Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

VideoCD, SuperVideoCD, DivX a další soubory

KiSS DP-1500
Je to téměř přesně rok, co jsme testovali KISS DP-450. Nyní jsme dostali exklusivně jako první u nás k dispozici jeho nástupce DP-1500 s bezdrátovým připojením k počítači a Internetu. No ale proto, že testování prováděl tentokrát WIFT, je to čtení opravdu rozsáhlé. Proto se s recenzí budete setkávat postupně, v několika následujících dnech. Dnes jsou to první čtyři strany, ale uvidíte, že rozdělení na více částí bylo opodstatněné.

VideoCD, SuperVideoCD

KiSS DP-1500 - Displej: VCDPřehrávání těchto formátů je stejně pohodové jako přehrávání DVD-Video, ovšem nesmí mít VideoCD udělané menu. Alespoň s těmi pokusy, co jsem vytvářel v NeroVision Expressu, si přehrávač zrovna moc neporadí. Totálně jsem ho dostal jedním SuperVideoCD, kde byly 3 video stopy a první a třetí stopa byla rozdělena na kapitoly. První stopu se mi nepodařilo přehrát vůbec a ostatní stopy hrály většinou na nějaké náhodné naťukání čísla od 1 do 3 potvrzeno Enterem. Sice to hrálo a dalo se v tom i rychle posunovat, ale při některé volbě v menu (přičemž ani nevím, jak jsem se na ni dostal, protože šipky nereagovaly) se přehrál třeba jen kus třetí kapitoly třetí stopy a pak to šlo zpět na menu. Prostě to bylo takové nevyzpytatelné.

Mám ale jedno originální VideoCD s filmem Síť (The Net - vlastně jsou to dvě VideoCD) a to chodí bez problémů. Nemá žádné menu, prostě se do přehrávače vloží a hraje. A to docela hezky. Originální VideoCD s nějakým tím menu bohužel nemám (ačkoli jsem již takové viděl).

Funkce pro (Super)VideoCD jsou zhruba stejné, jako u DVD, samozřejmě v rámci možností (Super)VideoCD. Takže např. chybí volba titulků, úhel pohledu, změna zvukových stop a (jak jsem již uvedl) pokud má VideoCD udělané menu, nemusí fungovat korektně (zde samozřejmě nelze vyloučit, že chyba je v NeroVision Expressu, ale např. DVD v něm udělaná mají menu v pořádku a dělají to, co jsem při vytváření zamýšlel).

Zvětšení je také možné v krocích 100%, 200%, 300% a 400%, obraz při zvětšení ale nelze posunovat, rychlý posun vpřed i vzad je možný pouze rychlostí 8×. Video nelze krokovat, pouze pozastavit pauzou. Nelze také při přehrávání (Super)VideoCD stisknout tlačítko SETUP pro zjištění nějakých informací.

Přehrávání DivX a dalších video souborů

Přehrávání DivX, XviD

KiSS DP-1500 - Displej: DIVXPředně je třeba říci, že oproti DP-450 udělal přehrávač DP-1500 pokrok v tom, že již dokáže přehrávat kodek DivX 3.11 (ačkoli pokud je mi známo, DP-450 už také DivX 3.11 umí). A samozřejmě přehrává i DivX 4 a 5. Jako čert kříži se však vyhýbá Quarter Pixel kódování (abych se přiznal, není mi jasné, proč. Filmů s tímto kódováním se poslední dobou objevuje čím dál tím víc). Našel jsem také pár takových filmů, které zlobily. V DivX 3.11 mám asi 5 CD Červený trpaslík a tyto filmy na některých místech začnou poskakovat vpřed (jak obraz, tak zvuk) a po chvíli se zase ustálí. Některé XviD soubory se rychle po započetí přehrávání zasekávaly a jejich použitelnost byla nulová (naštěstí jich moc nebylo, u mě asi dva).

Rychlý posuv u přehrávání DivX souborů je možný rychlostmi 8×, 16×, 32× a 48×, přechod z rychlého posuvu zpět do normálního režimu přehrávání však trvá dost dlouho (někdy i 10 a více sekund, u přehrávání přes síť klidně i okolo půl minuty), přehrávač na displeji během této doby píše "SEEKING" a je opravdu třeba počkat. Výjímečně se stane, že přehrávač poté nezačne přehrávat a film prostě skončí. Také je možné se nastavit tlačítkem SRCH na požadovaný čas a opět počkat, až se "SEEKING" dokončí (a nezřídka se modlit, aby k tomu opravdu došlo).

Zvětšení je možné kromě 100% nastavit podrobněji, tedy na 125%, 150%, 175%, 200%, 300% a 400%. I zde je možné při zvětšení posunovat obraz.

Po stisku tlačítka SETUP se obvykle objeví nějaké ty informace, u DivX souborů se jich konečně objevuje o poznání více, než např. u MP3 souborů:

KiSS DP-1500 - Informace o DivX souboru

Samozřejmě i zde je možné nastavit opakování a náhodný výběr.

Co se týče kvality přehrávání, dá se s úspěchem hovořit o tom, že filmy vypadají v televizi opravdu velmi kvalitně a že pokud je film rozumně udělaný, není poznat rozdíl mezi DivX a DVD-Video.

Samozřejmostí pro přehrávač je, že je mu úplně jedno, jestli máte filmy nahrané na CD-R/RW nebo DVD±R/RW

Soubory s kodekem MPEG-4 a RealMagic RMP4 jsem nesehnal, takže nemohu ověřit, za což se pochopitelně omlouvám.

Jestli však něco přehrávači opravdu vadí natolik, že to není schopen "přenést přes srdce", pak jsou to soubory nad 2 GB. Takové soubory prostě nepřehraje vůbec a rovnou je vynechá. A je jedno, jestli jsou to AVIčka nebo MPEGy nebo cokoliv. A je také jedno, jestli jsou přímo na vloženém DVD nebo přehrávané přes síť z PC. Prostě si s nimi neporadí.

Titulky

Titulky jsou problém: Jsou sice údajně oproti původnímu firmwaru větší, přesto bych řekl, že jsou ještě stále dost mrňavé.

KiSS DP-1500 - Titulky ve filmu

Při prohlížení na PC se to ještě dá snést a je to bez potíží čitelné, na televizi se však zpravidla koukáme z podstatně větší vzdálenosti a také má televize menší rozlišovací schopnosti, takže titulky jsou z dáli mrňavé a ještě rozmazané. Zkrátka nečitelné. A bohužel se nedá žádným způsobem ovlivnit jejich velikost. Nezbývá, než doufat, že v budoucnu bude ve firmwaru možnost nastavení velikosti titulků. Ovšem problém, který s tím nejspíš vznikne, bude ten, že titulky budou přesahovat okraje obrazovky.

Určitě je však třeba pochválit češtinu, titulky s ní nemají nejmenší problém (jak také sami vidíte).

Trošku potíž je s tím, že soubor s titulky se musí jmenovat stejně, jako soubor s videem (kromě přípony, samozřejmě). To je docela škoda, protože nezřídka se u filmu vyskytuje vícero jazykových mutací titulků (zpravidla v našem a původním jazyce). Jediná možnost, jak toto vyřešit, je nahrát film na disk dvakrát a pokaždé jej nazvat jinak a stejně pak nazvat i titulky. Že se film na jedno CD zpravidla vejde s bídou jedenkrát se dá obejít tím, že pro oba soubory AVI s různými názvy bude na disku vyhrazeno jedno místo. Obsah obou souborů bude tedy stejný, protože oba soubory budou na CD uloženy na jednom a tomtéž místě, jen se budou jmenovat každý jinak. Titulky se pak uloží na CD zvlášť a název budou mít podle toho, ke kterému filmu patří. Postup, jak toho docílit, se dá najít na www.kiss-technology.cz (zkráceně řečeno využívá se triku "dummy files"). Ovšem je to takové velmi nestandardní řešení (navíc hraničící s legalitou, neboť se k tomu používá interní nástroj MS CD Image), daleko lepší by bylo, kdyby přehrávač uměl rozlišovat vícero titulků k jednomu filmu (a výběr titulků by pak probíhal stejně jako u DVD tlačítkem "SUBPIC").

Stejně tak, jako Mikrobovi, i mě by více vyhovovalo, kdyby titulky měly černé okraje (outlines) a nebyly na poloprůhledném pozadí. Ovšem to může být otázka vkusu, navíc za stávající velikosti tiulků je to skoro jedno.

Nakonec při stisknutí tlačítka SETUP se vám objeví mezi těmi všemi informacemi o souboru také formát titulků.

A jestli přehrávač podporuje všemožné titulkové efekty, jako barvy, styly a další, to vám skutečně nepovím, takové titulky nemám zrovna u žádného filmu k dispozici ;-).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku KiSS DP-1500 - recenze (CD/DVD/MP3/Divx stolní přehrávač s WiFi)

Středa, 17 Listopad 2004 - 09:05 | Anonym | wifi/ethernet pripojenie vitam, no chcelo by...
Pátek, 3 Září 2004 - 23:25 | Anonym | Papuca je total hlupák ale časem na to příjde.
Úterý, 8 Červen 2004 - 01:36 | Pavel Balakert | Mám prosbu, od příbuzných z Německa jsme se ženou...
Pondělí, 10 Květen 2004 - 18:46 | Anonym | Koukni se na www.kiss-technology.cz, tam je to...
Sobota, 8 Květen 2004 - 15:00 | Anonym | chci se jen optat jakej je rozdil mezi timto...
Čtvrtek, 6 Květen 2004 - 13:23 | ZED1 | Mam GF4Ti s co jsem zkousel treba video&nbsp...
Čtvrtek, 6 Květen 2004 - 13:18 | ZED1 | Mam GF4Ti s co jsem zkousel treba video&nbsp...
Středa, 5 Květen 2004 - 11:26 | Anonym | Ma tento prehravac sleep?
Pondělí, 3 Květen 2004 - 10:11 | Anonym | HEC: Jo, vypadlo mi tam, ze na prehravacoch...
Neděle, 2 Květen 2004 - 12:45 | Anonym | >sss: Ještě, že není profík jako ty,...

Zobrazit diskusi