Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Webradio

KiSS DP-1500
Je to téměř přesně rok, co jsme testovali KISS DP-450. Nyní jsme dostali exklusivně jako první u nás k dispozici jeho nástupce DP-1500 s bezdrátovým připojením k počítači a Internetu. No ale proto, že testování prováděl tentokrát WIFT, je to čtení opravdu rozsáhlé. Proto se s recenzí budete setkávat postupně, v několika následujících dnech. Dnes jsou to první čtyři strany, ale uvidíte, že rozdělení na více částí bylo opodstatněné.

KiSS DP-1500 - Menu Ethernet: Webradio

Webradio je, jak název říká, režim, kdy si pomocí přehrávače KiSS DP-1500 připojeného k internetu můžete pouštět rádio, které lze "naladit" na internetu. Bohužel, ne každý má dnes rozumné připojení k internetu. Já např. jsem zatím odkázán na modem, takže jsem si tuto funkci pouze vyzkoušel, zjistil, jak asi zhruba funguje a tím to pro mě končí. Provozovat přehrávač jako Webradio by se mi těžce prodražilo, nehledě na to, že kvalita přehrávání při rychlosti modemu není zrovna valná a rozhodně nedosahuje klasického FM přijímače. Nicméně pojďme se podívat, co by nám mohlo Webradio poskytnout, kdybychom měli rozumně rychlé a neomezené (tedy paušálně placené) připojení k internetu (za rozumně rychlé považuje tento přehrávač alespoň 128 kbps, to by mělo na většinu webových rádií stačit).

KiSS DP-1500 - Webradio2: Hlavní nabídka

Už z hlavní nabídky je jasné, jak Webradio funguje. Webradio přijímá ze světa SHOUTcastová vysílání, přičemž někde na internetu má databázi rádií do tohoto systému začleněných. Ovládání webradia je velmi jednoduché: v menu se pohyb uskutečňuje šipkami a potvrzuje Enterem. Jsou-li k ovládání další možnosti, jsou vyobrazeny přímo na obrazovce, takže nápověda je přímo po ruce. Absence češtiny zde velmi pravděpodobně není dána přehrávačem.

Hlavní nabídka webradia dává na výběr rádia buďto podle žánrů nebo podle lokality ve světě, kde je na výběr několik regionů, jako Evropa, Asie, Severní a Jižní Amerika a další (vlastně mám pocit, že jsem nenašel jen Antarktidu ;-)).

KiSS DP-1500 - Webradio2: Výběr stanice Linspire v Evropě

Takže jsem si např. v regionu Evropa vybral stanici s podezřelým názvem LinspireRadio (copak nám ten název Linspire jenom připomíná? ;-)).

KiSS DP-1500 - Webradio2: stanice LinspireRadio

Po výběru stanice LinspireRadio jsem zjistil, že tato stanice moc plodná nebude. Pár sekund něco hrálo, pak se to zaseklo a občas se ozval nějaký zvuk. Asi "zavzdušněný dráty"... Některé stanice hrají, jiné nikoli, ale nemálo jich jede na 64 kbps a výše (zpravidla do 128 kbps). Podle počtu posluchačů jsem zjistil, že se tato služba asi moc nepoužívá. Vlastně jsem při letmém průzkumu nenarazil na stanici, kterou bych neposlouchal sám (kdoví, možná to bylo tím, že jsem se v rámci minimalizace poplatků za připojení připojil v noci).

KiSS DP-1500 - Webradio2: Výběr podle kategorií

Zkusil jsem také výběr podle kategorií, tedy žánrů. Tam jsem po chvilce hledání narazil na stanici, jejímuž provozu stačila šířka datového pásma 24 kbps: Middle East in Canada.

KiSS DP-1500 - Webradio2: Stanice Middle East in Canada

Tato stanice na mém pomalém připojení 49,2 kbps hrála bez problémů a na 24 kbps i docela poslouchatelně, dalo by se to přirovnat k průměrně nahrané kazetě. Pokud jsem se nesnažil tahat nějaká další data, hudba se ani nepřerušovala. Bez újmy na plynulosti se přehrávání obešlo i při drobnějších požadavcích na jiné jednoduché internetové servery v browseru, zvuk přitom vypadl jen výjimečně. Jakmile jsem však začal prohlížet CD-R server, natahování úvodní stránky a všeho, co s ní souvisí, zahltilo linku tak, že hudba vypadla na delší dobu. Po načtení stránky zas hraní vesele pokračovalo.

Webradio je jistě zajímavé, ale bez rychlejšího pevného neomezeného připojení k internetu je víceméně nepoužitelné. Navíc asi nenajdete stanici, která by vysílala v češtině (ačkoli nevylučuji, že jsem málo hledal ;-)) (Pozn. Martin: To zcela jistě, protože jinak by jsi třeba našel obsáhlý seznam internetových rádií na našem partnerském FreeMusic! Ale jak jsou na tom s SHOUTem, to nevím).

A ještě jedna věc mi u webradia chyběla: možnost zadat vlastní stanici, jenž by nebyla v seznamu. Vysílání SHOUTcastu si můžete nainstalovat na vlastní počítač, takže např. v malé firmě (nebo obecně sdílené síti) by to mohlo být využitelné (tam by se dalo snad narazit jen na OSA, kterému by mohlo vadit, že třeba více lidí poslouchá jedno CD, ovšem ono OSA vadí v poslední době víc věcí, takže by se to v tom mohlo ztratit ;-)). Teoreticky (jinými slovy: Jestli jsem to správně pochopil) by mělo jít vlastní Webradio přidat přes EZ-Link, ale to jsem nezkoušel.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku KiSS DP-1500 - recenze (CD/DVD/MP3/Divx stolní přehrávač s WiFi)

Středa, 17 Listopad 2004 - 09:05 | Anonym | wifi/ethernet pripojenie vitam, no chcelo by...
Pátek, 3 Září 2004 - 23:25 | Anonym | Papuca je total hlupák ale časem na to příjde.
Úterý, 8 Červen 2004 - 01:36 | Pavel Balakert | Mám prosbu, od příbuzných z Německa jsme se ženou...
Pondělí, 10 Květen 2004 - 18:46 | Anonym | Koukni se na www.kiss-technology.cz, tam je to...
Sobota, 8 Květen 2004 - 15:00 | Anonym | chci se jen optat jakej je rozdil mezi timto...
Čtvrtek, 6 Květen 2004 - 13:23 | ZED1 | Mam GF4Ti s co jsem zkousel treba video&nbsp...
Čtvrtek, 6 Květen 2004 - 13:18 | ZED1 | Mam GF4Ti s co jsem zkousel treba video&nbsp...
Středa, 5 Květen 2004 - 11:26 | Anonym | Ma tento prehravac sleep?
Pondělí, 3 Květen 2004 - 10:11 | Anonym | HEC: Jo, vypadlo mi tam, ze na prehravacoch...
Neděle, 2 Květen 2004 - 12:45 | Anonym | >sss: Ještě, že není profík jako ty,...

Zobrazit diskusi