Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zbývající zkušenosti, závěr

Nvidia 3D Vision: brýle, monitor, vysílač
Nedávno se konečně do prodeje dostalo jedno z dalších komerčních řešení pro „téměř trojrozměrné zobrazení“ 3D grafiky. Po desetiletích mnoha různých pokusů s ním tentokrát přichází jedna z největších a nejvýznamnějších firem na trhu, kalifornská Nvidia. Pojďte se s námi podívat, jakou iluzi 3D prostoru dokáží 3D brýle NVidia 3D Vision ve spojení se superrychlým 120Hz LCD monitorem Samsung vykouzlit.

Tím máme za sebou pár zkušebních her, s nimiž jsme pokryli snad kromě vesmírných simulátorů všechny hlavní žánry. Dojem z 3D Vision se ale liší hru od hry a hlavně člověk od člověka. Mě osobně činilo používání 3D Vision kupříkladu v Crysis velký problém, musel jsem mít prostorovou hloubku staženou na minimum, jinak se mi scéna rozpadala na dvě, zatímco v Bioshocku vše běželo jak po másle i s výrazně vyšším nastavením prostoru. Ale je to také o vašem mozku. Pokud se do hry zažerete, prostor tak se tak nějak "plnohodnotně objeví", ale jakmile vás něco vyruší a vy rozostříte oči pryč z onoho "umělého 3D prostoru", je koncentrace na něj ta tam a je třeba se do něj znovu ponořit. Zejména při nastavení vysokých hloubek prostoru v mém případě prostě 3D vjem není vidět hned, musím na něj "zaostřit", což chce trochu soustředění/cviku (často bylo nejrychlejší cestou stažení na 5% a pomalé navrácení na danou hodnotu).

Další individuální věcí je únava očí. Mě osobně činilo používání 3D Vision jisté problémy již po prvních vteřinách od spuštění libovolné hry. Nehledě na kvalitu 3D vjemu mě oči trochu pálily a po pár desítkách minut hraní Bioshocku se dostavil i drobný bolehlav. Používání 3D Vision mne také výrazně více unavuje než obyčejné koukání do LCD panelu.

Nvidia 3D Vision: brýle s vysílačem

Dalším, tentokrát již objektivním negativem, je, že brýle nikterak nepočítají s lidmi, kteří již brýle na hlavě mají a musejí mít. Design prodává a asi proto 3D Vision vypadají tak, jak vypadají, jako "moderní sluneční brýle". Bohužel však masivní plasty překážejí a značně zhoršují šanci usadit brýle před dioptrickými a když se povede, aby takto předsazené 3D Vision neukrajovaly ze zorného pole LCD monitoru, je jejich nošení nepříjemné. K tomu se přidává značné utažení konstrukce, kdy brýle mohou dle velikosti hlavy velmi tlačit na oblast nad/za uchem, což také dvakrát pohodlí při hraní, ani zdraví nepřidá. Ergonomii tedy nemohu hodnotit jinak než jako nepovedenou a připravenou pouze pro omezený okruh jedinců bez brýlí (nebo s čočkami) a s menší hlavou.

Celkově vzato ale neexistuje jednoduchý recept, kterým bychom vám zpřístupnili dostatek informací k rozhodnutí zdali koupit či nekoupit. Jak na vás bude 3D působit? Bude vám dělat potíže je nosit? Co dlouhodobá únava? Na to si můžete odpovědět třeba v showroomu CzechComputeru na Praze 4, nebo holt "zneužitím" 14denní lhůty na vrácení výrobku při objednání na dálku.

S ohledem na to, že cena brýlí poměrně laciné mechanické konstrukce je téměř 5 000 Kč a cena kitu s 22palcovým TN LCD s „dvojnásobně rychlou elektronikou“ téměř 15 000 Kč, nemohu si pomoci, ale přijde mi cena za celý 3D Vision kit i jeho dílčí prvky snad až příliš přehnaná. Kdyby se jednalo o perfektně vyladěné řešení po stránce hardwarové, softwarové i ergonomické, neřeknu ani píp, ale do toho má 3D Vision ještě daleko. Stejně tak odstřihnutí podpory pro Windows XP nelze vnímat jinak než negativně (byť je částečně logické). Celkové hodnocení od nás sice naleznete v tabulce, ale patří k němu důrazné doporučení: než se rozhodnete, zajděte se na 3D Vision podívat sami.

Hodný
Klady
+ ve většině her velmi dobrý vjem prostoru

+ výrazně větší herní požitek
Zlý
Zápory
- některé hry jsou na tom s prostorem hůře

- občasné chyby v zobrazení

- neergonomická konstrukce brýlí

- absence podpory Windows XP

- velmi vysoká cena
Ošklivý
Pohlídejte si!
! můžete pozorovat blikání

! delší použití může způsobit bolehlav

! krátké kabely u monitoru

Poděkování

Komponenty do testu poskytly firmy:
MSI logo Intel logo Czech Computer logo
MSI X58 Eclipse SLI
MSI GeForce GTX 260-216 OC
Intel Core i7 920 Asus Triton 88
Nvidia 3D Vision
Samsung 2233RZ
Kingston Technology logo Microsoft logo Xzone logo
6GB Kingston DDR3-1800 Windows Vista Ultimate Crysis, Oblivion, Fallout 3

Cena Nvidia 3D Vision (brýle samostatně): ~4 700,- (vč. DPH)

Cena kitu Nvidia 3D Vision + Samsung 2233RZ: ~14 800,- (vč. DPH)

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Nvidia 3D Vision - brýle pro trojrozměrné hraní

Čtvrtek, 5 Listopad 2009 - 15:45 | Anonym | Ja mam tyto brejle uz nekolik let od firmy...
Středa, 3 Červen 2009 - 17:04 | BTJ | Nepamatuje si nekdo? Tyhle bryle se dodavaly...
Úterý, 2 Červen 2009 - 12:39 | Anonym | Mohl by nám redaktor sdělit obvod, případně šířku...
Pondělí, 1 Červen 2009 - 10:36 | Anonym | Ja v dobach Geforce 4 pouzival bryle od...
Pondělí, 1 Červen 2009 - 07:51 | Anonym | K diskuzi o 3D hrách bych...
Neděle, 31 Květen 2009 - 11:46 | Anonym | Jojo, tyhle blikatka jedine pres moji mrtvolu, to...
Sobota, 30 Květen 2009 - 14:02 | Anonym | kam se to hrabe na iz3d monitor ... cena okolo...
Sobota, 30 Květen 2009 - 12:45 | Eso Rimmer | Která hra byla opravdu tou první 3D už dnes asi...
Sobota, 30 Květen 2009 - 12:05 | DRK | Co si vzpominam tak prvni 3d akcni hrou, ktera...
Sobota, 30 Květen 2009 - 10:23 | Anonym | Hmm bryle od Elsy pridavane k rivam TNT jsem mel...

Zobrazit diskusi