Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Druhá polovina roku

Linus Torvalds
Zatímco po celé republice bouchají petardy, sekt teče proudem a pan prezident čte svůj projev, vychází u nás další z rekapitulací roku, nyní již loňského...

Kapitoly článků

3.  Druhá polovina roku
Adobe Flash Player 10.2 - využití Stage Video (Big Buck Bunny)

Jak známo, letní vedra svádějí k nicnedělání, resp. válení se někde u vody či podobným radovánkám. Asi byla vedra opravdu velká, protože Adobe se rozhodlo, že se mu už na některých věcech nechce dělat, a tak mimo jiné odstřihlo Flash pro Android. Inu co, svět se nezboří :-).

Firefox OS Firefox OS

Mozilla nic neodstřihává, naopak sype další a další zdroje do nových míst. Výsledkem je uvedení mobilního operačního systému Firefox OS, který v kódovém označení B2G/Boot to Gecko jasně říká, že tato variace na Android/Linux jen nahodí systém a následně webový prohlížeč. Podobnost s Chrome OS je zde jasná.

LLVM logo

Ve stejné době si povídáme podrobněji o novinkách chystaných pro FreeBSD 10. Jednoznačně jim vévodí léta připravovaný přechod od kompliátoru GCC/C++ k LLVM/Clang. Tato revoluce je dovršena začátkem listopadu, kdy lze pod LLVM/Clang zkompilovat celé FreeBSD pro platformy i386 a amd64.

Debian, asi nejkomplexnější linuxová distribuce, zmrazuje chystanou verzi 7. Pokud se uživatel rozhodne zvolit kompletní sadu instalačních médií, čeká jej vypalování 73 CD, resp. 11 DVD.

Ta hlavní událost roku ale teprve přichází.

Valve, Canonical, Ubuntu, Mark Shuttleworth, Gabe Newell

Valve se - mimo jiné v rámci konkurenčního boje s Windows 8 a obchodní plaformou Windows Marketplace - rozhodl k portaci Steamu i svého Source Engine na Linux. Je jasné, že se nám pomalu rodí plány nejen na portaci her a prodejní platformy Steam, ale také na (polo)otevřený systém herní konzole postavené na PC platformě, Linuxu a Steamu. Nevím jestli jsem v redakci jediný, ale snahy Valve vítám,věřím v jejich úspěch a moc se těším na výsledek.

Serious Sam 3

Vedle Valve musíme ještě připomenout sympaťáky z Chrovatska, kteří se rozhodli portovat na Linux svoji hru Serious Sam 3.

Nero Linux 4

Co v červenci „po zásluze chcíplo“, byl vypalovací balíček Nero Linux. Ono i windowsové Nero - které stále není samostatným OS - pomalu skomírá a není divu, že linuxová varianta prostě skončila. Byla fajn, ale mateřské firmě se prostě zcela nevyplatilo ji dál udržovat na kapačkách.

U příležitosti oslavných článků na Windows 8 vydáváme náš (no: ve skutečnosti můj :-) pohled na to, proč se místo Windows 8 vyplatí přejít spíše na Linux.

Pomalu ale jistě se nám (znovu)otevírá i téma Secure Boot, to když se zakladatel OpenBSD či OpenSSH, Theo de Raadt, nebere servítky a označuje Red Hat a Canonical za zrádce.

Theo de Raadt
„Plně chápu, že Red Hat a Canonical neudělají správnou věc.
Jsou to v tomto případu zrádci, z velké části pro peníze a moc.
Chtějí být novým Microsoftem.“

Srpen přináší optimistické plány na další zvukový subsystém, který by rád vyřešil problémy, které v Linuxu se zvukem stále jsou. Jmenuje se KLANG a jeho cíle jsou velké. AMD v téže době uvolňuje další várku dokumentace ke svým GPU, tentokrát k nejnovější generaci GCN, Radeonům HD 7000.

Grafika ATI s tuxem

Linus plánuje, že kernel 4.0 by mohl vydat zhruba v roce 2015, podle toho, kdy by číslování trojkové řady opět dosáhlo neúnosných čísel. Čerstvé openSUSE 12.2 samozřejmě nese kernel trojkový, konkrétně řadu 3.4.

Hans Reiser, 2012

Pro kernel 3.5 jsou připraveny jisté novinky z hlediska podpory souborového systému reiser4, ale to samozřejmě nic nemění na situaci Hanse Reisera. Koncem září se objevuje poměrně kontroverzní Avidemux 2.6. Jeho jádro je zcela překopáno, nelze mu upřít jistá funkční zlepšení, na druhou stranu si mnozí stěžují na nestabilitu.

Raspberry Pi a microUSB nabíječka Samsung

FFmpeg využívaný desítkami jiných projektů povyšuje na verzi 1.0. Pro Linux, resp. linuxové distribuce obecně, se uzavírá definitivně řešení problému s bootem podepsaného kernelového zavaděče, resp. „předzavaděče“, a to za pomoci podpisového klíče od Microsoftu. NetBSD 6.0 řeší své vlastní problémy, mimo jiné zprovozňuje běh na Raspberry Pi. Intel otevřeně přiznává, že věci neproběhly tak hladce, jak se čekalo, a tak se podpora pro Haswell dostane až do kernelu 3.8. Ale nevadí, do uvedení většiny procesorů této generace zbývá ještě dostatek času (a již dnes je kernel ve verzi 3.7.1 stable, resp. 3.8-rc1).

Ubuntu 12.10_

Je polovina října a tak přichází již tradiční smršť *.*buntu distribucí v čele se samotným Ubuntu 12.10 „Quantal Quetzal“. Tato verze si moc pochvaly nevysloužila, zaintegrovala mimo jiné v defaultu zapnuté vyhledávání produktů na Amazonu, za což Canonical kritizoval nejen sám velký RMS.

RMS 2012

Krátce na to to ještě Mark Shuttleworth přiživil špatně pochopeným „hlasitým uvažováním“ nad úpravami ve vývoji aplikací.

Mark Shuttleworth na Ubuntu Party v Paříži, listopad 2009

Nedlouho po oznámení uzavření německé vývojové pobočky AMD, která se věnovala Linuxu, musí přijít na řadu obligátní vysvětlení, že s vlastně až tak moc neděje.

Linux Mint 14 Cinnamon

Koncem listopadu přichází Linux Mint 14, rostoucí variace na Ubuntu, kterou mimo jiné provází dva specifické desktopy: Mate a Cinnamon. V téže době se také podrobněji díváme na novinky chystané pro LibreOffice 4.0.

Doom 3 BFG logo

John Carmack s kolegy vydávají po Doom 3 zdrojácích také zdrojové kódy enginu z edice Doom 3 BFG. Tegra 2 a 3 dostává první nástřel open-source ovladače, za jehož vývojem nestojí Nvidia, ale její německý partner z leteckého průmyslu, firma Avionic Design.

darktable 1.1_

Začátkem prosince se RAW developeru darktable s verzí 1.1 dostává masivní podpory OpenCL. Poté, co se mu podařilo sehnat sponzory, mohl Tomáš Matějíček pokračovat ve vývoji unikátní linuxové distribuce Slax a vydává Slax 7.0, s KDE 4 v celkově 200MB velikosti.

Linuse rozhodně nikdo nemůže podezřívat z nostalgických nálad, bez milosti ukončuje podporu pro 386 a některé 486 procesory. O podobném kroku uvažuje i projekt GCC.

Tagy: 
Kapitoly článků
3.  Druhá polovina roku

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ohlednutí za Linuxem a open-source v roce 2012, výhled na rok 2013

Čtvrtek, 3 Leden 2013 - 01:05 | Alexandra Stanovska | Zabudli ste na uzitocne odrobinky ktoru obcas...
Středa, 2 Leden 2013 - 12:41 | vali | Přehledy máte pěkné a kompletní, akorát prosím...
Úterý, 1 Leden 2013 - 23:01 | V7s | Hezký článek, člověk si rád připomene, co se to...
Úterý, 1 Leden 2013 - 15:18 | Richmond | Jenom škoda, že tu větu nedotáhl do konce. Takže...
Úterý, 1 Leden 2013 - 13:26 | TyNyT | "milý Zdeňku" -- to mě fakt pobavilo...
Úterý, 1 Leden 2013 - 12:46 | David Ježek | máš pravdu, opraveno :-).
Úterý, 1 Leden 2013 - 12:46 | David Ježek | opraveno :-).
Úterý, 1 Leden 2013 - 12:04 | corwin78 | Já už jsem po ránu nabootoval, i když to chvilku...
Úterý, 1 Leden 2013 - 11:45 | Dizz | Vysel Debian 7.0? jak jsme to mohl prosvihnout...
Úterý, 1 Leden 2013 - 11:30 | David Ježek | marně přemýšlím (a fakt se mi to teď v článku...

Zobrazit diskusi