Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Grafické karty, fyzika a herní byznys - loňský rok s pohledem do budoucnosti

ATI FireGL + nVidia Quadro
V rámci tradičních rekapitulačních článků za loňský rok s výhledem na letošek jsme vám již přinesli všechny klíčové. Pouze grafické karty vám dosud dlužíme, ale mělo to svůj důvod. Koncem roku, kdy tyto články obvykle chystáme, jsme měli již celkem hodně materiálů z prosincové monstrózní (co do oznámení novinek) konference Financial Analyst Day společnosti AMD. Současně jsme věděli, že hned po Novém roce přijde smršť nových grafických karet a ještě více informací o chystaných modelech. V této situaci zkrátka nebylo vhodné zabývat se jakýmkoli výhledem do budoucna, neb ten by byl během pár týdnů zašlapán v prach. Místo toho jsme se rozhodli tento článek odložit až do chvíle, kdy se situace po výstavně CES trochu uklidní, ale stále ještě nenastanou horečné přípravy firem na blížící se CeBIT a s tím související úniky informací o dalších nových produktech. A je to právě nyní, kdy se nacházíme v pověstném oku hurikánu, takže je vhodný okamžik na slibovanou rekapitulaci, věštění z redakční koule, podrbání redakčního prasátka zabývajícího se spekulačními scénáři a vůbec pohled pod pokličky kotlů v mnoha firmách, které mají s grafikou v širším slova smyslu co do činění…

Kapitoly článků

1.  Rekapitulace loňského roku
2.  AMD/ATI
4.  nVidia
5.  Ageia, Havok

Nicméně když jsem začal článek připravovat, dospěl jsem k rozhodnutí, že by bylo škoda poskytnout vám jen obvyklý „spíše suchopárný“ pohled na fakta roku loňského a odhady roku 2008. Místo toho si zkusíme poněkud netradiční formu a podíváme se na více věcí z více úhlů pohledu. Pohodlně se usaďte, bude to trochu delší.

Co se událo v roce 2007

Chronologické rekapitulaci roku minulého se však nevyhneme, rozhodně je zajímavé podívat se, co se loni dělo.

Ještě z roku předloňského si připomeňme rekapitulaci a odhady pro rok 2007, které zazněly v článku Co se událo v roce 2006 a co nás čeká v 2007? - Grafické karty. Řada odhadů nám nevyšla, jiné zase ano, ale co si budeme nalhávat, velkou paseku v tom nadělala firma AMD, která prožila jeden z nejzvláštnějších roků své historie (o tom dále).

Další zajímavou událostí bylo uvedení 320MB GeForce 8800 GTS a zejména její výkony v testech na internetu. Tato karta se po velmi dlouhou dobu potýkala s problémy v ovladačích, které nVidia řešila jen pozvolna. Dnes již jen můžeme prohlásit, že je to vlastně jedno, karta je morálně po smrti. Netrvalo to ani rok, ale grafický byznys je zkrátka neúprosný. Nicméně této grafice všechna čest, byla mezi hráči poměrně populární volbou.

nVidia Cascades demoV téže době nVidia uvádí CUDA SDK a DirectX 10 demo pro Vistu, čímž v podstatě startuje počátek GPGPU historie na kartách kalifornského výrobce. Také si po delší době povídáme o firmě Ageia a její budoucnosti. Jak to s ní vypadá nyní, to si také prozradíme.

V březnu AMD představila Mobility Radeon X2300, který je z velké části jen přeznačeným Radeonem X1300. Koncem téhož měsíce firma TSMC spouští 55nm výrobu, z níž těží všechna nová GPU ATI.

Počátkem dubna je schválen standard DisplayPort 1.1. O dva týdny později předvádí firmy na IDF 2007 svá GPU pro PCI Express 2.0. I tyto produkty jsou nyní již na trhu. O den později nVidia uvádí GeForce 8300, 8400, 8500 a 8600, které zrovna velkou díru do světa neudělaly. Počty výpočetních jednotek v GPU jsou oproti úspěšné řadě 8800 tvrdě osekány, cena příliš vysoká, ostatně vše jasně zdokumentoval článek GeForce 8600 GT/GTS v testech na internetu.

Počátkem května nVidia uvedla GeForce 8800 Ultra. Hi-end karta, se kterou jsme se rozloučili před pár dny, se do historie zapíše patrně zejména nechutnou cenou, a to i ve srovnání s parametrově takřka shodnou, avšak výrazně levnější GeForce 8800 GTX. Nelze ji však upřít dlouho drženou pozici nejvýkonnější single-grafiky.

ATI Radeon HD 2900 XT/ProTeprve až poté se konečně pochlapuje konkurence a uvádí na trh desktopové i mobilní grafiky řady ATI Radeon HD 2000. Místo snahy o marný souboj s nVidií v hi-end segmentu, kde moc lidí nenakupuje, volí AMD uvedení pomalejšího Radeonu HD 2900 XT, který si i přes svou nechutnou spotřebu našel místo v srdcích pravověrných fanATIků.

GPU GeForce 8700M GTPočátkem června se dozvídáme o konci jedné z předních firem na poli GPGPU, PeakStream. V polovině měsíce nVidia uvádí GeForce 8700M GT, do té doby nejvýkonnější mobilní řešení. Následuje uvedení výpočetních produktů TESLA a první zprávy o hybridním SLI (představeno oficiálně před pár dny v Mnichově, kde jsme nechyběli).

David OrtonV polovině července se dozvídáme, že šéf bývalé ATI David Orton končí v AMD. Všechna čest, Dave byl významnou osobností ATI, kam se dostal z pozice prezidenta ArtX, kterou ATI dříve koupila. Při této příležitosti připomeňme speciální sběratelskou záležitost s podpisem Davida Ortona: Radeon X1950 XTX Uber Edition.

John Carmack na E3 2006Koncem měsíce se pak opět díváme na osud společnost Ageia, tentokrát očima předního technologického guru v oblasti herních engine, Johna Carmacka. také jsme vám přinesli dvojdílnou recenzi na téma „Vyplatí se investice do lepší skříně a špičkového zdroje?“ (1. díl, 2. díl).

Gabe NewellSrpen byl ve znamení novinek u AMD, kde jsme si popovídali o grafikách AMD/ATI pro nadcházející roky, ale také u příležitosti vydání (dnes již se nebojím říci) kultovního BioShocku vycházejí nové Catalysty/Forceware. Koncem srpna si další přední herní vývojář Gabe Newell postěžoval, že DirectX 10 jen pro Vistu je chyba.

Přicházející podzim a polovina září kouzlí úsměv na tvářích všech tučňákomilců, AMD uvolňuje specifikace GPU. Krátké zmražení úsměvů všem ostatním však přináší zpráva o tom, že Intel kupuje firmu Havok. O pár dnů později se rodí první ze dvou grafik generace HD 2900 s jepičím životem. ATI Radeon HD 2900 Pro se na trhu prakticky ani neohřeje a Radeon HD 2900 GT viděl v reálu opravdu jen málokdo. Oba jsou mrtví vlastně již při porodu, všichni normální si totiž počkají na 55nm generaci HD 3800 (v té době však ještě známou jako HD 2950).

LightsmarkV říjnu si poprvé povídáme o ATI CrossFire X a také zíráme, kterak Intel předvádí CPU raytracing hry Quake 4. O pár dnů později se rodí nový český benchmark Lightsmark 2007, který od té doby nacházíte nejen v našich recenzích. Ještě koncem měsíce stihne nVidia uvést GeForce 8800 GT. Bohužel se z velké části jedná pouze o papírové vypuštění, karet je na pultech obchodů jako šafránu, spíše ještě méně. GeForce 8800 GT je prakticky nesehnatelná a když už, tak za krvavé ceny vysoko nad doporučenou cenou nVidie. Distributoři je dostávají přiděleny doslova kapátkem a často je dodání pár kousků vázáno na odebrání vagónů plných neprodejných ubohostí typu 8600 GTS. Tato situace se sice postupem času malinko zlepšuje, ale podle posledních zpráv je GeForce 8800 GT nadále silný nedostatek, který stále šroubuje ceny nahoru. Řada lidí se pak shoduje, že HD 3870, nebo třeba i dva Radeony HD 3850 v CrossFire jsou prostě ve výsledku lepší volbou.

AMD Radeon HD 3850 CrossFire

Přichází listopad a s ním se dozvídáme, že uvedení rozhraní OpenGL 3 se o něco zpozdí. O dva týdny později AMD uvádí toužebně očekávané Radeony HD 3850 a HD 3870. O pár dnů později nVidia uvádí mobilní GeForce 8800M GTS a GTX, které jsou taktéž zcela nedostatkovým zbožím. Koncem měsíce jsme se podívali opět pod pokličku v AMD a přinesli náhled na ATI R700, CrossFireX a budoucnost.

ASUS F3KA Acer Aspire 5520G-502G25MiKonec roku byl ve znamení dvou recenzí notebooků osazených hi-end mobilními grafikami obou výrobců. Nejprve přišel Acer Aspire s GeForce 8600M GS a poté Asus F3KA s Mobility Radeonem HD 2600.

3-way SLI

V prosinci nVidia uvádí GeForce 8800 GTS 512MB, která přináší 128 stream procesorů a prakticky konec důvodů pro koupi 8800 GTX. Ve stejné době je v tichosti uveden ATI Mobility Radeon HD 2700 a podíváme se na „nenažranou šílenost“: 3-way SLI v podání GeForce 8800 Ultra. Následně se ještě krátce podíváme, jaká bude GeForce 8800 GS a duální GeForce 9800 GX2. A pak již začíná rok 2008.

Leden 2008

BioShock: Little SisterNa lednovém CES 2008 uvádí AMD Mobility Radeon HD 3400 a 3600 a nVidia pak Hybrid SLI. Pořádně si také prohlížíme duální ATI Radeon HD 3870 X2. nVidia následně uvádí na G92 založené Quadro FX 3700. Současně si zase po delší době povídáme o DirectX 11.

FalloutAMD také předvádí na CES své řešení PowerXPress s HD 3450 a DisplayPortem a vypadá to, že Radeonů HD 3870 X2 by mohlo být na trhu dostatečné množství. Hovoří se také o mobilní verzi RV670 známé jako ATI M88.

ATI Radeon HD 3870 X2Z kategorie úsměvných vám přinášíme veselý postup kterak ztišit a zchladit GeForce 8800 GT prakticky zadarmo :-). Před dvěma týdny jsme si také pohovořili o Radeonech HD 3400 a HD 3600, jejich parametrech, HD videu, herních testech i spotřebě. Ještě na CES předvádí společnost Asustek první notebook s GeForce 9500M GS, Intel pak slibuje první vzorky Larrabee ještě na letošek. 22. ledna přichází první recenze Radeonu HD 3870 X2, který v ní víceméně poráží zmiňovanou GeForce 880 Ultra.

Sapphire Radeon HD 3690Ve stejné době se objevují zvěsti o odkoupení firmy Ageia neznámým subjektem, Ageia je však okamžitě dementuje. O dva dny později AMD uvádí Radeony HD 3400 a HD 3600 a nVidia se loučí s GeForce 8800 Ultra. Následujcí den AMD uvádí ATI Radeon E2400 a také žasneme nad výsledky Radeonu HD 3690 v první recenzi, snad se dostane i mimo Čínu. 28. ledna pak AMD konečně pouští na trh duální ATI Radeon HD 3870 X2, následně se dozvídáme i o přípravách GDDR4 verze.

Jistě již chápete, proč jsme článek odsunuli až na dnešek. Leden byl zkrátka velmi nabitý. Ale dost už minulosti, pojďme se podívat, o čem hovořili čelní představitelé AMD na prosincové Financial Analyst Day. A že toho bylo požehnaně…

Kapitoly článků
1.  Rekapitulace loňského roku
2.  AMD/ATI
4.  nVidia
5.  Ageia, Havok

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Grafické karty, fyzika a herní byznys - loňský rok s pohledem do budoucnosti

Pondělí, 16 Červen 2008 - 21:52 | Anonym | Najhorsia vlastnost bioshocku: 1) vyber zbrani...
Pondělí, 16 Červen 2008 - 20:39 | Anonym | Hmm, zahrajte si System Shock, hotovy balicek s...
Neděle, 3 Únor 2008 - 15:11 | Tomáš Bučina | Ganec> je to tak jak píšeš - série HD 3000...
Sobota, 2 Únor 2008 - 17:28 | NemesisSK | garat to myslel trochu inak, uplne dynamicke...
Pátek, 1 Únor 2008 - 16:41 | Anonym | >> garat Tusim Radeony 3XXX &...
Pátek, 1 Únor 2008 - 14:35 | garat | Ps. Ani autom nejazdite na plny plyn vsade .....
Pátek, 1 Únor 2008 - 14:33 | garat | Hmm ... preco vsetci ste tuto problematiku hned...
Pátek, 1 Únor 2008 - 11:42 | Anonym | >> Tomaio: Ale narovinu dokazal by...
Pátek, 1 Únor 2008 - 10:25 | Mad MaxII | >>MadMaxII "Jen malicka vytka...
Pátek, 1 Únor 2008 - 10:22 | Mad MaxII | >>David: "V zásadě lze říci,...

Zobrazit diskusi