Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Grafické karty v roce 2013 - rekapitulace

3Dfx Voodoo 5 - 6500
Loňský rok nebyl zrovna klidným obdobím a ve světě herní 3D/PC grafiky se toho na straně hardwaru i softwaru semlelo opravdu hodně. A to i natruc setrvávajícímu 28nm výrobnímu procesu, paměťové krizi a odklonu Microsoftu směrem k jiným trhům…

Kapitoly článků

Červenec

Letní sezóna začala typicky okurkově. Ono to ale ani v jiných letech nebývá odlišné: Pokud už někdo nějaký hardware v červenci vydá, je to zpravidla důsledkem skluzu. Protože letos na trh žádný zpožděný čip nešel, bylo i léto volnější. Za zmínku stál pouze nový herní bundle od Nvidie s Tom Clancy’s Splinter Cell Blacklist, který dostali namísto Metra ti, kteří si pořídili GeForce GTX 660 nebo vyšší.

Geforce GTX Bundle Splinter Cell Blacklist

Rozlousknutí se dočkal i pět let starý spor Kanaďanů s Nvidií ohledně vadných mobilních grafik. Soud rozhodl, že Nvidia těmto zákazníkům zaplatí náklady spojené s opravou, nebo poskytne finanční kompenzaci odpovídající stáří a opotřebení hardwaru.

Srpen

Pokud bylo v červenci slyšet hlavně o Nvidii, v srpnu se situace otočila a až na výjimku se vše točilo kolem Radeonů. Onou výjimkou byla GeForce GT 640 GDDR5, v tichosti vydaná grafická karta postavená na novém low-endovém GPU GK208. To se oproti původní GK107 (GeForce GT 640, GTX 650) liší poloviční (64bit) sběrnicí, ale namísto DDR3 pamětí, jako v případě GT 640, bylo osazeno rychlejšími GDDR5. Odstraněna byla polovina ROP jednotek (protože se původních 16 vlivem nízké paměťové propustnosti nedostávalo ke slovu) a naopak zvětšena byla cache a taktovací frekvence jádra. Výsledkek: o něco vyšší výkon, než jaký nabízela původní DDR3 varianta.

Zotac GeForce GT 640 GDDR5 GT208

AMD v srpnu uvedla první ovladač s podporou technologie Frame Pacing, která řešila synchronizaci GPU duálních grafických karet nebo samostatných modelů v CrossFire. Krátce nato o třetinu padla cena Radeonu HD 7990, takže se v kombinaci s novými ovladači karta začala jevit jako velmi zajímavá koupě - přesto se nezdálo, že by tyto události rozproudily její prodeje; bylo už známo, že se blíží vydání nové generace.

Radeon HD 7990 preview

Větší radost udělala AMD hráčům s novými herními bonusy, tzv. Never Settle Forever. Podle toho, jaký Radeon si zákazník vybral, dostal zlatý, stříbrný nebo bronzový poukaz. Na nejvyšší zlatý, který byl přikládán k Radeonům řady HD 7900, si uživatel mohl stáhnout tři hry dle vlastního výběru. Volit mohl nejprve z devíti titulů, které byly průběžně doplňovány podle vyčerpání aktuální nabídky - neklame-li mě paměť, otočilo se v nabídce pro zlatý poukaz minimálně 11-12 různých her.

CryEngine 2013 01

Závěrem prázdnin upozornil Crytek na nový CryEngine. Trendem posledních dvou let ve světě herních enginů je maximální multiplatformnost a podpora co možná nejširšího spektra softwarových i hardwarových prostředí: Herní vývojáři totiž při výběru enginu čím dál více přihlížejí k tomu, na kolika systémech půjde jejich hra spustit (což je jen tak mimochodem přímo úměrné počtu zákazníků, kterým ji budou schopní prodat :-). Crytek proto překvapil-nepřekvapil, když ohlásil podporu i pro Wii U a „další platformy“, které upřesní v budoucnu. Těmi může být hypoteticky například Linux, ale třeba i tajemná konzole od Samsungu (o té se ještě zmíníme).

Září

Babí léto zahájila sněhová bouře od Futuremark. Benchmark Ice Storm Unlimited umožnil měření výkonu nezávisle na softwarové platformě: Běhá na iOS, Androidu i Windows, takže umožňuje v rámci možností objektivně porovnat výkony různých telefonů a tabletů.

3D Mark Ice Storm Unlimited 03

Intelu se podařilo překvapit tvrzením, že i integrovaná grafika může být high-endová, což se snažil prokázat přehráváním devíti videostreamů naráz. Možná by kýženého výsledku dosáhl snáze, pokud by namísto devíti videostreamů ukázal cenovku Core i7-4950HQ s Iris Pro / 5200.

Nvidia PhysX Batman Arkham Origins 03

Po Intelu překvapila i Nvidia, když se po delší době opět vytasila PhysX a jala se zabojovat ukázkou z Batman: Arkham Origins. Videoukázce nebylo možné upřít, že by nebyl vidět rozdíl. Rozdíl vidět byl, prostředí již méně.

AMD Radeon R9 290X 03

Následně se o slovo přihlásila AMD a de facto do konce podzimu už nedovolila, aby se do centra pozornosti dostalo něco jiného než její produkty. Na Havaji ohlásila nové GPU Hawaii postavené na vylepšené verzi architektury GCN, které pohání Radeon R9 290X. Následovala s ohlášením novinky - integrace audioprocesoru TrueAudio do nových GPU. Zpracování zvuku specializovaným procesorem má ulehčit CPU a umožnit realističtější audioefekty a lepší prostorový zvuk. Ukázky se ale AMD příliš nevyvedly: Video přenos z Havaje byl z důvodu technických komplikací realizován jen monofonně a ukázka na evropské akci v Mnichově nevyzněla o moc lépe z důvodu nepříliš vhodných prostor (rezonující skleník nemá zrovna optimální akustiku).

I když bylo TrueAudio nebo 512bit sběrnice čipu Hawaii překvapením, stalo se událostí největšího významu ohlášení grafického API Mantle, jehož cílem je přenesení výhod herních konzolí do prostředí desktopového PC.

AMD TrueAudio 043

Nakonec jsme se dozvěděli, že v přípravě je celkem devět nových modelů - jinak řečeno, že AMD hodlá vychrlit více novinek za dva měsíce, než vydala za předchozí dva roky, byť jde v některých případech v podstatě o přejmenované OC modely předchozí generace. Za zmínku stojí ještě hardwarová inovace CrossFire, které již nevyžaduje můstek.

Kapitoly článků

Diskuse ke článku Grafické karty v roce 2013 - rekapitulace

Pátek, 3 Leden 2014 - 09:39 | ps47 3dfx | holt na tento obrazok sa skratka nezabuda; http...
Čtvrtek, 2 Leden 2014 - 16:29 | John Doe | nVidia by mohla oprášit značku 3Dfx, protože...
Čtvrtek, 2 Leden 2014 - 08:58 | hungarec | Protoze ma no-x velmi dobry prehled o produktech...
Čtvrtek, 2 Leden 2014 - 08:14 | WestFlame | S tím co je nebo není in jděte někam... kvůli...
Čtvrtek, 2 Leden 2014 - 07:22 | De | Psychykou v hawken bych se moc nepysnil. Je to...

Zobrazit diskusi