Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vzhled: zadní panel a co je uvnitř

KiSS DP-1500
Je to téměř přesně rok, co jsme testovali KISS DP-450. Nyní jsme dostali exklusivně jako první u nás k dispozici jeho nástupce DP-1500 s bezdrátovým připojením k počítači a Internetu. No ale proto, že testování prováděl tentokrát WIFT, je to čtení opravdu rozsáhlé. Proto se s recenzí budete setkávat postupně, v několika následujících dnech. Dnes jsou to první čtyři strany, ale uvidíte, že rozdělení na více částí bylo opodstatněné.

KiSS DP-1500 - zadní panel

Zadní panel obsahuje (zleva): Konektor pro napájecí šňůru, PCMCIA slot pro WiFi kartu, ethernetový port, kompozitní video a S-Video výstup, dvojici konektorů pro analogový audio (stereo) výstup, koaxiální a optický digitální audio výstup a nakonec konektor SCART, jehož možnosti jsme již probrali.

Kromě toho zde nad ethernetovým konektorem vidíme označení regionu tohoto DVD přehrávače (2), jenž je zde však poněkud zcestné, neboť přehrávač je "region free".

A v neposlední řadě si můžete vlevo všimnout bezpečnostní nálepky. Ta je, bohužel, jedna z nejbezpečnějších, neboť při odlepování zanechává na přehrávači i na sobě viditelný text. Neexistuje způsob, jak ji odlepit a znovu přilepit aniž by to na ní zanechalo následky. To je důvod, proč jsem se nemohl podívat dovnitř přehrávače a ukázat vám vlastní fotky.

WiFi karta + ethernet

KiSS DP-1500 - zasouvání PCMCIA WiFiJak jsem již uvedl, WiFi síťovou kartu je třeba do přehrávače zasunout ručně po vybalení. Pro mě bylo překvapením, že obě indikační LEDky jsou modré (Link a Activity). A i tyto modré LEDky svítí víc, než je zdrávo. Zde se to dá oželet, karta většinou není vidět, protože zadek přehrávače směřuje někam do pryč. Pokud však v místnosti s přehrávačem spíte, doporučuji přehrávač zcela vypnout, protože např. mě v noci to modré blikání dosti intenzivně osvětlovalo strop.

Funkci ethernetového konektoru snad rozebírat nemusím, ten všichni jistě znáte (a kdo jej neznáte, nejspíše jej ani nevyužijete).

Možná by bylo na tomto místě vhodné připomenout, že nemohou obě síťová rozhraní pracovat současně. Vždy je aktivní jen jedno, podle toho, které si zvolíte v nastavení. Není-li aktivní ethernetové připojení (tím myslím, že je pro komunikaci vybráno WiFi), jsou obě indikační LEDky u ethernetového konektoru zhasnuté. Pokud se během práce s přehrávačem rozhodnete pro změnu z ethernetu na WiFi, budete muset přehrávač restartovat. Alespoň já jsem musel, jinak jsem si na přehrávač ani "nepingnul". Restartem se zde myslí odpojení a připojení napájení (s rozumnou prodlevou před znovupřipojením).

Vnitřek přehrávače

KiSS DP-1500 - Co je uvnitř

Na tomto místě vás mírně zklamu. Jak jsem již uvedl, přístroj má bezpečnostní nálepku, jejímž porušením ztratíte záruku. Nebylo mi dovoleno tuto nálepku porušit a tak se musíte spokojit s fotografiemi, které jsou pro DP-1500 na webu výrobce. U náhledů jsou dvě verze fotografií: jedna pro download (přímý odkaz na velký JPG soubor) a jedna pro náhled (větší zobrazení těch miniatur). Verze pro download jsou skutečně velké a jeden obrázek mívá nezřídka několik megabajtů, takže bohužel nic pro modemisty. Mohl bych ty obrázky vzít a udělat z nich fotky přímo pro recenzi (dokonce jsem k tomu dostal svolení), to ale není můj styl (udělal jsem to vlastně jen párkrát jako nyní u toho malého ilustračního obrázku vpravo).

Vnitřek tedy jen okomentuji. Je tam zdroj, elektronická deska s konektory a také slotem pro PCMCIA kartu a samozřejmě mechanika. Přehrávač je plošně zcela obsazen, takže v něm zas tolik hluchého prostoru není. Trochu starost mi dělá napájecí konektor, protože je jen namontovaný na zadním plechu a dál vede kabely. Napájecí šňůra se do něj nezastrkává zrovna lehce, takže se při tom zadek přehrávače citelně prohýbá. Ostatní konektory jsou přidělané přímo na elektronické desce, takže při zapojování se nic neprohýbá, ale ten napájecí konektor mi skutečně připadá poněkud nedořešený (asi bych v takovém případě volil silnější zadní plech). Problém je ten, že u napájecího konektoru je vzadu bezpečnostní nálepka a tak bych se moc nedivil, kdyby jednoho krásného dne při zasunování napájecí šňůry tato nálepka utrpěla nějakou újmu. Naštěstí se proces zasunování napájecí šňůry do přehrávače neopakuje nějak moc často, takže se to dá snést.

Mechanika a její schopnosti

KiSS DP-1500 - Vnitřní mechanikaU mechaniky bych se rád pozastavil. Protože jestli mě něco z vnitřku zaujalo nejvíce, pak je to samotná mechanika, která je v přehrávači použita. Je to DSL-710A od mě neznámého korejského výrobce DVS a jde v podstatě o mechaniku určenou hlavně (ne-li výhradně) do DVD přehrávačů (ačkoli podle štítku na mechanice bude skutečným výrobcem spíše čínská Shanghai Fangyuan Digital Technology Co., Ltd.). Na uvedené stránce je k nalezení i specifikace mechaniky (předpokládám, že nemá cenu ji sem podrobně opisovat). Za zmínku stojí fakt, že jde o IDE mechaniku pravděpodobně bez podpory DMA (tedy pouze PIO-4) a že rychlost mechaniky je pro DVD 2×, pro CD 4×, pro audio CD 2× nebo (k čemu je ta druhá rychlost nevím, překvapuje mě fakt, že mechanika nečte audio CD 1×) a pro miniDVD dokonce (což je vlastně CD se souborovou strukturou DVD, jestli se nepletu). V případě zmíněného miniDVD rychlost 8× znamená 1200 KB/s, což je necelý 1×SPEED rychlosti normálního DVD (ten má 1380 KB/s).

Pokud by vám náhodou mechanika přišla jako moc pomalá, pak je třeba mít na paměti, že jde o přehrávač, ne o mechaniku určenou "ke čtení dat". V přehrávači není rychlost důležitá (stačí taková, aby se dalo přehrávat), důležitá je spíše hlučnost. A právě hlučnost je něco, co tento přehrávač opravdu nezná. Celý přehrávač je tichý jak hrob, i vysunování plotny je dobře odhlučněné. Průměrná přístupová doba 250 ms je také spíše pro tišší chod a je fakt, že při přesouvání hlavy v mechanice musíte být blízko mechaniky a hodně potichu, abyste něco slyšeli. Mimochodem: na jedné z fotek jsem si v mechanice všiml čipu s logem firmy Mediatek :-).

Jinak musím říci, že výrobce (KiSS) vybral pro svůj přehrávač mechaniku opravdu excelentní, protože to, co mi tato mechanika dokázala přehrát, to jsem snad ještě u žádné jiné neviděl. Chybí jí vlastně jen podpora HD-BURN vypáleních CD a DVD-RAM (obě média jsem zkoušel a přehrávač je nerozpoznal). U audio CD nad 100 minut přehrávač nepřehrává to, co je nad 100. minutou (přeskočí někam zpět a hraje vesele dál), tu však vyvstává otázka, zda je to mechanikou nebo firmwarem přehrávače. Kdybych mohl přehrávač rozebrat, dalo by se připojením mechaniky k PC vyzkoušet, kde je to omezení ;-). Osobně to hádám na firmware přehrávače, protože mechanika skočí nad 100. minutou někam zpět a to vždy na stejné místo na daném CD. A když se vracím rychloposuvem zpět, přejdu opět ke 100. minutě a odtud normálně zpátky. Troufám si tvrdit, že mechanice samotné by vůbec nečinilo problémy přehrát i 130. minutu CDčka :-).

Ptáte se, kde že bych k tak dlouhému CD přišel? Inu, vzpomínáte si na Plextora Premium? (...a modří už vědí... ;-)). Plextor Premium umí vypalovat na CD pomocí funkce GigaRec až 1,4× hustěji, než je obvyklé, což v případě 99-min. média znamená skoro 140 minut audio záznamu. Když jsem Plextora Premium testoval, nadělal jsem si dostatečné množství takovýchto přecpaných CD, abych s nimi mohl testovat schopnosti mechanik. S těmi nad 100 minut má problémy většina mechanik. Že je ale celkem bez zaváhání přelouská tento přehrávač mi dost vyrazilo dech. Mám dokonce jedno starší 74-minutové médium Traxdata vypálené jako audio funkcí GigaRec 1.3× a je na něm necelých 98 minut hudby. Sami si spočítáte, že při 1.3× násobku nominální kapacity jde o docela hustý overburning a poslední sekundy poslední písničky jsou skoro "za rohem". Právě na okraji média je dosti nekvalitně nanesená odrazová vrstva a i pouhým okem je vidět její zvlnění. Přehrávače nebo mechaniky, které byly tak odvážné, že se toto médium snažily přehrát až do konce, nedokázaly reprodukovat zhruba poslední minutu skladby. Docházelo zde k přeskakování či vynechávání a místy vůbec nebylo poznat, co je tam vlastně nahráno. KiSS DP-1500 jako první přehrávač, co jsem měl tu čest vyzkoušet, přehrál toto CD bez újmy na zvuku až do samotného konce. Můžu vám bez nadsázky říci, že mi u toho spadla brada.

Ještě trochu k vychvalování přehrávání GigaRecových médií: Extra nabušené 99-min. médium pálené GigaRec 1.4× audio, čili asi 136 minut hudby na jednom CD, hrálo jako každé jiné médium. Sice se detekovalo o poznání déle, než normální CD, ale nijak dlouhá doba to nebyla, taky jen několik sekund. Fascinující bylo, že u i takto nestandardního média jsem mohl přehrávači říci, že chci přehrávat první nebo poslední stopu (poslední v rámci možností, tedy něco pod 100. minutou). Přehrávač bez zaváhání nastavil čtecí hlavu na správné místo a už to hrálo. Žádné dlouhosáhlé vyhledávání, kde že na tom médiu ta požadovaná data vlastně jsou, jako je to obvyklé u jiných mechanik, které bývají často z posunutí 80. minuty kamsi doprostřed média značně tumpachové. Je sice pravděpodobné, že zvuková data nebudou z takového CD čtena zcela korektně (k nějakým chybám jistě dochází, takže i digitální kopie z takovéhoto zdroje by nebyla binárně identická), takže u některých médií dochází ke zkreslení zvuku (zpravidla nepatrným praskotem ve zvuku). Jedno GigaRec 1.4× audio CD na 80-min. médiu (čili asi 115 minut hudby) už slyšitelně šumí. Jsou na něm nahrané počítačové skladby od F. Fuky z emulátoru stařičkého domácího mazlíčka ZX Spectrum+, takže se jedná o dost ostré zvuky a tam už je zkreslení dost znát. Mimochodem právě toto CD přehraje opravdu málokterá mechanika. SuperAZO vrstva známého Verbatimu zjevně není na tak hustý zápis vhodná (phthalocyaninová média Multidisc 99-min. s touto vysokou hustotou záznamu hrají kupodivu lépe, i když velmi nepatrný praskot se v tom zvuku dá najít taky).

Z uvedeného povídání je jasné, že přehrávání klasicky vypálených 90 a 99 minutových médií je pro tento přehrávač naprostá brnkačka. A to jak zvukových, tak datových. Mám vypálené jedno 90-min. médium s filmem Sluha dvou pánů, přičemž při tvorbě tohoto filmu jsem to nějak špatně spočítal a vyšlo to na 750 MB. Zatímco mnoho mechanik v PC má potíže s přehráním takového AVI souboru (protože, jak známo, v AVI souboru jsou na samém konci důležitá data, bez kterých film nepřehrajete, a právě k těmto datům se mechanikám na konec média obtížně přistupuje), KiSS DP-1500 jej přehraje naprosto bez problémů jako každé jiné CD.

Vzhledem ke čtení audio CD rychlostí 2× nebo 4× (přičemž trochu pochybuji, že přehrávač tu rychlost 4× používá) jde vlastně o jakési grabování. Zda jde o grabování ve smyslu "mechanika grabuje a přehrávač grabovaná data zpracovává" nebo ve smyslu "mechanika sama grabuje 2× a sama zpracovává a přehrává", to skutečně nejsem schopen říci. Něco mi však říká, že jde o tu první možnost. Ona totiž kdejaká mechanika v PC (ať už CD či DVD) mívá zpravidla deemfázový obvod. Tento přehrávač jej buďto nemá nebo jej v mechanice nějak obchází (proto se přikláním k té první variantě grabování). Mikrob na to už při testování DP-450 upozornil a mě to nedalo a vyzkoušel jsem si to také. Nahrál jsem na jedno CD-RW pár skladeb tak, že jsem vždy nahrál jednu skladbu dvakrát za sebou a pokaždé jsem u té druhé nahrávky téže skladby nastavil ve vypalovacím programu preemfázi. V mých PC mechanikách (pokud to přehrávaly vlastními silami) byla vždy stopa s preemfází slyšitelně ořezaná o výšky. To jasně ukazuje na fakt, že CD bylo nahráno tak, jak jsem chtěl. V přehrávači KiSS DP-1500 (stejně jako by tomu bylo v případě DP-450) byly obě stopy přehrávány úplně stejně. Preemfázi u zvukových CD tedy přehrávač s klidným svědomím ignoruje. Otázkou je, jak moc složitá je mechanika DSL-710A, tedy co všechno má v sobě za obvody. Nedá se vyloučit, že vlastně vůbec nemá obvody pro přehrávání zvukových CD a tedy zvuková CD opravdu jen grabuje a posílá do zbytku přehrávače ke zpracování. Pak je to tedy na přehrávači, aby preemfázované stopy správně zpracoval a použil na ně deemfázi a srazil tak výšky. A to tento přehrávač rozhodně nedělá.

Při té příležitosti mě ještě napadá, že DP-1500 nejspíše také nebude přehrávat zvuková HDCD, tedy že je bude přehrávat normálně jako audio CD (tedy bez toho High Definition). S klidným svědomím bych přehrávači tento případný nedostatek odpustil.

K přehrávání zvukových CD mám ještě jednu drobnou výtku (ta už je vesměs kosmetického charakteru): U některých CD při "rychlém posuvu" vpřed či vzad dochází v okamžiku obnovení normálního hracího režimu ke slyšitelnému prsknutí (krátké ostré zašumění). Jakoby v tu chvíli na (odhadem) čtvrtinu sekundy přehrávač přehrával náhodný balast a teprve potom to, co má. Během normálního přehrávání se tento jev neobjevuje, pouze během posuvu a při přechodu z posuvu na běžné přehrávání. A také při přeskočení ze stopy na stopu (opět jen u některých CD, přesněji řečeno u některých je to patrnější, u jiných téměř vůbec). Opět bych to osobně svedl na grabování, i když se nedá vyloučit, že by mohl být zádrhel i jinde.

Samozřejmě jsem zkoušel i datová média vypálená GigaRecem. Bohužel nemám žádné GigaRecové médium s filmem přes celé CD, abych to mohl vyzkoušet. Vesměs však načte na všech GigaRec 1.3× médiích alespoň obsah, aby mi ukázal, že nenalezl nic, co by se dalo přehrát. Datová GigaRec 1,4× média jsou již hodně problematická a ne vždy se mu podaří je načíst. S přehráváním jsou pak značné problémy a o solidní použitelnosti už se moc hovořit nedá.

Skoro mě až překvapuje, že mechanika neumí přehrávat HD-BURN média. Dá se říci, že je to při všech těch neuvěřitelných schopnostech velká škoda. HD-BURN a DVD-RAM je to poslední, co této mechanice chybí k úplné dokonalosti. Možná, že kdyby byl HD-BURN zaznamenán stejně jako CD (a ne jako DVD). že by ho mechanika přečetla :-).

A nakonec bych rád připomenul, že jsem nezkoušel SACD. Jednoduše proto, že žádné nemám. Troufám si však odhadnout, že je nebude umět (Mikrobem testovaná DP-450ka je také neuměla). Tento nedostatek se dá celkem v klidu odpustit, takových titulů je opravdu pomikru (velmi málo).

Dálkové ovládání

KiSS DP-1500 - Dálkové ovládání

Dálkový ovladač je úplně stejný, jako u DP-450 a skoro bych řekl, že všechny KiSS přehrávače budou mít ovladač stejný.

Jeho hodnocení je jistě věc individuální. Tento dlouhán se drží poměrně dobře a je zřejmé, že se má ovládat palcem (tak mě napadá, ovládáte vůbec své ovladače jiným prstem? ;-)). Stejně tak jako Mikrobovi, ani mě ne zcela vyhovuje nepřehledná sada dolních tlačítek. Za celou dobu testování jsem si na ně nezvykl. Někomu by mohlo vadit, že textové popisky tlačítek jsou relativně dost mrňavé. Já z ovladače sice ještě všechno přečtu, ale znám pár lidí, kterým by (s trochou nadsázky řečeno) utekla polovina filmu, než by zjistili, k čemu to které tlačítko slouží.

Význam jednotlivých tlačítek docela obstojně podává manuál, takže snad jen jednu drobnou poznámku: Překvapilo mě, že jedno tlačítko (MARK) je zcela nevyužité. Tento přehrávač jej nepoužívá. Asi proto mě napadlo, že mají nejspíše všechny KiSS přehrávače stejný ovladač (jiný KiSS přehrávač by to tlačítko třeba využít mohl).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku KiSS DP-1500 - recenze (CD/DVD/MP3/Divx stolní přehrávač s WiFi)

Středa, 17 Listopad 2004 - 09:05 | Anonym | wifi/ethernet pripojenie vitam, no chcelo by...
Pátek, 3 Září 2004 - 23:25 | Anonym | Papuca je total hlupák ale časem na to příjde.
Úterý, 8 Červen 2004 - 01:36 | Pavel Balakert | Mám prosbu, od příbuzných z Německa jsme se ženou...
Pondělí, 10 Květen 2004 - 18:46 | Anonym | Koukni se na www.kiss-technology.cz, tam je to...
Sobota, 8 Květen 2004 - 15:00 | Anonym | chci se jen optat jakej je rozdil mezi timto...
Čtvrtek, 6 Květen 2004 - 13:23 | ZED1 | Mam GF4Ti s co jsem zkousel treba video&nbsp...
Čtvrtek, 6 Květen 2004 - 13:18 | ZED1 | Mam GF4Ti s co jsem zkousel treba video&nbsp...
Středa, 5 Květen 2004 - 11:26 | Anonym | Ma tento prehravac sleep?
Pondělí, 3 Květen 2004 - 10:11 | Anonym | HEC: Jo, vypadlo mi tam, ze na prehravacoch...
Neděle, 2 Květen 2004 - 12:45 | Anonym | >sss: Ještě, že není profík jako ty,...

Zobrazit diskusi