Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Operační systémy, software, softwarové technologie

ATI FireGL + nVidia Quadro
Jako předchozí léta, i dnes vám přinášíme další společný článek, na němž se podílela celá řada českých a slovenských redaktorů, autorů a jiných "podivných individuí" a který kompletuje na jednom místě jejich osobní názory na to, co se v daném roce povedlo, co naopak bylo propadákem, subjektivní hodnocení trendů v IT oboru s důrazem na GPU a také výhledy do budoucna příštích 12 měsíců. Jestli vám tedy nestačily naše rekapitulace čipsetů a procesorů, grafických karet a úložných zařízení, máme pro vás hodnocení uplynulého roku z pera osmi z nás, jejichž články čtete po celém československém internetu…

Peter Hucík: Takmer som túto časť nechal prázdnu, no našťastie mi na poslednú chvíľu pred očami zasvietil počin Epic Games: vydanie Unreal Development Kit pre verejnosť zdarma. UDK je, pokiaľ to neviete, mimoriadne mocný nástroj, momentálne možno najkomplexnejší a k dokonalosti najbližší nástroj pre herných vývojárov. A teraz si ho môžete nainštalovať aj vy a skúsiť svoje šťastie s tvorbou voľne šíriteľných hier. A ak budete mať pocit, že vaše pokusy sú možno komerčne schopné hry? Stačí kúpiť od Epicu licenciu za smiešnych 99 USD a až po zarobení vašich prvých 5,000 USD začnete splácať nie príliš veľké percentá zo zisku. Sympatický obchodný model.

Unreal Development Kit

Matej Fendek: Tu budem stručný, medzi OS ma zaujalo Lubuntu, čo je LXDE varianta Ubuntu, určená pre staré a pomalé stroje, na ktorých už plnotučné Ubuntu nebehá dostatočne rýchlo. Moje verné Pentium 3 na 1 GHz ďakuje. Ad ostatný software, dovolím si upozorniť všetkých milovníkov DOSových klasík, že tento rok vyšiel natívny win32/64 port System Shocka, takže sa konečne môžete znova prebehnúť po Citadel Station bez ohľadu na to, akú verziu Windows používate.

David Ježek: Co se týče operačních systémů, tak z mého pohledu stojí za řeč hlavně poslední dvě verze Ubuntu, které se stále zlepšuje. Trochu se obávám o osud francouzské Mandrivy, uvidíme, jak to s ní dopadne. Z hlediska podpory videa je zde konečně bezproblémová hardwarová akcelerace na ATI i Nvidia kartách pod Windows, pod Linuxem mám ověřenu pouze Nvidii přes VDPAU, ATI je ale také prý na dobré cestě.

Těsně na konci předminulého roku uvedená Bibble 5 Pro následovaná letošní verzí 5.1 a 5.2 zdá se stále neřeší často podivně vypadající unsharp masking, to je pro mě zklamání, o programu jsem uvažoval, ale dokud toto nebude vyřešeno, smůla. Do čeho jsem nakonec zainvestoval, byl VueScan, kterýžto je pro skenování negativů podstatně komfortnější a lepší volbou než (v mém případě) Epson Scan či iscan.

VueScan 9: Výstup

Matej Koleják: Miernym prekvapením je pre mňa Chrome od Google, ktorý sa stal víťazom 2010 spomedzi prehliadavačov internetových stránok, lebo získal percentuálne najväčší prírastok užívateľov. Priznávam sa, aj ja ho mám nainštalovaný, ale používam ho len zriedkavo. Vtedy ak ide o rýchlosť. Oveľa častejšie používam Operu. Tá je už dostupná vo finálnej verzii 11, pričom priniesla viaceré vylepšenia. Aby som vymenoval aspoň dve výrazné: Plug-ins a tabstacking. Chýba mi ešte GPU urýchľovanie. Interne sa na ňom pracuje, tak uvidíme kedy sa dostane aj do nejakej šíriteľnej verzii.

Po 3D bolo tento rok asi druhé najpoužívanejšie slovo teselácia. Padlo naozaj často. Najmä nVidia ho pretlačovala, keďže ich „Fermi“ GeForce GTX 400 grafické karty sú stavané pre teseláciu. A tak ako to bolo v hrách s HDR, je to teraz s teseláciou. Aby ju každý videl, je používaná až prehnane. Pritom nie je teselácia všeliek a aj miernejšie použitie nie je na škodu. Pri masívnom použití však spôsobí jednoducho problémy - roztiahnuté textúry v Unigine Heaven alebo Metro 2033 nevyzerajú vôbec dobre. Teselácia, áno, super, ale s rozumom prosím.

Lukáš Fiala: V kapitole hloupostí roku už jsem se rozepsal více, než by bylo zdrávo, tak si na téma GPU PhysX vyleju srdíčko tady. To není hloupost roku, to je průšvih desetiletí. Za poslední asi tři roky se rozšíření nehlo ani tam, ani zpátky, a něco mi zkrátka říká, že prostředky, které nVidia do PhysXu nalila, se jí jen tak nevrátí.

Adam Vágner: ???

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku VIP o roce 2010: štvala nás víc nVidia, nebo AMD?

Neděle, 2 Leden 2011 - 22:59 | Plnovous | V pohode, len mi to prislo usmevne :)
Neděle, 2 Leden 2011 - 21:07 | terrorist | ja nejak nechapu, k cemu jsou testerum ips panely...
Neděle, 2 Leden 2011 - 20:51 | terrorist | ty taky semtam nepopiras nektere z prasaren, co...
Neděle, 2 Leden 2011 - 20:50 | terrorist | ja jsem snad rikal "srovnatelne" efekty...
Neděle, 2 Leden 2011 - 20:24 | MACHINA | btw naše kancelářské stroje nepodporují SLI ;-),...
Neděle, 2 Leden 2011 - 20:21 | MACHINA | "tak to vím zcela jistě", je to "...
Neděle, 2 Leden 2011 - 20:18 | MACHINA | 5700,- není moc, když uvážíš, že stačí jen jeden...
Neděle, 2 Leden 2011 - 20:05 | Max Devaine | Tak to ne. Proveditelné to je velice lehce....
Neděle, 2 Leden 2011 - 20:05 | MACHINA | Už mi to nemusíš vysvětlovat, úplně to chápu....
Neděle, 2 Leden 2011 - 19:39 | MACHINA | "rekl bych ze se tam nvidia brzy vrati...

Zobrazit diskusi