oceanic Life Gigabyte GA-E350N-USB3 - teploty při hraní hry a zátěže CPU

Máme pro vás tři relativně zajímavé grafy. Ten první hovoří o teplotách v nočních hodinách, kdy i v testovací místnosti klesá teplota, protože topení automaticky snižuje výkon. Zhruba v jednu v noci byl spuštěn FurMark a k tomu ještě další procesorově náročná úloha, takže celý procesor jel na plný knedlík (CPU i GPU část). K ránu se pak začalo topit, takže ještě před vypnutím zátěžového testu kolem páté hodiny začala teplota mírně stoupat. Až do sedmé ranní pak dochází jen k ustálení teploty v klidu, procesor si občas něco chroustne, ale jinak se nic neděje. Graf zátěže i teploty jsou shodou okolností v rozsahu 0 až 100 (%/℃), což se do grafu akorát hodí. Zřejmě nižší okolní teplota způsobila, že jsme se v noci ani s FurMarkem nedostali nad 70 ℃.

Gigabyte GA-E350N-USB3 - průběh zátěže CPU/GPU a teploty v noci při zatížení FurMarkem
Modrá: teplota procesoru / zelená: zátěž CPU / červená: zátěž GPU

Ve druhém grafu jsme značně přitopili pod kotlem. Vypnuli jsme totiž komáří větrák, chtěli jsme zjistit, zda je bez něj počítač použitelný, tedy zda je procesor schopen se uchladit pouze tím kouskem hliníku, co má na sobě. V první části je zapnutí počítače a ponechání v klidu, je v něm vidět nárůst teploty a ustálení se mezi 50 a 60 ℃. Poté je přes hodinu kolem dokola přehráváno na plné obrazovce náročné Samsung Demo Oceanic Life, což je akcelerováno grafikou (zátěž procesoru je poměrně nízká, takže zpoza grafu zátěže grafiky vykukuje). Poté je opět počítač uveden do klidu a večer je puštěn Oblivion, kde už je i vyšší zátěž procesoru. Překvapivě se zvýšená teplota oproti přehrávání nekoná, procesor se udržuje kolem 85 ℃, teplota nepřekročila 88 ℃, což nás vede k jedné domněnce, kterou si vysvětlíme u třetího grafu. Pokles mezi časem 21:34 a 22:04 je způsoben opomenutím hlídání testu, kdy zřejmě z úsporných důvodů došlo k pozastavení činnosti (buďto hry, nebo to způsobilo delší uspání monitoru, to je nyní ale jedno).

Gigabyte GA-E350N-USB3 - průběh zátěže CPU/GPU a teploty při přehrávání H.264 videa a hraní Oblivionu

Určitě vám neunikl celkem hezky zaoblený náběh teploty z vypnutého (studeného) stavu do klidového na začátku předchozího grafu a naopak poměrně ostrý náběh při zahřátí, kdy jde nejprve teplota prudce vzhůru, aby si pak jakoby uvědomila, že výš jít nesmí. Podezřívali jsme procesor, že se hlídá a zatopili mu pod kotlem totálně. Spustili jsme FurMark a k tomu i zátěž obou CPU jader, tedy jsme procesor trápili stejnou úlohou jako v prvním teplotním grafu, jen nyní s vypnutým větrákem. Výsledek vidíte sami (tentokráte není časové rozpětí tak dlouhé, nechtěli jsme procesor trápit moc dlouho):

Gigabyte GA-E350N-USB3 - průběh zátěže CPU/GPU a teploty při maximální zátěži bez chladiče a s nízkootáčkovým chladičem

Naše podezření se poměrně brzy potvrdilo. Procesor nepřejde přes 88 ℃ (jeho max. teplota dle specifikace je 90 ℃ a nejspíše se brání i dosažení této teploty oscilací kolem 87 ℃ pravděpodobně nějakým zpomalováním, které jsme nebyli schopni zaznamenat). A tak jsme po chvilce trápení v čase 0:29 nad chladič umístili 80mm ventilátor a zapojili jej na nízké otáčky jen na 5 V (místo 12 V, jinak nízké poklesy na časové značce 0:17 jsou způsobeny prvními pokusy o dodatečné chlazení). Co to udělalo s teplotou, vidíte sami, teplota za stálé zátěže klesla dokonce pod klidovou úroveň bez chlazení větrákem. Když se teplota v zátěži ustálila, zatěžující programy jsme vypnuli a nechali teplotu procesoru poklesnout a opět ustálit, tentokráte kdesi kolem 25 ℃ (to už se opět netopí, takže mohla být teplota takto nízká).

Z toho nám plyne ponaučení: „Zacate“ s chladičem nejde přehřát (tedy bez chladiče jsme to opravdu nezkoušeli, takoví drsňáci zase nejsme). K uchlazení stačí poměrně málo, škoda, že se toho někteří výrobci drží (Gigabyte nevyjímaje) a osazují „komáry“. Desku s větším chladícím blokem jistě uchladíte s nějakým tím dobře navrženým průtokem vzduchu skříní pasivně.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Gigabyte GA-E350N-USB3: první deska s AMD „Fusion“ APU (2. část)

Sobota, 26 Únor 2011 - 13:55 | viperman | intel ma v notebooku 6 jadrovy phenom ?
Středa, 23 Únor 2011 - 18:04 | Stealth Ftelf | Mate pravdu, moje chyba.
Středa, 23 Únor 2011 - 15:12 | ap | Mýlíte se. Účinnost 78% v testu SilentPCReview je...
Středa, 23 Únor 2011 - 14:48 | Stealth Ftelf | To je preci jasne, od CEZu :) Tak jako existuje...
Středa, 23 Únor 2011 - 10:44 | Stealth Ftelf | Nerikam ze PicoPSU je nejak spatny, ale udavana...
Středa, 23 Únor 2011 - 09:44 | sumix | I tak by to šlo. Ale jak říkám, spotřeba samotné...
Středa, 23 Únor 2011 - 09:32 | mp07 | Právě že picoPSU je nejlepší cesta, jak změřit...
Středa, 23 Únor 2011 - 09:03 | WIFT | Podle mě to bude tím, že přehrávač na ČT...
Středa, 23 Únor 2011 - 08:48 | WIFT | Teda ať to čtu, jak to čtu, pořád mi není jasné,...
Středa, 23 Únor 2011 - 07:12 | Milan Chlápek | Děkuji autorovi za hezkou recenzi, ze které je...

Zobrazit diskusi