Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ohlédnutí za rokem 2015: Grafické karty

Rok 2015 byl posledním 28nm. Vzpomněli byste si, který rok byl posledním 40nm? Napovím: 28nm proces kraloval velmi dlouho a výrobci jej dojili opravdu vytrvale. Pojďme se podívat na ty poslední kapky…

Říjen

Nvidia se pochlubila první fotografií GPU architektury Pascal. Při předešlých příležitostech prezentovala pouze maketu, která s ohledem na požadavky implementace pamětí HBM nemohla být funkční. Skutečný Pascal má krom jiného větší GPU než ilustrovala maketa a také ochranný kovový rámeček. Společnost také varovala vývojáře před používáním asynchronních shaderů: „Nepřepínejte mezi výpočty a grafikou v rámci téže příkazové fronty častěji, než je bezpodmínečně nutné. Tento přepínač je těžkopádný.“ Tím potvrdila domněnku, že přepínání na architektuře Maxwell je natolik pomalé, že namísto očekávaného zrychlení působí snížení výkonu.

V průběhu října došlo k vydání i ohlášení řady dalších FreeSync monitorů, takže již 2,5 měsíce před Silvestrem překonala AMD avizovaný příslib 20 modelů pro rok 2015 přinejmenším o čtvrtinu.

Všechny grafické čipy vydané v roce 2015 podporovaly technologii delta-komprese, která je využívaná pro zmenšení objemu dat přenášených mezi ROP jednotkami a frame-bufferem. Patrně nejvýraznější přínos předvedla hra Star Wars: Battlefront, kde výkon plus mínus odpovídal dvěma aspektům: šířce paměťové sběrnice a podpoře delta-komprese. Nejlepší výsledky podávaly karty vybavené obojím.

Podzimní překvapení si připravila společnost Micron. Odhalila paměti GDDR5X, které mají potenciál dosáhnout až 2× vyšší přenosové rychlosti oproti GDDR5. Dostupné pro sériovou výrobu budou v příštím roce, jen dosud není známo, jestli s nimi některý výrobce počítá.

Koncem května se mluvilo o technologii DirectX 12 (explicit) multiadapter, která umožňuje všemožné kombinace grafických karet. V říjnu došlo na její otestování. Kombinace GeForce a Radeonu kupodivu funguje bez větších problémů, jen je třeba aby primární kartou - tedy tou, kterou skládá výsledný obraz a odesílá jej na monitor - byl Radeon, jinak dochází k poklesu výkonu.

Surface Book Nvidia Gpu

Pokud je řeč o 64bit grafických kartách, vybaví se asi každému nejlevnější low-endové produkty prodávané se vším všudy za nějakých osm stovek. Microsoftu se ovšem podařilo dodat 64bit GPU punc luxusu, když si za model Surface Book vybavený GM108, nejpomalejším GPU z řady Nvidia Maxwell, naúčtoval v přepočtu o 6000 Kč s daní více než za model bez něj.

Listopad

Jak postavit nejlevnější HTPC zvládající 64FPS 4k h.265/HEVC video? Od listopadu na Skylaku. Nejlevnější Pentium G4400 nestojí ani dva tisíce s daní a úlohu zvládne. Ti, kteří ale sestavu nepotřebují akutně, raději počkají, protože ani na Skylaku není podpora čistě hardwarová, což s sebou nese vyšší zátěž procesorových i grafických jader a tudíž i vyšší spotřebu (a v závislosti na chladiči i hlučnost).

Konec roku probíhal ve znamení softwarových změn u AMD. Poslední verze Catalystů přinesly nečekané nárůsty herního výkonu ve Windows 10, což mohlo mnohé hráče potěšit - tato skupina uživatelů navíc má k desítkám nejvřelejší vztah. Podle statistik Steamu totiž na Windows 10 běží 27 % uživatelů (~hráčů), zatímco statistiky, které se nesoustředí pouze na tuto skupinu, hovoří o podílu 3,5× nižším.

Hráče preferující konzole pak může potěšit (ale i naštvat), že nová generace cílí na rok 2018 a přinese 5× vyšší výkon na watt. O rok později nabídnou desktopová APU grafický výkon alespoň takový, jakého dosahuje aktuální generace konzolí.

Radeon R 9 380 X Reference 01

Listopad přinesl i poslední hardwarovou novinku - dlouho očekávaný Radeon R9 380X. Čekání na výkon důstojný mainstreamu této generace bylo letos výjimečně dlouhé. Teprve koncem měsíce jej doplnil Radeon Software, nové ovladače nahrazující Catalysty, které přinesly podporu pro několik nových technologií nebo zlepšení stávajících.

S čím Intel v letošním roce začal, tím také skončil: Opět ukázal Xeon Phi / Knights Landing a potvrdil další parametry - některé zajímavé, jiné - řekněme - konzervativní.

Prosinec

V návaznosti na vydání první aktivní redukce z DisplayPort 1.2 na HDMI 2.0 jsme se věnovali i výhodám a nevýhodám HDMI 2.0 rozhraní v případě, že jej chcete využít k propojení počítače se 4k televizorem. Další informace v tomto směru zanedlouho přinesla AMD, která ohlásila podporu HDR obrazu a dále podporu FreeSync v noteboocích a také přes HDMI, čímž jeden z několika argumentů pro preferenci DisplayPort výstupu padl (nové ovšem přibyly díky ohlášení DisplayPort 1.3).

Amd Rtg Ts Freesync 31

Nvidia a AMD mají vzájemnou licenční smlouvu, aby měly obě strany jisté, že nedojde k omezení prodeje nebo soudním zásahům z žádné strany. Jak se ukazuje, ani tato dohoda nemůže výrobce ochránit. Prodeje některých grafických karet totiž ohrožuje společnost Asetek, která se domnívá, že vlastní patenty k některých technologiím vodního chlazení. Na základě toho - a zřejmě v rozporu s verdiktem soudu - žádá o ukončení prodeje několika grafických karet.

Odemykání Radeonů Fury chytlo druhou mízu, když se v nabídce Asusu objevily kusy karet, které se podařilo plně odemknout a získat 4096 stream-procesorů odpovídajících Radeonu Fury X.

Další události už doplní nový letopočet - první střípky toho, co rok 2016 nabídne, odhalí výrobci za pár dní na CES:

Diskuse ke článku Ohlédnutí za rokem 2015: Grafické karty

Středa, 30 Prosinec 2015 - 00:40 | Marek Moravčík | Ja ten fakt neodmietam. Píšem to aj vo svojom...
Středa, 30 Prosinec 2015 - 00:17 | MACHINA | Není to jen AOS, na jednom zahraničním webu...
Úterý, 29 Prosinec 2015 - 23:54 | Marek Moravčík | S DX11 som narážal na ten jediný benchmark na...
Úterý, 29 Prosinec 2015 - 22:03 | KOCHREN | Tak AMD teselaci umí přišla s tím jako první u...
Pondělí, 28 Prosinec 2015 - 20:38 | Marek Moravčík | Sa čudujem, že ste za babrala neoznačovali AMD za...
Pondělí, 28 Prosinec 2015 - 13:37 | MACHINA | Jak to můžete s jistotou tvrdit? Klidně tam může...
Pátek, 25 Prosinec 2015 - 11:57 | no-X | Samozřejmě to pravda je, všechny Maxwelly druhé...
Čtvrtek, 24 Prosinec 2015 - 11:54 | trodas | Děkujeme za hezké shrnutí a doufejme, že 28nm...

Zobrazit diskusi