Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Co si domů přinesete

KiSS DP-1500
Je to téměř přesně rok, co jsme testovali KISS DP-450. Nyní jsme dostali exklusivně jako první u nás k dispozici jeho nástupce DP-1500 s bezdrátovým připojením k počítači a Internetu. No ale proto, že testování prováděl tentokrát WIFT, je to čtení opravdu rozsáhlé. Proto se s recenzí budete setkávat postupně, v několika následujících dnech. Dnes jsou to první čtyři strany, ale uvidíte, že rozdělení na více částí bylo opodstatněné.

KiSS DP-1500 - Co si domů přinesete
Když mi přišla krabice s přehrávačem, měl jsem obavy, zda je to ta správná krabice. Připadala mi dost malá na to, že by tam měl být DVD přehrávač. Po vybalení se objevila krabice ještě menší, nicméně na ní už bylo jasné, že tam DVD přehrávač je (to už šlo o samotnou krabici s přehrávačem a příslušenstvím). Poté jsem si (hlupák starý, hlava děravá) uvědomil, že mám recenzovat slim DVD přehrávač, tedy něco, co by asi být trochu menší mělo (ostatně přehrávače ani nemají důvod být velké, je to jen takový divný zvyk, v té krabici toho koneckonců moc není). Po vybalení samotného přehrávače jsem zjistil, že je to přehrávač opravdu malý. Vzhledem spíše připomíná trochu větší externí DVD mechaniku vzhledu stolního přehrávače. Jeho rozměry jsou (Š×H×V): 23×31×5,5 cm. K tomu je ještě třeba připočítat přečuhující WiFi kartu, konektory a samozřejmě zapojené kabely.

Kromě samotného přehrávače se v krabici ještě vyskytují:

  • Dálkové ovládání
  • "Dvě ... tužkové baterie" ... no dobrá, tak tedy: dvě mikrotužkové baterie čili typ AAA

    (pardon, ale nemohl jsem si odpustit narážku na jednu známou reklamu ;-))
  • Napájecí šňůra
  • Propojovací kabel SCART - SCART
  • Propojovací kabel 2× CINCH - 2× CINCH s červenými a bílými konektory pro propojení stereo audio výstupu
  • Propojovací kabel 1× CINCH - 1× CINCH se žlutými konektory pro propojení video výstupu
  • Stručné rozkládací manuály v různých jazycích a "sešitový" manuál v jazyce českém
  • Síťová karta ZyAIR B-120 od firmy ZyXEL (bezdrátová WiFi 11 Mbps PCMCIA karta včetně různých ovladačů, manuálu apod. uvnitř)

Poslední ze jmenovaných součástí mě zaujala nejvíc. Věděl jsem, že přehrávač umí komunikovat pomocí WiFi, že se ale musí WiFi karta instalovat extra mě velmi překvapilo (myslel jsem, že přehrávač má již něco v sobě). První, co mě napadlo, bylo: "A hele, oni mi poslali taky PCMCIA WiFi kartičku, abych to vyzkoušel s notebookem...". A ona zatím patřila do přehrávače. Naštěstí mi jeden WiFi (USB) adaptér navíc ke zkoušení poslali, protože WiFi zatím nevlastním. Trochu jsem měl z WiFi hrůzu, protože to bylo moje první osobní setkání s touto technologií a vlastně jsem o ní doteď nic nevěděl. Nakonec jsem se s tím relativně skamarádil, i když by se tomu dalo leccos vytknout, ale to tu nebudu řešit.

Strkat do PCMCIA slotu v přístroji cokoliv jiného PCMCIA jsem si netroufal (třeba SCSI řadič nebo modem ;-)). Tentokrát se žádné hazardování s blbuvzdorností hardwaru nekonalo.

Ve vybavení není propojovací S-Video kabel (údajně jen jako zvláštní příslušenství), kabel pro optický audio výstup a koaxiální kabel pro digitální audio výstup (také jako zvláštní příslušenství). Stejně tak chybí propojovací kabely SCART - Component Video či SCART - RGB. Připadá mi to docela škoda, protože jestliže se chlubí přehrávač 5.1 zvukovým výstupem nebo Progressive Scan Video Out, neměly by pro tuto funkci chybět propojovací kabely s příslušnými přehrávači (pro digitální výstup koaxiálním kabelem by teoreticky mohl stačit klasický propojovací koaxiální videokabel se dvěmi CINCH konektory na koncích). Já třeba naštěstí vlastní S-Video kabel mám, takže jsem jej použil pro výstup do PC (přesněji řečeno do mé TV All-In-Wonder karty, abych mohl dělat snímky obrazovek, Mikrob ostatně použil podobné ne-li zcela stejné řešení). Digitální audio výstup jsem jaksi netestoval, protože bohužel nemám nic, co bych zapojil na druhý konec kabelu.

Krátce k českému manuálu

Poměrně mě potěšila přítomnost českého manuál. Už ne tolik provedení manuálu samotného a jeho obsah. Leccos by se mu dalo vytknout: Nebyl sešitý (jen přeložené A4 listy vložené do sebe) a některé věci mi v něm připadají nepřesné, jako např. způsob propojení bezdrátovou sítí. Píše se v něm dosti stručně cosi o vyhledání sítě, což jsem v přehrávači nenašel, zato se v něm nepíše, jakým způsobem se potvrzuje název bezdrátové sítě, na což jsem přišel úplně náhodou: tlačítkem Play/Pause na dálkovém ovládání (což bych běžně nečekal). Pokud tedy na něčem "zakysnete", je víceméně nutné navštívit web výrobce a příslušné informace si vyhledat (potvrzení zadání názvu sítě tlačítkem Play/Pause je tam také). Manuál ne vždy pomůže. Navíc se nemohu zbavit dojmu, že v něm chybí nemálo užitečných informací (např. podrobnější popis zadávání IP adresy, zmíněná konfigurace bezdrátové sítě atd.).

O aktuálnosti manuálu vzhledem ke skutečným funkcím přehrávače se také ve svém testu DP-450 zmiňoval Mikrob. Jelikož jsou veškeré funkce záležitostí firmwaru (což je vlastně v tomto případě dost komplexní software na bázi Linuxu, jestli se nepletu), je možné do budoucna funkce přidávat, měnit a samozřejmě i odstraňovat. Pak je tedy s každým novým firmwarem manuál čím dál tím méně pravdivý. I když základní funkce bývají zpravidla zachovány, může se změnit způsob ovládání, nastavení a dalších věcí. Možná by nebylo špatné, kdyby se na webu vedle aktuálního firmwaru vyskytoval také aktuální manuál (s tím, že by mohl být dokonalejší, než je tento přiložený), ve kterém by bylo jasně řečeno, které verze firmwaru se týká. Byla by to asi pro výrobce (nebo spíše lokalizátora) nějaká práce navíc, ale zase by to rozhodně přispělo ke spokojenosti zákazníků. Možná jsem v očích některých z vás naivní, ale nemělo by právě o to jít především?

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku KiSS DP-1500 - recenze (CD/DVD/MP3/Divx stolní přehrávač s WiFi)

Středa, 17 Listopad 2004 - 09:05 | Anonym | wifi/ethernet pripojenie vitam, no chcelo by...
Pátek, 3 Září 2004 - 23:25 | Anonym | Papuca je total hlupák ale časem na to příjde.
Úterý, 8 Červen 2004 - 01:36 | Pavel Balakert | Mám prosbu, od příbuzných z Německa jsme se ženou...
Pondělí, 10 Květen 2004 - 18:46 | Anonym | Koukni se na www.kiss-technology.cz, tam je to...
Sobota, 8 Květen 2004 - 15:00 | Anonym | chci se jen optat jakej je rozdil mezi timto...
Čtvrtek, 6 Květen 2004 - 13:23 | ZED1 | Mam GF4Ti s co jsem zkousel treba video&nbsp...
Čtvrtek, 6 Květen 2004 - 13:18 | ZED1 | Mam GF4Ti s co jsem zkousel treba video&nbsp...
Středa, 5 Květen 2004 - 11:26 | Anonym | Ma tento prehravac sleep?
Pondělí, 3 Květen 2004 - 10:11 | Anonym | HEC: Jo, vypadlo mi tam, ze na prehravacoch...
Neděle, 2 Květen 2004 - 12:45 | Anonym | >sss: Ještě, že není profík jako ty,...

Zobrazit diskusi