Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Intel odkládá desktopový Rocket Lake na jaro 2021

haha, pre intel je markatingovo zlozite obdobie posledne tri roky a posledneho 1 a 1/4 roka vynimocne markatingovo zlozite obdobie (zainteresovani vedia, co posledne dva roky marketing intelu vyvadza)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

jak jsem říkal: intel si vyžere 5 let sraček. Pak se to možná zlepší.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Tak me bylo jasne jak prisel Spectre a spol + AMD Ryzen, ze Intel ma problem a jeho reseni bude minimalne na 5 let, zda se ze to bude vic :| . To neni dobra zprava pro nikoho.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je to dobrá zpráva pro všechny, co chtějí rozmanitější konkurenci. Jestli sis nevšiml, tak Intel má stále dost nepříjemné a nezdravé dominantní postavení.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Ano je sicwe dobre ze AMD vyroste, ale z dlouhodobeho pohledu je pad intelu problem pro vsechny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to o definici pádu. IMHO je pád až když bude pod 50%. Zatím sci-fi.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To může při současné konstelaci trvat i déle jak 5 let. To chcete aby vyráběly shitky další půldekádu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, já je nekupuji a AMD rozhodně nemůže zachrápnout a už vůbec nemůže zneužívat svého postavení, protože to si trpaslík nemůže dovolit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

S tým "trpazlíkom" pozor. AMD sa stále "prepečie" menej ako Intelu, ale "trpazlíkom" AMD už nie je. špeciálne na Do It Yorself trhu a desktop PC trhu a ani v globále. A budúci rok by mohli mať cez 50% celkovo na svete (myslím, že to mali len v rokocj 1985 a 1987)

AMD Reaches 37.5% Global CPU Market Share, Highest in 14 Years
28/09/2020

The PassMark company published a new report that reveals AMD’s market share worldwide, indicating that it is the highest in the last 14 years (Q4 2006; AMD K8 CPUs) reaching 37.5 percent.

If we only focus on desktop computers, the market share is 48 percent. With the launch of AMD Ryzen 3000 the company managed to pass 40 percent to 48 percent.

DIY CPU market share in major retail markets around the globe and a clear example we have seen in recent months with market shares
of more than 63 percent in Japan,
90 percent market share in Germany.
https://tech4gamers.com/amd-reaches-37-5-global-cpu-market-share-highest...

August 4, 2020, 6:09 PM
The analyst noted that Intel’s “transistor challenges are systemic and that TSMC/AMD's transistor lead will extend". As a result, he expects “AMD share gains will accelerate, and that the AMD bull-case will morph from 30% market share to 50% over the next 12-18 months.”
https://finance.yahoo.com/news/jefferies-lifts-pt-amd-intel-160919350.html

"ipacis said the lead of AMD, and its chip fabricator Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. , over Intel appeared "systemic." Lipacis said he expects AMD share gains to accelerate especially in the server market, with an estimated 30% share over the next two to three years, and 50% in four to five years. In its recent earnings call, AMD said it had just reached 10% share of the server market.
https://finance.yahoo.com/m/714c0fda-a528-34bd-baf7-0edf81c719b8/amd-sto...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ono to bude ještě dál akcelerovat (a ten trend je patrný už dnes), to bych se nebál. Já to vidím na to vyrovnání podílů právě na cca těch 5 let.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Problém je to pro akcionáře Intelu. Pokud bys to srovnával s AMD v eře Buldozeru, tak to jsou pořád nebe a dudy. Intel má v současné době problém u procesorů hlavně technologický, což by mohl dočasně vyřešit výrobou u konkurence i za cenu vyšších nákladů. Otázka je, jak dopadne s grafikama, a jak se pohne trh s ARM procesory.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dokud prodává Intel *Lake procesory nejde jen o technologii výroby. Ta architektura je na dnešek moc stará.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

amd jak dlouho bylo proti core procesorům úplně v pr**li 8 let? a taky nekrachli, nehledě na to, že intel je na tom špatně, ale ne zas tolik jako kdysi amd s buldozerem a taky u procesorů se bavíme o posunu výkonu v jednotkách procent každý rok, oproti třeba grafickejm kartám, takže i ta stara 4 jádrová i7ka není na tom tak špatně jako maxwell/kepler v grafickejch kartách třeba, takže když se intel takhle bude dusit ještě pár let jedině dobře

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Neni to problem pro temer nikoho a reknu ti proc.

Totiz ty ignorujes kontext.

Intel mel doted dominantni postaveni, jeho zisky stale rostou (protoze nedela jen hi-end CPU), CPU market je porad ta vykladni skrin pro nej. To znamena, ze i pad neznamena krach, a Intel ma dost prostredku i zdroju jak se z toho dostat. Zaroven ma motivaci se dostat zase na vrch.

A pad jednoho znamena vzestup druheho. Pro vsechny (krom Intelu a jeho akcionaru) je tedy extremne dulezite, aby ten pad byl, a aby se nezastavil jeste dlouhou dobu. Idealne tak, aby Intel spadl az nekam ke 30-40%, protoze pak je sance, ze po oklepani se Intelu (ke kteremu nevyhnutelne dojde) se trh ustali nekde kolem te fifty-fifty hranice.

Coz znamena, ze z dlouhodobeho hlediska, pro zakazniky, pro zdravou konkurenci je pad Intelu pozehnanim ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

>. Idealne tak, aby Intel spadl az nekam ke 30-40%

30% by bol veľký problém, lebo

1. Dnes sa ešte neoptimalizuje SW a hlavne knižnice AJ na AMD. Optimalizuje sa LEN na Intel. A to už má AMD 37,5% na trhu CPU.

2. Bude sa optimlaizovať AJ na AMD (glibc bude až vo verzii 3.33 na prelome januára=ledna a februára=února 2021).

3. Pri 30% by sa začínalo upúšťať od optimalizácie AJ na Intel a začnú byť SW optimalizoavné LEN na AMD. A to sťaží návrat k vyrovannému súboju, lebo to spôsobí prudký prepad.

Nov 18th, 2019 10:53
MATLAB is a popular math computing environment in use by engineering firms, universities, and other research institutes. Some of its operations can be made to leverage Intel MKL (Math Kernel Library), which is poorly optimized for, and notoriously slow on AMD Ryzen processors. Reddit user Nedflanders1976 devised a way to restore anywhere between 20 to 300 percent performance on Ryzen and Ryzen Threadripper processors, by forcing MATLAB to use advanced instruction-sets such as AVX2. By default, MKL queries your processor's vendor ID string, and if it sees anything other than "GenuineIntel...," it falls back to SSE, posing a significant performance disadvantage to "AuthenticAMD" Ryzen processors that have a full IA SSE4, AVX, and AVX2 implementation
https://www.techpowerup.com/261241/matlab-mkl-codepath-tweak-boosts-amd-...

V prípade Server trhu a tom hovoril Krzanich, lebo sa obával, že bude SW optimalizovaný AJ ne AMD a tam stačí menší podiel na trhu

CEO Intelu: Musíme zabránit, aby AMD obsadila 15-20 % trhu serverů
18. 6. 2018
https://diit.cz/clanek/intel-musi-zabranit-aby-amd-obsadila-15-20-procen...

A bol za pripustenie niečoho takého vyhodený resp. donúztený k rezignácii

CEO Intelu, Brian Krzanich, rezignoval
22. 6. 2018
https://diit.cz/clanek/ceo-intelu-brian-krzanich-rezignoval

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Knihovny nepomuzou vsude, jejich adopce je pomala, a je to nakladne. Navic spousta SW se dela tak, ze vyrobce nema zadny zajem, nebo moznosti urcovat na kterem HW to pobezi.

To ze nejaka knihovna pro AMD dosahne pouzitelne verze, jeste neznamena, ze ze dne na den to bude najednou pro AMD krasne a ruzove. A Matlab fakt neni vsechno :D

Pri 30% by se rozhodne neprestalo optimalizovat. To je fakt hloupa myslenka. Zvlast kdyz, jak jsem psal, vse ma velkou setrvacnost a Intel by na tech 30% nezustal dlouho.

Zbytek je vas klasicky informacni sum, 197 opakovani toho, co bylo na TOMHLE serveru (kdybyste alespon nalinkoval neco noveho, odjinud)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokiaľ je to glibc /Microsoft Visual C/C++ runtime tak to využije každý SW napísaný v C alebo C++ vrátene interpretru Java Byteode a to bez zmeny kódu tých aplikáccií (ak nie sú linkované staticky, čo nebývajú)

Takže toto je out of box optimalizácia. Ružové by to nebolo, ale lepšie by to bolo.

Matlab rieši (cez toolboxy) všetky typy úloh a preto je to meradlo niekde 20% niekde 300%, nebude to v každej úlohe 300...

Otázka je, ako dlho by na 30% Intel ostal a či by neklesal. Práve ide o to,. že Intel bol zaskočený v roku 2017 Zen-om.

Pri istom podiele Intelu by sa začalo optimalizovať. Ten podiel by bol nižší ako je terajší podiel AMD. Je len otázne o koľko % musí byť podiel nižší ako 35%, aby k tomu prišlo, A netreba to pokúšať (a to som fanúšik AMD).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Takže toto je out of box optimalizácia."

Hehehe, dobrej vtipek. Takhle to v realu fakt nefunguje ;)

Vase uvazovani ma desive mezery. Berete dve uplne jine situace jako jeden a ten samy problem/proces. A tak to neni. Je hodne velky rozdil v tom, jestli mate napr. 85% zastoupeni na trhu, a klesnete diky rapidnimu narustu konkurence na 30%, ale vsem je jasne, ze mate na to zabojovat. A je uplne jiny pripad, kdyz mate 5%, pomalu lezete nahoru az pak mate 37%. Pokud ten upadek Intelu nebude DEKADY, tak nikdo nebude ani uvazovat o tom, ze by prestal pouzivat optimalizovane knihovny pro Intel. Nema to zadny duvod.

Na druhou stranu lidi si museli overit, ze ten narust AMD neni jen najaka nahoda, nez zacli vubec uvazovat o pouzivani.

Taaakze zpatky k tomu puvodnimu, kratkodoby upadek Intelu k 30% by byl dlouhodobe dobry!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD nemal len 5% nikdy na celkovom trhu CPU.

nikdy nekleslo na jednociferné čísla anki v roku 2016
https://wccftech.com/amd-commands-30-of-cpu-market-share-for-1st-time-in...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V serverech meli prakticky NULA.
V gaming systemech meli NULA.
V kancelarskych meli par procent.
Akorat v lowendu BFU a notasech s APU se drzeli kvuli svym dobrym cenam.

Pro vsechny potreby a ucely tehle konverzace muzeme rici, ze meli na zacatku 2017 velkou NULU, absolutne nebyly relevantni z pohledu nejake optimalizace, atp.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V serverch 0,2% v roku 2016 v roku,tuším, 2006 tam mal 25%.
V gaming systémoch mali pomerne dosť aj keď boli limitovaný na e-sports pro teamy a letecké simulátory, čo nie je meinstream
V kancelárii tam mali okolo 15% - tam ale bolo výkonu nadmieru
Mobilné PC tam áno mali okolo 7-8%

Ale áno boli irelevantní z pohladu optimalizácie..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Desivé medzery máte Vy

update-om glibc (napr. libc.so.6 a dalšie" so-čky") alebo Visual C runtime libraries (sada DLL aktualizovaná cez Windows update) sa prejavi hneď

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aaano, protoze vy urcite updatujete okamzite :D Stejne jako uuuuplne vsichni :)

Zvlastni, ze kdyzby jste se pohyboval v enterprise segmentu, tak tam vidite ze jsou treba jeste tedka RedHat4, stare plecky atp. A neni garance ze ani nove masiny budou mit uplne ten nejnovejsi set knihoven :)

To bude jen skutecne vypocetni systemy, kde se to samozrejme adoptuje hned. Ale takovych je absolutni minimum. A nemyslim si, ze ani redakce tech magazinu budou updatovat pro testy. Tohle je kolikrate az moc technikalie. Oni tak akorat updatuji ovladac a to je vsechno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám openSUSE Tumbleweed na svojom produkčnom desktope vo forme s 96 zamestnancami(z toho 88 má technické vzdelanie). Tam OpenSUSE Factory nemôže byť, ale už tam je Mesa 20.2 a kernel 5.9 tam bude v utorok/stredu budúci týždeň. Mám Ryzen 1500X
a Radeon RX550.

V dual boote mám Windows 10 v prerelease kanále s 2020H2 buildom a ten "boostol" Win 10 oproti buildu 2004 o dobrých 25-20% vo výkone..

Ale Áno bude to mať ten, kto chce možno s vynimkou RHEL Server a bývalého MRG a SLES, pri SLED nástup odhadujem tak 1-2 kvartály po vydaní..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No a tedka si podrzte klobouk, protoze vam reknu jednu novinku. A je to absolutne kulervouce ukrutna, doslova vesmir triskajici zalezitost...

Pripraven?

Jste na technickem webu, kde uzivatele takovehle veci (tuneni, skladani pocitacu z komponent co k sobe pasuji, aktualizovane systemy, atp.) delaji. A to ze nejste vyjimka tady, znamena velke kulove, protoze v normalnim svete to takhle nefunguje. Jestli udrzujete vsech tech ~100 stroju porad tak aktualizovane, tak cest pro vas, delate praci ajtaka svedomite.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

5 strojov zo 75 nejde udržiavať úplne aktuálnych, ale inak to stíham aj vďaka tomu, že sú tu prevažne technicky vzdelaní ľudia. V reklamnej agentúre by to asi nešlo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže setrvačnost trhu není nekonečná. Nejvíc pozadu je SW Adobe a podobně a tam existují alternativy původem z Linuxu, které jsou multiplatformní, kromě WINTEL - BSD, Apple, POWER, ARM, RISC-V (občas), SPARC a tak dál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> 1. Dnes sa ešte neoptimalizuje SW a hlavne knižnice AJ na AMD. Optimalizuje sa LEN na Intel.

Nesouhlasim s obema vetami, i s dalsimi body.

Pokud se mluvi o "optimalizaci" vetsinou to znamena SIMD, a tim SSE/AVX. A co se tyce SSE/AVX: ty instrukce jsou u AMD a Intel CPU implementovany odlisne, lisi se i v generacich, ale davaji vzdy stejne vysledky. Je to totiz matematika, bud celociselna nebo floating-point (kdy oba vyrobci sleduji IEEE 754).

Nebo jinak (kdyz uz spominate Matlab): pote co ten clovek hacknul Matlab aby pouzival AVX na AMDckach, videl jste nekoho ze by si stezoval ze to dava na AMD jine vysledky ? Jestli videl, tak sem s tim. Ale pochybuji ze videl, z toho by davno bylo velke halo.

Jinak receno kdyz jednou napisete SSE/AVX kod tak on pobezi a na vsech CPU co podporuji SSE/AVX vam da stejne vysledky. Ano na nekterych CPU generacich mozna trochu pomaleji, ale furt pobezi, a rychleji nez bez SIMD.

Takze 99% toho co vy tvrdite ze je "optimalizace pro Intel" nebo "optimalizace pro AMD" je ve skutecnosti "optimalizace pro SSE", "optimalizace pro AVX1/2/512". To co udelal Matlab bylo, ze napsali AVX kod a k tomu pridali jednu radku "if GenuineIntel else". Stacilo tu radku vyhodit. Ano vim ze existuje i kod optimalizovan specificky pro nektere CPU generace, ale to je spis vyjimka nez pravidlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aj zrušenie DEoptimzlizácie je optimalizáciou
AMD Developers Looking At GNU C Library Platform Optimizations For Zen
25 March 2020

Stemming from Glibc semantics that effectively "cripple AMD" in just checking for Intel CPUs while AMD CPUs with Glibc are not even taking advantage of Haswell era CPU features, AMD developers are now looking at properly plumbing AMD Zen platform support into this important C library for Linux users.

https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=GNU-libc-Platform-Op...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>Intel ma dost prostredku i zdroju jak se z toho dostat
Uvážíme-li, jak dlouho už Intelu trvá ladění 10nm, potažmo 7nm a jak má furt h0vn0 i přes svoje obrovské prostředky a zdroje, naskýtá se otázka, kde asi udělali soudruzi ze Santa Clary chybu... peníze evidentně nejsou všechno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

reálne nikde

Výrobců křemíkových čipů ubývá, i těch schopných
1. 12. 2014
Proces je to ale tak pozvolný, že si jeho dopady průběžně neuvědomujeme. Za dekádu mezi lety 2002 a 2012 zanikly 2/3 výrobců, za poslední dekádu ještě více…
https://diit.cz/clanek/vyrobcu-kremikovych-cipu-ubyva

v roku 2014 boli 4 ks v roku 2003 bolo 25ks výrobcov s továrǎnmi high-end čipov na high-end technológii
https://diit.cz/sites/default/files/intel_chart_number_of_players_with_a...

IBM nabídla GlobalFoundries své továrny s miliardou dolarů navrch
7. 8. 2014
https://diit.cz/clanek/ibm-nabidka-tovaren-globalfoundries
IBM k továrnám přihodí ještě $2 miliardy navrch
29. 9. 2014
V srpnu se zdálo, že z převodu továren IBM pod křídla GlobalFoundries sejde. Nakonec se zřejmě povedlo vše vyřešit k oboustranné spokojenosti a chystá se už je oficiální oznámení této noviny…
https://diit.cz/clanek/ibm-globalfoundries-tovarny-2-miliardy

IBM se dohodla s GlobalFoundries na částce $1,5 miliardy
20. 10. 2014
IBM se nakonec podařilo dohodnout snížení částky, kterou přihodí ke svým továrnám, aby je GlobalFoundries byla ochotna převzít pod svá křídla. Oficiálně oznámí uzavření smlouvy ještě dnes.
https://diit.cz/clanek/ibm-globalfoundries-vyrobni-kapacity-15-miliardy

GlobalFoundries: Zastavujeme vývoj 7nm procesu. AMD: Nevadí, vyrábíme u TSMC
28. 8. 2018
https://diit.cz/clanek/globalfoundries-zastavila-vyvoj-7nm-procesu

Samsung 7nm bez EUV zrušil
Zpoždění 7nm EUV procesu Samsungu je spoluzodpovědné za 78% finanční propad
5. 11. 2019
https://diit.cz/clanek/zpozdeni-7nm-euv-procesu-samsungu

29. 11. 2018
Informace, které bylo možné odvodit z materiálů AMD na začátku listopadu, nyní máme potvrzené přímo z úst CTO společnosti. Výsledky 7nm procesu jsou ~25 % pod původně avizovanými cíli.

Mezi slepými jednooký králem. Tak by se dala nejstručněji shrnout situace se 7nm výrobu a prvenstvím TSMC. GlobalFoundries vývoj 7nm procesu vzdala, Intel se s 10nm procesem stále potýká (a asi ještě potýkat bude, protože prý chystá další 14nm generaci) a Samsung od začátku vsází na EUV technologii, která sice zvyšuje šance na dosažení zajímavějších posunů charakteristik jeho procesu, ale na úkor nezanedbatelně pozdějšího spuštění sériové výrob

https://diit.cz/clanek/7nm-proces-sliby-nenaplni-druha-generace-cili-spi...

7nm proces TSMC nedosahuje původně avizovaných výsledků
8. 11. 2018
https://diit.cz/clanek/7nm-proces-tsmc-nedosahuje-puvodne-avizovanych-vy...

Cena 7nm procesu je extrémní
12. 12. 2017
https://diit.cz/clanek/cena-7nm-procesu-je-extremni

Edit: Akurát nerobili/nebudovaloi alioancie/spojenectvá ako AMD

AMD bude do půl roku největším odběratelem 7nm čipů TSMC
6. 1. 2020
https://diit.cz/clanek/amd-bude-do-pul-roku-nejvetsim-zakaznikem-7nm-vyr...

AMD and Samsung Announce Strategic Partnership in Ultra Low Power, High Performance Graphics Technologies
Share this page
AddThis Sharing Buttons
Share to Facebook
Share to TwitterShare to PinterestShare to EmailShare to More

Samsung to integrate custom AMD Radeon™ graphics IP into future SoCs for mobile applications
SEOUL, South Korea & SANTA CLARA, Calif.
06/03/2019
https://www.amd.com/en/press-releases/2019-06-03-amd-and-samsung-announc...

Samsung si licencoval grafickou architekturu RDNA od AMD
4. 6. 2019
https://diit.cz/clanek/samsung-si-licencoval-grafickou-architekturu-rdna...

AMD GPU pro Samsung je 2,5× rychlejší než Snapdragon 865
4. 5. 2020
https://diit.cz/clanek/amd-gpu-pro-samsung-je-rychlejsi-nez-snapdragon

První mobily s integrovanými Radeony vydá Samsung v roce 2021
8. 8. 2019
https://diit.cz/clanek/mobily-s-radeony-vyda-samsung-v-roce-2021

Exynos 1000 ještě nebude mít grafiku od AMD. Dostane jej jen Galaxy S21 Ultra
28. srpna 2020
https://samsungmania.mobilmania.cz/clanky/exynos-1000-jeste-nebude-mit-g...

26. 3. 2019 | no-X | Hardware, Novinky, Grafiky
CEO Nvidie Jen-Hsun Huang se vyjádřil na téma 7nm generace grafických karet. Společnost jejich výrobu neobjednala a nevypadá to, že by se na tom v dohledné době mělo něco měnit…

Jen-Hsun Huang prohlásil, že společnost sice může kdykoli objednat 7nm wafery u TSMC, ale nevidí k tomu důvody. Proces je podle něj drahý, přináší minimální výhody a stávající architektura Turing je podle jeho slov v optimální pozici.
https://diit.cz/clanek/nvidia-neobjednala-vyrobu-7nm-gpu

Nvidia využije 7nm proces Samsungu
10. 1. 2019
https://diit.cz/clanek/nvidia-vyuzije-7nm-proces-samsungu

DigiTimes: Kritika 7nm procesu TSMC Nvidií byla strategie, která nevyšla
7. 5. 2020
V souvislosti s generací Ampere se mediálně propíralo, jaký výrobní proces vlastně Nvidia použije. Diskuze začaly, když CEO společnosti zkritizoval 7nm výrobu TSMC…

Stojí za povšimnutí, že Nvidia podcenila efekt využití TSMC ze strany AMD a udělala několik chyb v plánech přechodu na pokročilé procesy. Přesun k Samsungu a váhavost s TSMC jen proto, aby se nakonec k TSMC vrátila, Nvidii připravilo o zajištění dostatečných 7nm kapacit, čímž se AMD dostala na scénu, zvýšila podíl na trhu a Nvidia si poškodila hodnotu značky

Když začaly prudce stoupat ceny nových výrobních procesů, objevily se zprávy, že Nvidia i jiní prudce zvýší podíly objednávek u Samsungu, což mělo vyvolat tlak na TSMC a snížení cen. Jenže díky pozici TSMC jakožto absolutního lídra mu [i tak] poptávka překročila nabídku a TSMC nemusela [z nastavených cen] ustoupit.
https://diit.cz/clanek/kritika-nvidie-7nm-procesu-tsmc-byla-strategie-kt...

A tak musela prejsť nVidia o d partnera AMD TSMC k partnerovi AMD Samsungu

AMD jedná s GlobalFoundries o 7. dodatku ke smlouvě WSA
13. 9. 2018
Oddělením GlobalFoundries od AMD začala platit tzv. WSA, která AMD garantovala exkluzivní ceny a GlobalFoundries zase stálé odběry nebo kompenzace…
https://diit.cz/clanek/amd-jedna-s-globalfoundries-o-7-dodatku-k-wsa

čiže v Inteli ani nVidii neurobili nič zle, len ich AMD pokrylo spojenectvami a dôsledky tu sú..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Informacni sum! Wall of text.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě že Intel měl celou řadu příležitostí, jak AMD potopit. Přehnali nároky u výrobního procesu a to rovnou 2x ne-li více, protože se to stalo i na 14 nm. Jak to, že se po fiasku s 10 nm nepoučili? A odpověď je až primitivně snadná, když se AMD nepokouší potopit nefér praktikami jako z dob Athlonů, tak AMD hrubě podcenili, toť vše. A o bezpečnostních chybách v rámci optimalizací ani psát nebudu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale vzdyt je jasne, ze Intel udelal mnoho chyb. Vzdyt se o tom bavime uz skoro 3 roky, kde si byl? :D

A dela porad ty chyby. Protoze zatim ma jeste relativne komfortni naskok. Ale to se meni a proto rikam, ze az se dostane pod 50%, tak zacne konecne myslet "out of the box". Penez bude mit dost.

Vem si, ze kdyby se rozhodl a veskere CPU chtel zacit delat u TSCM, tak jim predhodi nabidku, kterou AMD ani nVidia nedorovna a bude vyrabet jen tam.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"bude vyrabet jen tam."
.. nebude ;) V teoreticke rovine mozna ano, prakticky je to ale temer vylouceno. Ale to se tady uz taky rozebiralo hodnekrat :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>Vem si, ze kdyby se rozhodl a veskere CPU chtel zacit delat u TSMC, tak jim predhodi nabidku, kterou
>AMD ani nVidia nedorovna a bude vyrabet jen tam

Nebude.

A) masky sa musia vyrobiť na mieru tovární zo vzorov urobených pomocou knižníc výrobcu (TSMC) a tie sú iné ako knižnice Intel-u. Aj AMD sa to učila asi dva roky a o kúpili Ati, ktorá to robila. Intel to nikdy nerobil

B) TSMC nepotrebuje zákazníka, ktorý ju bude cez knižnice špehovať a potom odíde a už vôbec nie na úkor dlhodobých zákazníkov

C) stojí to strašné peniaze..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel se svým kapitálem nikdy nepadne, aspoň ne tak jak bylo předpovídáno AMD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

strategii intelu nejlip shrnula Jolanda..
https://youtu.be/4W8PVRjfgnE?t=23

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono ja Som to písal a nedávno a je to už rok zjavné, že to bude trak ako som písal ja a teraz píšete Vy..

Peter Fodrek | před 2 dny
https://diit.cz/clanek/3dcenter-pulka-her-na-tiger-lake-nebezi-jak-ma/di...

Zen vyšiel nez 5 dní po 5,5 roku od uvedenia Bulldozeru

AMD Ships First "Bulldozer" Processors
September 07, 2011 7:45am EDT
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/32/amd-ships-first-...

Uviedli Zen (po 4 rokoch vývoja a roku ladenia výroby)

AMD Ryzen(TM) 7 Desktop Processors Featuring Record-Breaking Overclocking Performance Available Worldwide Today
March 02, 2017
After four years and thousands of hours of development, AMD (NASDAQ: AMD) today released the first three models of its highly anticipated, high-performance AMD Ryzen™ desktop processor
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/753/amd-ryzentm-7-d...

Návrh Zen 3 byl dokončen, pracuje se na Zen 4
13. 8. 2019
https://diit.cz/clanek/navrh-zen-3-byl-dokoncen-pracuje-se-na-zen-4

Intel sa evidentne spoliehal, že AMD s tými 40% rastu IPC zahmlieva, a ten rast je nadhodotený, aby vedenie dosiahlo, že veritelia nechajú AMD Zen uviesť na trh

Bleskově: Ryzen překonal slíbené IPC, AMD zveřejnila specifikace a české ceny
22. 2. 2017
AMD připravila velké překvapení: IPC procesorových jader Zen není zvýšené o „až 40 %“, ale o „více než 52 %“
https://diit.cz/clanek/oficialni-specifikace-ceny-ryzen

A to bolo AMD v "priekaku" = v Q3 2016 mali stratu 406 mil. USD a v prípade ak by nasledovali straty za 582 mil USD, tak AMD musí vyhláasiť ochranu pred veriteľmi

AMD Reports Fourth Quarter and Annual 2016 Financial Results

January 31, 2017
Q4 2016 Q3 2016
Net loss $(51)M $(406)M

Additional paid-in capital 8,334
Accumulated deficit 7,803
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/746/amd-reports-fou...

O to väčší šok v inteli zažili, keď si uvedomili, že musia začať vyvíjať niečo úplne nové, a to nové nebude na trhu skôr ako 5-5,5 roka po Zene (2.3.2022 alebo 9.3.2020) a že to bude súperiť so Zen4. Intel pred Zenom počítal s tým, že im bude stačiť uvádzať, to, čo majú v zásuvkách (šuplících) A teda to, čo dávajú na trh snáď okrem tej unáhlene (uspěchaně) uvedenej hybridnej architektúry.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte, už si je vyžral, nebo mu pět let ještě zbývá?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si pořád pohrávám s myšlenkou, že se to začalo pomalinku polehounku sypat zhruba v době po odchodu Pata Gelsingera (září 2009). Je jasné, že platformu 1366 Intel dělal za něj a odhaduji, že na Sandy Bridge si také ještě ještě polívčičku přihřál + Sandy Bridge-E). Pak Intel jel nějakou dobu setrvačností, ale už začal žít z předchozí práce. To bylo za Otelliniho, kterej vydržel až do 2013. Prostě tam chybí lidé, kteří by méně spoléhali na finanční kalkulačku a více na logaritmické pravítko.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, taky mám dojem, že Pat tam byl snad poslední, kdo něco uměl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Njn když on dělal Msc i PhD na Stanfordu tuším. Navíc jeho životní i pracovní filosofie stála na víře, je to dost aktivní křesťan. Kdysi to někde vysvětloval v Googlu na prezentaci (to už šéfoval ve VMware). IMHO kdyby po tom šel, tak by byl CEO Intelu nejpozději místo Krzanicha. Ale dal přednost mj rodině. Prostě to byl člověk co sledoval vyšší cíle než jen nějaké kvartální výkazy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem dojem, že to byl aspirant na CEO (Fotoba, pardon, Peter Fodrek by nám to jistě vysvětlil :).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No on dělal asáka Andymu Groveovi, což byla ve většině případů poukázka na budoucí pozici CEO.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nemaju zajtra vyjst nove AMDcka? ale ceny starych procakov sa stale drzia a vobec neklesli, takze mozeme ocakavat uz aj za procka poriadne palky podobne ako v grafike? ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

zejtra je odhaleni.. recenze a dostupnost kolem 20.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hej a to odhalenie bude aj s cenami ? ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pockej cca tri tydny a zmen cen se stavajicich AMD CPU se dockas pokud nove budou "skladem".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S těmi cenami to tak je jen tady v Česku nejspíš. Z nějakého důvodu cena zen 2 cpu postupně klesala až do ledna a od té doby jen stoupá takže už je zpět na skoro stejné úrovni jako byla při vydání.
To samé se tady děje také s posledními řadami grafik a nejspíše i s dalšími komponenty(ale ty jsem zatím nehledal). Moc tomuhle zdražování nerozumím, jestli je to kvůli covidu kdoví.
Snad příští rok už to zastaví jinak se tu budou komponenty vydané před rokem prodávat za cenu o 10% vyšší než při vydání...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

těch důvodů je vícero:
- padající koruna
- klesající ekonomika
- růst obliby AMD

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To jsou pomluvy, mám z tajného zdroje informaci, že procesory Rocket Lake půjde koupit ještě tento rok v Q6.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

:-)))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Maximálně v Q7 :) Nebo radši Audi Q7 místo toho?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě. AMD fans zapomínají, že máme přestupný rok...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Chybi mi v clanku jedna malickost ze staje Intelu ;)
Vzhledem k tomu, ze zitra je ohlaseni Zen3, tak Intel zacal urcite usilovne pracovat na novych "real world" benchmarcich.
:)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Benchmarky jsou irelevantní, důležité je, jaký z toho máte pocit.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

presne, ako hovori sef intelu:
https://youtu.be/ADGswhzW-L0?t=254

od toho casu 254s: covid19 vsetko zmenil a preto by sme sa nameli pozerat na benchmarky ... bla bla bla prazdne keci o nicom (proste c0c0t, pardon za vyraz, ale dat do krasneho suvisu totalnu srackovitost intelu na poli cpu a splietat pritom nieco o covid19, tak to uz je naozaj umenie)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jeden veselej, druhej je smutnej... Asi takovej pocit, jako je bodnutí nože, asi takovej pocit... :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Thermite Lake?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dead Lake

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jsou zpravy o RocketLake pravdive, tak pristi rok AMD bude dominovat retail desktopovy trh jeste vice nez letos. Pokud RL vyjde v breznu 2021, zda se nepravdepodobne, ze by Intel vydal AlderLake-S 2H 2021, ale spis sklouzne do 2022. Takze AMD ma od vydani Zen3 vic jak rok na to, aby ovladlo kompletne retail i s top hernim segmentem. Jak tohle nekteri rozchodi, to nevim.. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už jste to řekli Jirkovi ? :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jirka je ještě poměrně OK a kliďas, na české scéně jsou jinačí intel-positive brousci, kterým z toho pěkně klepne... :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lamačka zo zive.cz je zaujímava vec, možno kríženec

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jirka by koupil i napařováček na knedlíky za 5000,- s logem intel a dokázal by si to s ledovým klidem obhájit, bo ho nic nerozhodí, ale takovej obr tomu praskne cévka, až bude muset psát, že intel ani ve hrách není lepší. DDmu taky praskne cévka z toho všehovesmírnýho štěstí co zažije s releasem vermeeru :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A ještě praskne žilka Michaelu Dellovi, ten taky, podle toho jak DELL (ne)nabízí skoro nic s AMD ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To nevadí, nahoní si ty peníze na novém licencování VMware.

Aspoň jsem díky tomu objevil proxmox :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je vlastně taková situace win - win ne ? :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je na mě?

mě jsou nové CPU ukradené, co mám doma je téměř to nejvýkonnější co dnes můžu koupit a to nejvýkonnější je max pár procent popředu. Nové Ryzeny se zřejmě dorovnají, nepřekonají to o řád vyšších desítek procent aby to mělo smysl zvažovat, navíc aktuální výkon CPU mi stačí a počítám ještě několik let stačit bude a vyměním to spíš proto že to umře než že budu potřebovat něco nového, zase v té době mi asi bude stačit i úplný lowend, když dnes je lowend 4c/8t což by mi v pohodě stačilo pro hraní a pro práci je to vyložený overkill.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"vyměním to spíš proto že to umře "
S tím, že to umře bys současný CPU mohl mít do smrti(své, ne toho CPU, to tě nejspíš přežije). V běžném provozu tu mám 486 DX2 66 a nevypadá to, že by se chystala do důchodu

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak může to umřít, je to elektronika, může odejít deska, může odejít zdroj a vzít s sebou vše, můžeme vymyslet i spousty dalších scénářů a dávat dohromady třeba 5-6 let starou sestavu, to se už pomalu nevyplatí diagnostikovat, natož kupovat náhradní komponenty... Nicméně, pokud to bude fungovat a bude to stačit na mé požadavky, tak nebudu kupovat něco nového jen proto že je to výkonnější když to nepotřebuju.

CPU největší kotel dostává při hraní. Na hrají je 8700k pořád jeden z nejlepších CPU na trhu a to jeho potenciál nevyužívám na max, protože požadavek mám jediný konstantních 60FPS. Tedy až na X-Plane a MSFS, tam mi stačí 30. Počítám že na konstantních 60FPS bude to CPU stačit ještě mnoho let, to spíš přestane stačit grafika.

Na vše ostatní co na počítači dělám by mi klidně stačil 2c/2t Atom z řady Gemini lake, laptop s téím má na stole manželka a na prohlížení webu, koukání na videa, muziku a fotky to stačí. Pro práci bych si pak vystačil s plnotučným Pentiem fakticky mi stačí pracovat s wordem/teamsy/excelem, webovým prohlížečem a něčím s čím vidím do databáze. Všechno co dělám pak běží na serverech, ne u mě. Teoreticky by mi místo fyzické mašiny stačila nějaká serverová instance systému

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je kliďas, o to nebezpečnější je jak neustále lže. Vadí mi taky ta demagogie, kdy záměrně manipuluje. Buď je opravdu schopný a dělá to záměrně, nebo je nemocný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intel a problem s marketingom? Ale kdeze. Poslu vzorku Linusovi spolu s tucnou taskou penazi a 1.5 kW chillerom, limity PL1 a PL2 na 350W a hen sa testovat. Samozrejme chladenie a spotreba bude utajena, koho by to inak vlastne trapilo, ze?!?
Samozrejme otestuje sa Office a Linus vam rad afektovanie prezradi, aky skvely pocit z toho CPU mal!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

přímo hřejivý pocit :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

a tak koho by zajímala spotřeba v notebooku nebo jak dlouho mu vydrží na baterii? Nebo iGPU na "kterém se dá hrát" ač polovina her je kvůli glitchům na něm nehratelných? Nikoho! Jde o pocit! Linus by řekl "I mean wow"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale před tím by řekl: "...segway to our sponsors" pak "I mean wow" a pak" LTTStore.com"
ale mám ho docela rád, občas má docela šílený nápady a ukazuje věci trochu jinak, i když to 8k gaming video na 3090 sem mu fakt nežral, kor když roky propaguje fps oproti rozlišení a 4k říká že je zbytečný, tim si to u mě docela pohnojil

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prečo by to Linus robil?

Linus Torvalds po 15 letech opustil Intel platformu, přešel na AMD Threadripper
27. 5. 2020
https://diit.cz/clanek/linus-torvalds-po-15-letech-opustil-intel-platfor...

a sv. Linus už nežije pomerne dlho..

Zoznam pápežov
1. sv. apoštol Peter (Petrus) 33/42 – 67
2. sv. Linus 67 – 76/8
3. sv. Kletus (Anaklét) 76/8 – 88/91
https://sk.wikipedia.org/wiki/Zoznam_p%C3%A1pe%C5%BEov

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://en.wikipedia.org/wiki/Linus_Sebastian

OMG... vylez už té linuxové poustevny! :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ja viem, že sú aj iní Linusovia aj mimo IT
https://en.wikipedia.org/wiki/Linus_Gerdemann

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel si absolutne nemuze dovolit vydat jenom maximalne 8 jaderny "herni" produkt, v roce 2021 absolutne nepripustna vec, v centru intelu ted musi byt takovy chaos, bordel a vize na drogach ze to jiz skutecne neni smesne, o jeho 3rd 10nm se vi ze je to nadale nepovedeny vyrobni proces/zere jak prase, prozatim je to maximalne 4 jadra na tiger lake coz je naprosty low-end ale zere to jako mid-range(64W), pro mne je tiger lake z kola ven jako ice lake protoze jeho IPC je silne odvozeno od TDP, ak intel nevytahne skutecne novou prelomovou architekturu(po vzoru Core 2 Duo) spadne z posledniho schodu do porci dlhokvašených hoven, hlavne ze resi kokotiny alias Xe iGPU kterou ve vykonnych procesorech absolutne nikto nepotrebuje!, dale loga po vzoru LGBTI a W10, budu tez zvedav na kompatibilitu se soucasnymi Z490 alias LGA1120 boardy, ze bude neco jako fw umele preznacena Z590 kde jenom pujde PCI-Express 4 generace nebudu daleko od pravdy, ty vole intel me uz skutecne zacina nudit, jinak Zen II je uz davno lepsi i ve hrach jako Comet Lake, pro mne neni 56 sekund vykonu(EWMA/tau) prumernej ale jenom vyhonenej vykon, proste reklamní vojeb intelu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Může. Přírůstky výkonu kvůli víc jak 8C/16T budou málo citelné i v roce 2021 a pokud bude mít dobrý výkon na jádro....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu že 8c natož pak více jádrových CPU se prodává dohromady max 30%, tak 70+% trhu jsou CPU s 6 nebo méně jádry. Pro většinu lidí ty jádra navíc mají pozitivní přínos, místo top procesoru dnes mohou kupovat lowend za zlomek ceny. Ještě nedávno 4c/8t i7 stávaly běžně k 400 dolarům, dnes R3 3100 stojí čtvrtinua má stejný výkon.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Už si brousím zuby na Zen 3 threadripper. Kdy si myslít, že vyjde s ohledem na málo waferů? Q1 nebo se stihnou ještě vánoce?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš tak Q2. EPYCy dostanou podle mne přednost (pokud je tedy taky neuvedou zítra).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chyba. Propásnou topnou sezónu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To je zajímavé, tady čtu Intel odkládá, tedy, že něco slíbil, když kouknu do zahraníčí tak čtu

This is actually the first time Intel admitted it has been developing the Rocket Lake series, a successor to Comet Lake for the LGA1200 socket.

A pak že launch je plánovaný na week 10 of 2021.

Mohu poporsit autora o zdroj, idálně nějakou tiskovou zprávu Intelu, že Rocket Lake měl startovat letos, tedy že jarní termín je odklad? Díky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.