Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Výhled na rok 2012

Linux FreeBSD
Vedle již tradičních shrnutí letošního dění kolem procesorů a čipsetů, grafických karet, datových úložišť si kromě článku věnovaného operačním systémům z dílen "nejmenované redmodské firmičky" přiblížíme i hlavní události, jež nás provázely open-source světem. Ač má článek v nadpisu pouze Linux, bude to samozřejmě i o BSD a několika open-source aplikacích…

Kapitoly článků

Tolik loňský rok a je nejvyšší čas si popovídat o tom, co lze od "Linuxu" očekávat v roce příštím. Nejprve věci pod pokličkou. Za prvé doufejme, že definitivně vezmou za své veškeré problémy ohledně ACPI, procesorů Sandy Bridge a regrese oněch chyb. Už kvůli Ivy Bridge buďme optimisté a věřme, že notebooky s nějakou Linuxovou distribucí budou mít podobnou výdrž v provozu na akumulátor jako stejné stroje s Windows 7 ("Windows 8").

Intel Sandy Bridge CPU + Wafer

Další co bude zajímavé sledovat a doufejme, že dozná změn k lepšímu alespoň pro stávající hardware, je podpora hibernace. Zde má stále Linux jako takový co dohánět, ale čekejme spíše menší zázraky než z hlediska Ivy Bridge. Kde naopak lze čekat pozitivní vývoj, protože ten je zde poslední léta v rámci obou táborů, je vývoj open-source ovladačů pro GPU. U Nvidie se samozřejmě můžeme celkem přijatelně spolehnout na uzavřené ovladače jak pro Linux, tak FreeBSD, AMD sice drivery pro FreeBSD nenabízí, zato však velmi aktivně podporuje komunitu a poslední zprávy ukazují, že se již pilně pracuje na rozšíření open-source ovladače o podporu Graphics Core Next architektury, tedy Radeonů HD 7000.

AMD Radeon HD 7970 v testovací sestavě se Sandy Bridge + Z68 + SSD + 750W PC PC

Příští rok také ukáže, jestli bude Bulldozer opravdu tak "nedobrý" (na rozdíl od WIFTa nepoužívám pro Bulldozer přímo slovo "špatný" či "propadák") - linuxový kernel může přinést jistá zlepšení, ostatně totéž platí i pro Windows 7 a Windows 8. Navíc je zde implementace podpory AVX či XOP do aplikací (víme minimálně o x264) případně kompilačních nástrojů (čerstvě hovoří phoronix o tom, že LLVM 3.1 vylepší podporu AVX a přinese dokonce implementaci pro AVX2 - tedy Ivy Bridge). Toto je samozřejmě dvousečná zbraň, z AVX benefitují AMD i Intel. AMD si ale více připisuje k dobru v oblasti OpenCL, kde nabízí v součtu jednotlivých komponent (řekněme to takto: "8core" Bulldozer + "2048core" Radeon HD 7970) možnost postavit stroj, který pro OpenCL nabídne bezprecedentní výkon, a to zejména právě díky GCN architektuře cílící jak na GPGPU obecně, tak i na double-precision výkon. Jestli z tohoto (AVX, XOP, OpenCL) budou schopné dostatečně těžit i vývojáři open-source aplikací, to bych raději hodnotil velmi opatrně, byť víme minimálně o GIMPu či RAW developeru DarkTable.

Kubuntu 11.10 amd64 (rekonq, photivo, mplayer2)

V desktopových prostředích je to těžké. Po letech se dá říci, že situace kolem nepříznivě přijatého, hekticky rozjetého KDE 4 se konečně stabilizovala a vlastnosti jako "aktivity" a další specialitky včetně třeba aplikací typu Amarok 2/Clementine (Amarok 1 fork) a rekonq (webový prohlížeč s Webkit jádrem) dělají z tohoto desktopu zajímavou a ač to bude znít v historickém kontextu zvráceně - konzervativní volbu ve srovnání s "konkurencí". Přeci jen desktopy jako GNOME 3 s GNOME Shellem či Ubuntu se svým Unity jsou pro řadu lidí až příliš velkou revolucí a tam kde nevyhovuje ani Xfce, ani LXDE a další prostředí, je možné se buď spolehnout na to, že projekty jako MATE (GNOME 2 fork) či čerstvý Cinnamon ("GNOME 2-like" fork GNOME Shellu od tvůrce distribuce Linux Mint) a jiné budou opravdu životaschopné. Druhou možností je KDE 4.7.

Dostane se v roce 2012 konečně GIMP do verze 2.8? Přinese podporu single-window režimu ve stabilní verzi? Nabídne konečně vyšší než 8bit/color barevnou hloubku? To vše jsou kardinální otázky již zhruba jednu dekádu a stále na ně není jistá odpověď. V obou případech jde o vlastnosti, které mnozí velmi ocení, ale GIMP zaostává vůči Photoshopu na tolika frontách, že by bylo nebezpečné očekávat od verze 2.8 příliš mnoho zázraků.

Vedle GIMPu si dovolím ještě připomenout něco, co bych nazval "novou vlnou" mezi programy pro zpracování fotografií. V obou případech jde o aplikace, které jsou starší roku 2011, ale právě letos prodělaly velmi výrazný vývoj. O Rawtherapee jsme se již zmínili, druhou jmenovanou je Photivo. V obou případech jde o programy s extrémními možnostmi v úpravě fotografií, zejména těch, které jsou vyvolávány z RAWů. Z vlastní zkušenosti si dovolím říci, že Photivo dokáže doslova "zázraky" u velmi podexponovaných fotografií, Rawtherappe naproti tomu až šokujícím způsobem umí kouzlit i silně přeexponovaných snímků, kde si s přepaly na jistých typech scén/oblastní fotky poradí lépe než cokoli jiného (a tím ve vybraných případech myslím nejen Photivo, ale také Bibble 5.x a Lightroom 3.x).

Photivo + Rawtherapee 4

Pro oba programy ale platí, že daní za jejich brutální schopnosti (ať již z hlediska pre/post-processingu, tak vlastního engine založeného na dcraw a řadou doplňků) je jak dlouhá "learning-curve", tak hlavně extrémní výpočetní náročnost - zde je právě prostor pro Sandy Bridge/Ivy Bridge a Bulldozer/Piledriver, ideálně masivně přetaktovaný. V případě obou programů jde také o nástroje, které jsou s ohledem na vnitřní barevnou hloubku, s níž vše počítají, natolik paměťově náročné, že je prakticky nemožné, resp. obtížné je provozovat na 32bitovém OS - v obou případech je velmi doporučována 64bitová verze.

Ubuntu 12.04 - pokus o práci s UASP

Mezi distribucemi čekejme pochopitelně nové verze od všech. Vyjde jak nová Mandriva a Mageia, tak openSUSE, Fedora a hlavně nás v dubnu čeká Ubuntu 12.04 LTS, které bude Canonical podporovat velmi dlouho. Z BSD světa se díky odsunu vydání patrně až v roce 2012 dočkáme vypuštění FreeBSD 9, které přinese velkou řadu novinek (přesahující tento článek). Spolu s ním pochopitelně přijde i uživatelsky přívětivá varianta FreeBSD 9 známá jako PC-BSD. Které verze hlavních distribucí nasadí jako výchozí souborový systém btrfs, nechme prozatím koňovi (má větší hlavu).

GCN UVD srovnání všech generací

Závěrečná poznámka: pokud sledujete pravidelně věci kolem hardwarové akcelerace videa, tak jistě víte, že vedle Nvidia GPU mají jistou, stále se zlepšující formu podpory i GPU od AMD a Intelu. Na druhou stranu nikde není k mání ucelený přehled toho, které linuxové aplikace podporují ta která GPU a ty které video enginy. To platí zejména pro UVD3 generaci GPU AMD a také grafická jádra nacházející se v současných i budoucích APU (a tentokrát tím míníme jako Fusion od AMD, tak procesory Intelu). Pro různé netbooky a notebooky založené na úsporných ULV čipech je toto stěžejní vlastnost, navíc doplněná o nutnou podmínku kvalitní podpory HDMI výstupu včetně zvukové složky.

Posledním bodem je ARM. Vedle Androidu se na tuto platformu pilně tlačí i hlavní linuxové distribuce, zmiňme alespoň Ubuntu, které s verzí 11.10 přišlo s neoficiální podporou pro některé ARMové stroje a pro verzi 12.04 by chtělo mít k dispozici oficiální port systému na ARM. Jestli se tak skutečně stane, asi neodoláme a konečně si nějaký ten tablet osaháme :-).

Phil Carmack s procesorem Tegra 3 („Kal-El“)

Co říci závěrem? Linux a open-source svět obecně má za sebou velký rok a neméně tak velký rok jej čeká. Rok, ve kterém opět budeme všichni bezplatně benefitovat z práce tisíců a tisíců open-source vývojářů, jejichž filosofií je nabízet svoji práci, svoje know-how světu. Je jedno, jestli pod "striktní" GPL licencí, nebo "superotevřenou BSD". Je jedno, že většinu těchto vývojářů zaměstnávají velcí softwaroví hráči, kteří tak fakticky platí tento vývoj. Důležitý je výsledek. Dovolte mi tedy na tomto místě poděkovat firmám jako Red Hat, Novell, Mozilla, IBM, Intel, AMD, Mandriva, Canonical a také všem jednotlivým vývojářům za jejich parádní práci. Snad je v roce příštím jejích nadšení neopustí, protože bez jejich práce by byl svět softwaru nudný, šedivý a uzavřený.

Mandriva Linux logo Mageia Linux logo Debian logo Ubuntu logo Kubuntu logo Fedora logoopenSUSE Linux Mint logo Linux logo OpenBSD logo PCBSD logo NetBSD logo FreeBSD/PC-BSD logo GIMP logo Photivo logo Rawtherapee logo darktable logo digiKam logo Avidemux logo GNOME logo KDE logo Xfce logo Unity logo Audacity logoMozilla Firefox logo Chromium logo (staré) VLC media player logo MPlayer logo FFmpeg logo OpenOffice logo nové LibreOffice logo x264 logo WebM logo WebP logo Xvid logo (2011) Ogg Theora logo Ogg Vorbis logo FLAC logo Amarok logo OpenShot logo FluidSynth logo OpenGL logo OpenCL logo Android logo
Kapitoly článků

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ohlednutí za Linuxem a open-source v roce 2011, výhled na rok 2012

Čtvrtek, 5 Leden 2012 - 12:21 | Jan Krkovicka | Po nějakém problému na HD se (kdysi) ozval...
Středa, 4 Leden 2012 - 17:38 | JeCh | Myslím si, že mezi firmami, které si zaslouží...
Pondělí, 2 Leden 2012 - 23:30 | Martin Klapetek | Z rozsireni Ubuntu bude profitovat jen a jen...
Pondělí, 2 Leden 2012 - 13:26 | David Ježek | dík. přiznám se že jsem se těšil, jak si na le/...
Pondělí, 2 Leden 2012 - 12:48 | Lukas Zapletal | Skvely clanek, linuxove portaly se letos v...
Pondělí, 2 Leden 2012 - 11:43 | Jan | Jo, ten je dobrej :) Nebo něco na motivy KU od...
Sobota, 31 Prosinec 2011 - 11:47 | roTTen | Steve Balmer si taky dokázal udělat srandu sám ze...
Pátek, 30 Prosinec 2011 - 15:52 | HKMaly | Souhlasim, tohle je ta spravna fotka pro clanky o...
Čtvrtek, 29 Prosinec 2011 - 19:26 | Archvile | A čo takto vymeniť foto ? :) http://www....
Čtvrtek, 29 Prosinec 2011 - 18:41 | honzajs82 | souhlasím. já osobně to nenáviděné dílo taky rád...

Zobrazit diskusi