Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Valve a jeho vypouštění páry v Linuxu

Linux logo 2014
Rok se s rokem sešel a tak tu máme další rekapitulaci dění v open-source světě s důrazem na Linux. Dnes to bude takové trochu speciální, jelikož Linux nám penetroval další trhy.

Jak již jsem zmínil a jak již zaznělo i v předchozích našich článcích, příchod Windows 8 a Windows Marketplace znamenal odklon společnosti Valve (založené vedené bývalým vysokým zaměstnancem Microsoftu Gabem Nevellem) od této platformy. Valve si umělo dobře spočítat, kde se skrývá větší potenciál a vedle samozřejmého setrvání Steamu na platformách Mac OS X a zejména Windows začalo připravovat příchod na další trh. A že je linuxový svět po hrách hladový, nasvědčují i Free/Open alternativy her (namátkou třeba FreeCiv či OpenTTD), ale také balíky Huble Bundle.

Valve nám tak definitivně se Steamem letos zamířilo do Linuxu, navzdory slovům Johna Carmacka o tom, že lepší je Wine než nativní porty. Ostatně sám Carmack posléze vysvětloval, proč se ID software odklonil od Linuxu a v závěru tohoto roku oznámil svůj odchod z této společnosti.

Gabe Newell 2013

Gabea Newella tohle ale nechává chladný a po celý rok postupně míří na linuxový Steam další nativní porty her od Valve a jsou připraveny i velké slevy na jejich nákup. Ostatně jde vesměs o starší až přímo staré herní tituly, které již Valve vydělaly nemalé peníze a i běžně byly a jsou nabízeny za velmi výhodné ceny.

Faktem ale zůstává, že po počátečním boomu nastal v linuxovém Steamu útlum přílivu hráčů. Jedni to prezentovali jako opadající zájem, ale to by bylo krátkozraké hodnocení. Počáteční takzvaní „early adopteři“ již zkrátka byli kompletní a nyní čekala Steam fáze, kdy musel přijít s finálním stabilním klientem a jak již dnes víme, rovnou s celou platformou Steam OS a ohlášením Steam Machines.

Kdeže ale ty loňské sněhy jsou, přichází září, s ním podzimní listí (no dobře, to jsem přehnal, letos bylo spíš abnormální vedro, na listí jsme si počkali na tradiční přelom října a listopadu) a hlavně ohlášení operačního systému Steam OS. Spekuluje se, že jde o další variantu Ubuntu s upravenými některými aspekty (jako třeba ještě lepší podporou uzavřených ovladačů GPU od AMD a Nvidie) a Steamem s Big Picture režimem, ale nakonec se po vydání finální verze ukazuje, že ač Valve vyvíjelo Steam a portovalo hry primárně na Ubuntu, za vydatné podpory vývojářů z Canonicalu, pro svůj OS zvolili jako základ to, co je základem Ubuntu: operační systém Debian GNU/Linux s prostředním GNOME 3.

Pár týdnů po tomto ohlášení vyplula na povrch informace o tom, že si nejnovější počin Valve pochvaluje i sám „nejvyšší pan železničář“, Linus Torvalds. Bere to jako dobrou cestu ke standardizaci hraní na Linuxu, což je něco, co od tak veleúspěšné platformy, jakou Steam je, očekává.

Začátkem listopadu přišla do Linuxu další (pro mnohé první) z těch skutečně velký AAA her, Metro Last Light. Tvůrci ji portovali na Linux během půl roku od vydání Windows verze, k čemuž jistě přispěl i dřívější port na Mac OS X.

Metro: Last Light - Obrázek 2

Tento měsíc pak Valve přidalo ještě poslední, plně logický krok, stalo se stříbrným členem The Linux Foundation, nejvyšší entity zastupující Linux.

Osobně jsem doufal, že toho Valve stihne víc, ale očekával míň. Zejména pojetí Steam OS a ohlášení Steam Machines a herního ovladače Steam Controller bylo do jisté míry překvapením. Mnoho zlých jazyků nedává Valve příliš šancí, jenže tací se ozývali i v době, kdy měla firma za sebou “pár úspěšných her“ a přišla se Steamem. Vše ostatní už je jen historie.

ibuypower_steam_machine_2

Steam OS, resp. Steam Machines+Steam Controller chápu jako další pokus o vykročení ze zajetých kolejí, snahu rozšířit pole působnosti i tam, kam dosud žádné herní studio, resp. žádný provozovatel herního distribučního systému nevkročil. To boldly go where no man has gone before :-).

Podaří se to Valve? Jistí si nebudeme ještě nejméně po celý příští rok. Neočekávám nic horšího než úspěch, který mělo a má Ubuntu, ale souboj to bude zajímavý. Ať dopadne jakkoli, z hlediska toho, na co Linus Torvalds narážel v souvislosti se Steam OS, to Linuxu jen prospěje.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Linux v roce 2013: bude 2014 rokem open-source?

Sobota, 25 Leden 2014 - 11:21 | Michael Taxiarchos | Ahoj, ja mám doma nainštalovaný linux mint na...
Pondělí, 13 Leden 2014 - 17:08 | Petr Tvarog | bohužel musím s tebou Renda9 souhlasit. I když to...
Čtvrtek, 2 Leden 2014 - 02:22 | Luboš Kubát | Zajímavý názor autora ohledně FAT a exFAT....
Středa, 1 Leden 2014 - 21:43 | Ji Si | Co se týče Jolly a Meego tak jsou obě softwarově...
Středa, 1 Leden 2014 - 17:54 | Ji Si | To by tam bylo asi napsané, kdyby to bylo...
Středa, 1 Leden 2014 - 12:13 | BTJ | No tak jestli na 10 let licencovat .... OK ......
Středa, 1 Leden 2014 - 11:22 | Ji Si | Tak minimálně s těmi patenty se mýlíš....
Středa, 1 Leden 2014 - 06:56 | BTJ | Je videt, ze jsi fakt informovany .... MS koupil...
Středa, 1 Leden 2014 - 04:27 | Izak | Ja zvdy miluji, jak linux hani lide, coz naji jen...
Středa, 1 Leden 2014 - 04:10 | Izak | Pockat HP server s 16 realnymi jadry a 72GB RAM...

Zobrazit diskusi