Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Výhled do příštího roku

ATI FireGL + nVidia Quadro
Jako předchozí léta, i dnes vám přinášíme další společný článek, na němž se podílela celá řada českých a slovenských redaktorů, autorů a jiných "podivných individuí" a který kompletuje na jednom místě jejich osobní názory na to, co se v daném roce povedlo, co naopak bylo propadákem, subjektivní hodnocení trendů v IT oboru s důrazem na GPU a také výhledy do budoucna příštích 12 měsíců. Jestli vám tedy nestačily naše rekapitulace čipsetů a procesorů, grafických karet a úložných zařízení, máme pro vás hodnocení uplynulého roku z pera osmi z nás, jejichž články čtete po celém československém internetu…

Peter Hucík: Budúci rok to bude hukot na procesorovom bojovom poli: AMD vyšle svoj buldozér proti pieskovému mostíku Intelu :) Architektúry Bulldozer aj Sandy Bridge sú mimoriadne sľubné, vlastne v čase písania tohto príspevku už viem nakoľko sa podarila novinka Intelu a naznačím len, že AMD sa bude musieť poriadne obracať. Minimálne z hľadiska práce s videom, kde technológia Intel Quick Sync predvádza doslova zázraky. Aj AMD však má v tejto oblasti isté eso v rukáve, tak sa nechajme prekvapiť.

Jirka Souček: Grafika bude kompletně záležet na stavu 28nm výrobního procesu. Proslýchá se cosi o dalším zpoždění … dokud nebude 28nm proces použitelný, nelze čekat uvedení nových čipů, maximálně nemastných-neslaných derivátů současných architektur.

Matej Fendek: Som zvedavý na APU od AMD, a keďže Intel na tomto poli plyn už pridal, pravdepodobne z toho bude zaujímavý súboj, ktorý sa môže skončiť napríklad úplným vymiznutím dedikovaných lowendových grafických kariet. Na budúci rok má vyjsť aj Duke Nukem Forever, tak dúfam že tentokrát to konečne bude naozaj.. A keby som mal vysloviť nejaké osobné želanie, tak by som si prial, aby si niektorý výrobca Eyefinity certified IPS/cPVA LCD panelov uvedomil, že pre hranie na troch monitoroch je pomer strán 4:3 oveľa, oveľa vhodnejší (mám vyskúšané 3x 1600*1200, je to proste paráda), veľa šancí tomu ale nedávam… Človek asi nemôže mať všetko.

Lukáš Fiala: Příští rok bude přelomový hlavně v oblasti procesorů. Těšíme se na Intel Sandy Bridge a AMD Bulldozer & Bobcat, možná přijde i dvoujádrové VIA Nano. Těšíme se také na rozhraní Light Peak, naopak už se netěšíme na Larrabee, jejíž „civilní“ varianta nakonec vydána nebude.

Procesor „Sandy Bridge“ bez heatspreaderu 8-Core Bulldozer CPU

Matej Koleják: Už existuje ovládač, ktorý mierne vylepšuje shimmering s AI nastaveným na Q na AMD Radeon HD 6000 grafických kartách. Zatiaľ ale nie je voľne dostupný. Preto verím, že v blízkej budúcnosti sa dočkám AF na Radeon kartách, ktoré bude kvalitatívne rovnaké ako HQ AF na GeForce. Snáď nebudem musieť dlho čakať a AMD mi splní toto želanie už s ďalšou generáciou kariet.

Najprv nás ale očakáva v januári súboj dvojčipových „monštier“ od AMD a nVidia. Či si takúto grafiku budete musieť kúpiť pre Crysis 2, ktorý sa má objaviť v marci je otázne. Ak sa uskromníte, určite vystačí aj nejaká jednočipová high-end grafická karta. Ďalší súboj bude nasledovať neskôr v roku 2011. Kto vyrobí ako prvý 28nm GPU? Väčšina sa prikláňa k AMD. Tá ale má v pláne zmeniť výrobcu svojich GPUs z doterajšieho TSMC na GlobalFoundries. Bude to teda ešte zaujímavé. Možno bude tento krát rýchlejšia nVidia.

Adam Vágner: Děsím se toho, že by mohly grafiky ještě po celý rok 2011 trčet na 40nm procesu. Taky bych rád, aby se zase trochu pohnuly ceny procesorů. Bojím se ale, že od AMD zázraky čekat nemůžeme a ceny výkonnějších modelů od Intelu se kvůli tomu budou držet pořád vysoko.

Mirek Jahoda: Cayman a odvozeniny díky vylepšovaným ovladačům, nebo „Fermi reloaded“ díky vybrušování hardwaru? To bude otázka u souboje o hráče alespoň v první půli roku 2011, masy budou možná zvědavy na to, jestli si nová generace HD Graphics v Sandy Bridge troufne už na víc než World of Warcraft a Sims.

David Ježek: Mezi grafikami nepočítám, že přijde něco co by mě osobně uchvátilo. Ano, možná zde bude nová generace, možná přijde 28nm výroba, možná přijde Kepler a HD 7000, ale segment, který osobně mám rád (lowendovky s minimální spotřebou) se přesouvá do APU. Do AMD Fusion vkládám opravdu velké naděje a můj tip je, že příští rok bude rokem APU, a to jak u AMD, tak u Intelu.

Nvidia Fermi Kepler Maxwell roadmapa

V úložištích doufám, že výrobci přestanou držet tu směšnou cenovou nadřazenost 3TB disků a uvedou i 4 a 5TB za rozumné ceny. Jeden kousek by se mi určitě hodil. Pokud bude trh zasaturován velkým množstvím LCD s panely cPVA/eIPS, které ponesou LED podsvícení a DP vstup, budu také velmi rád a také bych velmi ocenil návrat panelu s rozlišením 2048×1152, který v TN podobě Samsung používal u jednoho displeje, ale z trhu zdá se pomalu zmizel. Vůbec by bylo hezké jít (v rozumné cenové relaci) s rozlišením o něco výše než 1920×1200, kde je mi občas poněkud těsno (a druhé LCD si na stůl dávat nechci). Na druhou stranu by bylo více než žádoucí, aby se výrobci i u levných monitorů trochu více zaměřili na podání černé a rovnoměrnost podsvícení.

Na softwarovém poli nás čeká pár zajímavých věcí. Prvně je to X.Org vs. Wayland, kde víří vody Ubuntu, dalším ne přímo souvisejícím bude Gnome Shell. Jak to bude s WebM/WebP, potažmo HTML5 videem, na to odpoví možná částečně i Opera 11 a Firefox 4, v Internet Explorer 9 vkládám nulové naděje, pokud bude mít stejně otravné ovládání jako poslední verze. Když zabrousím mimo počítače, pak jsem zvědav na nové generace chytrých krabiček typu Asus O!Play, WD TV či Popcorn Hour - rád bych viděl nějakou "ultimátní", která pojme 5TB disk, BD mechaniku a přehraje opravdu vše včetně VP8 a x264 s různými obskurními nastaveními a pochopitelně MVC.

Ubuntu 10.10, zvukové menu Mark Shuttleworth na Ubuntu Party v Paříži, listopad 2009 Ubuntu 10.10

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku VIP o roce 2010: štvala nás víc nVidia, nebo AMD?

Neděle, 2 Leden 2011 - 22:59 | Plnovous | V pohode, len mi to prislo usmevne :)
Neděle, 2 Leden 2011 - 21:07 | terrorist | ja nejak nechapu, k cemu jsou testerum ips panely...
Neděle, 2 Leden 2011 - 20:51 | terrorist | ty taky semtam nepopiras nektere z prasaren, co...
Neděle, 2 Leden 2011 - 20:50 | terrorist | ja jsem snad rikal "srovnatelne" efekty...
Neděle, 2 Leden 2011 - 20:24 | MACHINA | btw naše kancelářské stroje nepodporují SLI ;-),...
Neděle, 2 Leden 2011 - 20:21 | MACHINA | "tak to vím zcela jistě", je to "...
Neděle, 2 Leden 2011 - 20:18 | MACHINA | 5700,- není moc, když uvážíš, že stačí jen jeden...
Neděle, 2 Leden 2011 - 20:05 | Max Devaine | Tak to ne. Proveditelné to je velice lehce....
Neděle, 2 Leden 2011 - 20:05 | MACHINA | Už mi to nemusíš vysvětlovat, úplně to chápu....
Neděle, 2 Leden 2011 - 19:39 | MACHINA | "rekl bych ze se tam nvidia brzy vrati...

Zobrazit diskusi