Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nastavení: - IP a další možnosti

KiSS DP-1500
Je to téměř přesně rok, co jsme testovali KISS DP-450. Nyní jsme dostali exklusivně jako první u nás k dispozici jeho nástupce DP-1500 s bezdrátovým připojením k počítači a Internetu. No ale proto, že testování prováděl tentokrát WIFT, je to čtení opravdu rozsáhlé. Proto se s recenzí budete setkávat postupně, v několika následujících dnech. Dnes jsou to první čtyři strany, ale uvidíte, že rozdělení na více částí bylo opodstatněné.

Nastavení IP adresy přehrávače

Trochu odbočím: Nastavení IP adresy přehrávače se provádí tak, že po zapnutí přehrávače, který je v klidu (nic nepřehrává), stisknete na ovladači tlačítko MENU.

KiSS DP-1500 - Menu: Nastavení IP adresy přehrávače

K tomu, aby IP adresa přehrávače fungovala korektně, je ještě nutné vypnout DHCP klienta. Pokud jej necháte zapnutého, bude jej přehrávač hledat (a když jej najde, nastaví si IP adresu, kterou mu DHCP klient přidělí). Zda si i bez přítomného DHCP klienta nějakou adresu nastaví, to se mi nepodařilo zjistit, protože jsem si na přehrávač ani nepingnul. Až po vypnutí DHCP mi začal přehrávač odpovídat dříve nastavenou adresou.

KiSS DP-1500 - Nastavení IP adresy, masky, brány a DNS

Nastavení IP adresy DHCP klientem je samozřejmě pro přehrávač pohodlnější. Nemusím asi připomínat, že musíte mít v síti DHCP server. Jeden takový jednoduchý jsem si spíchl snadno tím, že jsem zapnul sdílení připojení k internetu a toto spojení k internetu jsem sdílel např. pro síťovou WiFi kartu (která musela být samozřejmě správně nastavena jak v PC tak v přehrávači). Sám počítač si přidělil adresu 192.168.0.1, udělal ze sebe překladač adres (NAT) a DHCP server. Počítač nakonfigurované jako DHCP klient, tedy i přehrávač, se pak po síti rozhlédnou po HDCP serveru a nechají si od něj nastavit parametry TCP/IP. Takže třeba konkrétně tomuto přehrávači můj počítač právě přidělil adresu 192.168.0.37 (jindy zas jinou, jak to zrovna vyšlo). Je-li všechno nastavení v pořádku, lze pak přímo v menu vyhledat počítač s PC-Link softwarem a nastavit jej tak automaticky.

Další nastavení SETUPu

KiSS DP-1500 - SETUP: Nastavení jazyka přehrávače a pro DVD

Hned po stisknutí tlačítka SETUP na dálkovém ovládání se objeví možnosti nastavení jazyka. První volba je pro nastavení textů přehrávače (je shodná s výběrem jazyků v prvním kroku průvodce rychlého nastavení, akorát místo "americké češtiny" je zde "American" a místo druhého "Deutsch" je zde "Austrian"), další volby jsou výchozí nastavení pro přehrávání DVD. Údajně jejich výběr závisí na vloženém DVD. Bez vloženého DVD je výběr stejný jako pro jazyk, jen chybí poslední čtyři jazyky.

KiSS DP-1500 - SETUP: Nastavení Video

V nastavení videa jde v první řadě o poměr stran obrazovek (4:3 Letterbox / 4:3 Pan Scan / 16:9 Widescreen), dále pak o normu signálu (PAL / NTSC), Video výstup (RGB SCART / S-Video / Component Video) a poslední nastavení ovlivňuje přehrávání DivX/XviD/MPEG-4 filmů přes celou obrazovku.

Poměr stran asi nemusím příliš vysvětlovat, snad jen rozdíl mezi Letterbox a Pan Scan. Letterbox způsobí, že širokoúhlý film bude zobrazen s plnou šířkou, takže nahoře a dole budete mít černý pruh. Pan Scan udělá přesný opak: zobrazí video s plnou výškou, takže ořízne okraje.

Výběr normy PAL či NTSC závisí na vašem televizoru. Předpokládám, že nebudete mít nutkání nastavovat NTSC (já to vyzkoušel a opravdu to funguje, stejně tak jako následné přehrávání filmů určených pro PAL, např. VideoCD a podobně).

Nastavení "Celá obrazovka" je dobré nechat zapnuté, protože pokud ho vypnete, pak se filmy s menším rozlišením budou přehrávat jako malý obdélníček. Názorně předvedu na obrázcích mého oblíbeného filmu Sluha dvou pánů, který má rozlišení 352×280:

KiSS DP-1500 - Celá obrazovka: ZapnutoKiSS DP-1500 - Celá obrazovka: Vypnuto

Já si tedy myslím, že tohle nastavení moc velký význam nemá. Kdyby přehrávač natvrdo zobrazoval všechno přes celou obrazovku, nic špatného by se určitě nestalo.

KiSS DP-1500 - SETUP: Nastavení zvuku

V nastavení zvuku je volba PCM a RAW. Volba PCM posílá na zvukový výstup pouze stereo signál (a jestli se nepletu, tak také do digitálního výstupu, pokud je zapnut), takže v případě prostorového (AC3) zvuku jej převádí na dva kanály (stereo). Volba RAW posílá v případě AC3 zvuku do digitálního výstupu nedekódovaná AC3 data, takže připojený externí zesilovač s dekodérem tento komprimovaný formát sám dekóduje na příslušný počet zvukových kanálů. Je-li volba RAW aktivní, pak v případě AC3 zvuku nejde do analogových stereo výstupů nic (zůstanou hluché). A jak jsem se již zmínil: je-li volba RAW aktivní a přehrává se něco jiného, než AC3 zvuk, pak jde stereo zvuk i z analogového stereo výstupu (zda jde i do digitálního výstupu bohužel nemám možnost ověřit, předpokládám však, že pokud je digitální výstup nastaven, pak do něj data jdou).

KiSS DP-1500 - SETUP: Ostatní volby

V posledním menu setupu je kromě poslední již známé položky "Průvodce" také nastavení rodičovského zámku pro omezení přehrávání DVD, hesla pro nastavení rodičovského zámku, nastavení jasu předního panelu přehrávače (displej a modré LEDky), nastavení prodlevy spuštění spořiče a volba pro vyvolání původního továrního nastavení přehrávače.

V rodičovském zámku jsou možnosti nastavení blokování nevhodného obsahu pro děti a vztahuje se pouze na DVD-Video, neboť na těchto discích může být takové omezení určeno. Na výběr jsou nastavení: Vyp, Kid Safe, G, PG, PG-13, PG-R, R, NC-17 a Adult. Abych pravdu řekl, kromě "Kid Safe", "Adult" a "Vyp" mi ty zkratky nic neříkají. Podle čísel se dá odhadnout věková kategorie, ale ten zbytek nepřiřadím. Možná se jedná o nějaké zkratky, které jsou používané přímo na obalech DVD... fakt nevím. Stejně tak bych docela rád znal rozdíl mezi "Adult" a "Vyp". Protože osobně to chápu tak, že "Vyp" přehraje všechna DVD a "Adult" asi také. Anebo tomu prostě nerozumím...

Heslo pro rodičovský zámek mi dalo docela zabrat. Než jsem jeho význam pochopil, zablokoval jsem si možnosti nastavení rodičovského zámku (zadal jsem heslo a ve víře, že druhým zadáním to heslo měním, jsem to původní ihned zapomněl). Totiž: Je-li možné nastavit úroveň rodičovského zámku (což poznáte tak, že se do menu "rodičovský zámek" prostě dostanete), pak zadáním libovolného hesla menu "rodičovský zámek" zablokujete. Nedá se tam potom vstoupit. Zde bych přehrávači vytkl fakt, že volba "rodičovský zámek" po zamčení zůstává aktivní (některé položky v menu mohou být neaktivní a pak jsou viditelně tmavší a nelze na ně najet kurzorem). Zamknutý rodičovský zámek se tedy dá vybrat kurzorem, ale při pokusu dostat se do jeho nabídky (šipkou vpravo nebo Enterem) se jednoduše nic nestane. K tomu, aby se "rodičovský zámek" opět odemkl a zpřístupnily se jeho volby, musíte opět na pozici "Vložte heslo" zadat to heslo, kterým jste rodičovský zámek zamkli (používá se čtyřčíselný kód zadáním z dálkového ovládání číselnými tlačítky). Takže já místo toho, abych rodičovský zámek odemykal, jsem jen zadával špatné heslo na odemknutí a protože jsem původní heslo zapomněl, už jsem se do rodičovského zámku nedostal. Nyní bych chtěl poprosit všechny děti, aby následující větu nečetly: Heslo se dá odstranit volbou "Původní nastav", čímž vlastně zresetujete všechna nastavení (tedy skoro všechna, některá tam úspěšně zůstávají, ale heslo a rodičovský zámek mezi nimi není). Znamená to, že při dnešní šikovnosti dětí má tato ochrana stejné účinky a vlastnosti, jako všechny ochrany proti kopírování: Rodičům bude nějaký čas trvat, než se skrz menu (a případně manuál) prokousají a pochopí, jak omezit sledování nevhodných DVD svými dětmi a toto omezení nastaví. A dětem pak bude trvat zlomek tohoto času, než bez manuálu v mžiku přijdou na to, jak rodičovský zámek obejít :-). Ovšem rodiče, nezoufejte, tomu se dá snadno pomoci: stačí schovat ovladač (obejití této ochrany už spočívá v tom, že dítě musí buď ovladač najít nebo si sehnat náhradní kompatibilní). Pokud bude mít dítě vlastní ovladač (půjčí si od kamaráda, protože "oni mají také KiSS přehrávač"), rodičům nezbývá, než nevhodné tituly vůbec nekupovat. A děti to pak snadno obejdou tak, že .... a mohli bychom pokračovat hodně dlouho, princip fungování a obcházení všech ochran je vesměs stejný a jde o nekonečný řetězec.

Volbu "Úroveň jasu" jsme už probírali. Jde o nastavení jasu předního panelu přehrávače, tedy jasu modrých LEDek pod tlačítky a jasu displeje. Zde bych velmi uvítal možnost nastavit každou tuto komponentu zvlášť (zvlášť LEDky a zvlášť displej). S velkou chutí bych totiž nechal displej na "Max" a modré LEDky na "Vyp".

A to už se dostáváme ke spořiči obrazovky. Nastavit je možné dobu, za kterou se spořič spustí pokud je přehrávač v klidu a nejste v žádném menu. Možnosti nastavení jsou: 30 vteřin, 2 minuty, 5 minut, 10 minut a Vyp. Význam je asi jasný.

KiSS DP-1500 - Samostatné pozadí bez spořiče obrazovkyKiSS DP-1500 - Samostatné pozadí bez spořiče obrazovky

První obrázek představuje vzhled spořiče. Spořič spočívá v tom, že pozadí ztmavne a po obrazovce se skokově přemisťuje logo "Acomp" na náhodných místech v intervalech zhruba 2 sekund. Opustit spořič lze stisknutím libovolného tlačítka na ovladači, které v tu chvíli zpravidla jen vypne spořič (nevykoná tedy svou běžnou funkci, např. "Play" nebo "Menu"). Pouze tlačítko Eject, kromě vypnutí spořiče, také vysune plotnu (asi podobně reagují i další tlačítka, třeba zvyšování či snižování hlasitosti, ale myslím, že nemá smysl to nějak moc zkoumat).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku KiSS DP-1500 - recenze (CD/DVD/MP3/Divx stolní přehrávač s WiFi)

Středa, 17 Listopad 2004 - 09:05 | Anonym | wifi/ethernet pripojenie vitam, no chcelo by...
Pátek, 3 Září 2004 - 23:25 | Anonym | Papuca je total hlupák ale časem na to příjde.
Úterý, 8 Červen 2004 - 01:36 | Pavel Balakert | Mám prosbu, od příbuzných z Německa jsme se ženou...
Pondělí, 10 Květen 2004 - 18:46 | Anonym | Koukni se na www.kiss-technology.cz, tam je to...
Sobota, 8 Květen 2004 - 15:00 | Anonym | chci se jen optat jakej je rozdil mezi timto...
Čtvrtek, 6 Květen 2004 - 13:23 | ZED1 | Mam GF4Ti s co jsem zkousel treba video&nbsp...
Čtvrtek, 6 Květen 2004 - 13:18 | ZED1 | Mam GF4Ti s co jsem zkousel treba video&nbsp...
Středa, 5 Květen 2004 - 11:26 | Anonym | Ma tento prehravac sleep?
Pondělí, 3 Květen 2004 - 10:11 | Anonym | HEC: Jo, vypadlo mi tam, ze na prehravacoch...
Neděle, 2 Květen 2004 - 12:45 | Anonym | >sss: Ještě, že není profík jako ty,...

Zobrazit diskusi