Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ovladače grafických karet, otevřené i uvězněné

Linux logo 2014
Rok se s rokem sešel a tak tu máme další rekapitulaci dění v open-source světě s důrazem na Linux. Dnes to bude takové trochu speciální, jelikož Linux nám penetroval další trhy.

Asi nejožehavějším tématem na poli ovladačů, tedy co se týče běžných uživatelů, bývají dnes ty grafické. Sice se pomalu do popředí dere i ARM, resp. GPU jím vyvíjená, ale prim stále hrají a budou hrát AMD a Nvidia.

AMD

Grafika ATI s tuxem

AMD se letos činila, nejprve na jaře přišla s kódem pro otevřené ovladače, který zprovoznil akceleraci videí skrze UVD2 dekodér, aby o dva měsíce později přidala podporu power managementu, tedy škálování frekvencí a napájecích napětí, tedy celkově úsporné mechanismy. Z hlediska naší malé zemičky pak potěšila skutečnost, že dlouholetý vývojář open-source ovladačů pro Radeony, kterého chtěla AMD zaměstnat již dříve, konečně do firmy nastoupil a posílil malý tým, který se v AMD vývojem otevřených ovladačů zabývá. K radosti mnoha video fandů ale ještě chyběla podpora zvuku po HDMI, tu AMD uvolnila v podobě obrovského balíku dokumentace ke GPU, který zahrnuje i popisy 3D registrů. Uvidíme tedy, co z toho v roce 2014 bude implementováno komunitou.

Celkově můžu AMD za letošní rok pochválit, na poli otevřených ovladačů a uvolňování dokumentace ke GPU se slušně činila, takže jí snad i budu ochoten odpustit to, v jakém stavu jsou uzavřené Catalysty, jejichž mnohé bolístky nadále přetrvávají. Ale na to jsme si již tak nějak zvykli.

Nvidia

GeForce Linux logo

Od Nvidie se nedalo čekat, že by uvolňovala dokumentaci ke svým GPU. Nojo, jenže ono se právě tohle začalo letos dít. Nvidia uvolnila první - nezávadné, jednoduché a nepodstatné - střípky dokumentace s tím, že v budoucnu přidá a bude i sledovat vývoj open-source ovladače nouveau. Tohle asi čekal málokdo, ale krásně se na tom ukazuje rostoucí význam Linuxu.

Vedle toho samozřejmě tento výrobce nadále vydává velmi kvalitní ovladače uzavřené, v nichž máme k dispozici prakticky téměř vše potřebné, od hardwarové akcelerace videa skrze rozhraní VDPAU, až třeba po funkční přehrávání Youtube/Flashových videí ve fullscreenu či 3D jako takového. K dokonalosti krom droboulinkých drobností schází již jen jedna velká věc, a to podpora technologie Optimus.

O Optimusu jsme vás informovali podrobně:

Russell Warner: Linus a Nvidia, standardní verze

Tato technologie pro přepínání integrovaného a dedikovaného GPU je tu s námi již téměř 4 roky, ale teprve po loňském vyfuckování Nvidie samotným Linusem Torvaldsem se začalo něco dít i z hlediska podpory v Linuxu. Tu Nvidia poprvé přinesla letos v dubnu v ovladači verze 319.12 beta. Nakonec z toho celého vzešel projekt Prime, softwarová implementace přepínače GPU využívající open-source přepínač pro Optimus zvaný Bumblebee.

Takže i pro letošek platilo to, co ony více než dva roky předtím: jakmile se někdo začal navážet do AMD, jak na Linux kašle, stačilo mu omlátit o hlavu Optimus, zejména s ohledem na rostoucí podíl notebooků se dvěma GPU. Však se podívejte do nabídky výrobců, i dnes tam uvidíte mnoho modelů s Intel CPU/GPU doprovázených GPU typu GeForce 720M/730M.

IDF 2004: nVidia GeForce 6600 SLI

Naproti tomu si ale musíme přiznat, že Nvidia je dobrá v podpoře starých GPU. Tam, kde AMD již odstřihla pre-OpenCL generace, Nvidia přišla letos s ovladačem 325.15 pro GeForce 5 či 304.117 pro GeForce 6/7 a pro GeForce 2, 3 a 4 tu je loňský Forceware 96.4323 s podporou ne zas tak starého X.Org Serveru 1.12. Tohle u AMD nedostanete, nicméně tam na druhou stranu tyhle 10+ let staré generace GPU běží tak nějak v pohodě s otevřeným ovladačem (pokud dobře koukám, tak snad až na texture tiling, memory reclocking a podoru Hyper-Z).

Jestli jsem za letošek pochválil AMD, musím nepochybně pochválit i Nvidii. Její GPU mají v Linuxu dobrou podporu, pokud se smíříte s tím, že každá novinka (nová verze X.Org atd.) je implementována okamžitě, tak vás čeká poklidné fungování.

Intel

Core i7-3960X + Tux

Nutné je však zmínit ještě toho třetího do počtu, kterého často opomíjím. Má to prostý důvod. Intel vyvíjí jen a pouze open-source ovladače, patří mezi firmy, které investují do Linuxu vůbec nejvíc vývojářů i peněz ze všech a tak vlastně není o čem se bavit. A to i s ohledem na to, že technologicky i výkonově jeho GPU za oběma konkurenty poměrně zaostávají, takže Intel nemusí tlačit na vývoj ovladačů až tak masivně, jako třeba Nvidia. Důležitější je pro něj ostatně spíš špičková podpora správy napájení či hardwarové akcelerace videa než to, kolik fps dělají jeho GPU v Unigine Valley.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Linux v roce 2013: bude 2014 rokem open-source?

Sobota, 25 Leden 2014 - 11:21 | Michael Taxiarchos | Ahoj, ja mám doma nainštalovaný linux mint na...
Pondělí, 13 Leden 2014 - 17:08 | Petr Tvarog | bohužel musím s tebou Renda9 souhlasit. I když to...
Čtvrtek, 2 Leden 2014 - 02:22 | Luboš Kubát | Zajímavý názor autora ohledně FAT a exFAT....
Středa, 1 Leden 2014 - 21:43 | Ji Si | Co se týče Jolly a Meego tak jsou obě softwarově...
Středa, 1 Leden 2014 - 17:54 | Ji Si | To by tam bylo asi napsané, kdyby to bylo...
Středa, 1 Leden 2014 - 12:13 | BTJ | No tak jestli na 10 let licencovat .... OK ......
Středa, 1 Leden 2014 - 11:22 | Ji Si | Tak minimálně s těmi patenty se mýlíš....
Středa, 1 Leden 2014 - 06:56 | BTJ | Je videt, ze jsi fakt informovany .... MS koupil...
Středa, 1 Leden 2014 - 04:27 | Izak | Ja zvdy miluji, jak linux hani lide, coz naji jen...
Středa, 1 Leden 2014 - 04:10 | Izak | Pockat HP server s 16 realnymi jadry a 72GB RAM...

Zobrazit diskusi