Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

RECENZE: XMG Core 14 - malej, ale šikovnej

Hledáte malý, výkonný notebook, který si navíc můžete nakonfigurovat dle chuti? Nový XMG Core 14 nebo Schenker Media 14 Vás možná zaujme.

V této kapitole představím testovací notebooky, testovací hromádka se pomalu, ale jistě rozšiřuje, doporučuji tedy investovat do 4K monitoru, který si napolohujete na výšku pro kvalitní čtení grafů. V momentě kdy čtete tento článek pracuji na recenzích dalších notebooků, grafy se tak budou prodlužovat více a více.

 

 

Lenovo ThinkPad T14 Gen1 (AMD)

ThinkPad T14 Gen1 (AMD) je novým 14" ThinkPadem pro rok 2020 i 2021, než Lenovo vydá nový model. AMD verze se aktuálně nabízí s procesory AMD Renoir, přičemž u Lenova je možné zakoupit různé vlastní konfigurace, jednu takovou custom konfiguraci jsem testoval a to s poměrně běžným šestijádrovým Ryzenem 5 PRO 4650U. Notebook má bohužel jednu paměť připájenou, takže je možno osadit maximálně 48GB RAM, což je poněkud smutné.

 

 

 

ASUS ROG Strix SCAR 17 G733Q

ASUS ROG Strix SCAR 17 pokračuje ve šlépějích svého předchůdce z minulého roku, nově nabízí až procesor AMD Ryzen 9 5900HX s vysokým 65W napájecím limitem a možností navýšení na 80 Wattů, lepší chlazení, tekutý kov, větší baterii a další menší zlepšení. Nové GeForce RTX 3000 jsou pak samozřejmostí. Pokud hledáte pořádně výkonný notebook s kvalitním displejem a optomechanickou klávesnicí, nenechte si tento model ujít.

 

 

 

ASUS ProArt StudioBook W590G6T

ASUS ProArt StudioBook W590G6T je velmi speciální notebook, primárně díky grafické kartě, jedná se o jediný notebook na světě s grafickou kartou NVIDIA Quadro RTX 6000 24GB. ASUS použil vysoce kvalitní materiály, tělo je vyrobeno ze slitiny magnesia,

 

 

 

ASUS ZenBook Duo 14 UX482

ZenBook 14 DUO je zmenšený ZenBook Pro Duo 15 z loňského roku, přišel i dynamický numerický blok, ale má pro změnu vyklápěcí sekundární displej pojmenovaný ScreenPad Plus. Ventilátory pak tahají vzduch v prostoru mezi tělem notebooku a ScreenPadem Plus. Notebook je postaven na platormě Intel Tiger Lake, RAM je tradičně připájená, je však možné pořídit konfiguraci s 32GB LPDDR4X-4266.

 

 

 

Lenovo Yoga Slim 7 14ARE05

Lenovo Yoga Slim 7 je prvním notebookem s AMD Renoir a LPDDR4X RAM, který jsem měl na recenzi. Notebook je překvapivě dobře vyvážený, nabízí velmi dobrý CPU i iGPU výkon, dostatek RAM, rozumné SSD, kvalitní IPS displej a vysokou výdrž na baterii.

 

 

 

ASUS ZenBook Flip S UX371E

ASUS ZenBook Flip S UX371E byl první testovaným notebookem zde na diit.cz s novým procesorem Intel Tiger Lake-U. Tento model bohužel moc nepřekvapil, má sice velmi kvalitní 4K OLED panel, ale pouze pájených 8GB RAM, nízký výkon, nízkou výdrž na baterii a navíc obsahuje bezpečností díry skrze ThunderBolt rozhranní.

 

 

Lenovo ThinkPad L15 Gen1

ThinkPad L15 Gen1 je zatím první notebook s AMD Renoir U procesory, který jsem měl v rukou. Testovaná konfigurace je retailová, ale pozměnil jsem konfiguraci RAM, jelikož 1x16GB DDR4-3200 se mi jevilo jako suboptimální. Notebook potěší tichým provozem, dobrým výkonem, možností mechanického dokování a až pětiletou NBD zárukou. Prostě dobrý business class notebook.

 

 

HP ZBook Firefly 15 G7

Tento notebook patří do sekce mobilních pracovních stanic, ale spíše entry-level, nabízí jen čtyřjádrový procesor a Quadro P520, což je víceméně přeznačená GeForce MX150. Dostaneme však lepší záruku, ThunderBolt dokování, management a další výhody ZBook řady. Graficky zaměřené uživatele nejspíše potěší celkem kvalitní UHD IPS panel.

 

 

ASUS ROG Strix SCAR 17 G732LXS

ASUS ROG Strix SCAR 17 je brutální herní peklostroj s osmijádrovým "mobilním" procesorem Intel Core i7-10875H, který má napájecí limit 70-135 Wattů, jako grafika zde slouží GeForce RTX 2080 SUPER Max-P a notebooku nechybí 32GB RAM, 2x1TB NVMe SSD v RAID0, 300Hz IPS LCD a RGB LEDky snad úplně všude. Notebook je tak zajímavý primárně pro movité hráče, kteří touží po co nejvyšším herním výkonu v notebooku.

Celou recenzi si můžete přečíst zde:

 

 

HP ENVY 17-cg0005nc

HP ENVY 17 v testované konfiguraci nabídne dotykový displej a čtyřjádrový procesor od Intelu, konkrétně 10nm mobilní Ice Lake. Notebook má dokonce i přídavnou grafickou kartu NVIDIA GeForce MX 330 4GB a mnohé uživatele jistě potěší přítomnost čtečky SD karet.
Celou recenzi si můžete přečíst zde:

 

 

ASUS Mini PC PN50

ASUS PN50 je zajímavá malá krabička s AMD Renoir mobilními procesory. Nejedná se o notebook, ale malý počítač ála Intel NUC. Protože má notebookový procesor, je zařazen do této sady testů s ostatními notebooky. PN50 jsem testoval i v konfiguraci s 1x16GB RAM, v těchto testech jsem nechal výkon s dvěma moduly, jelikož jednokanálové zapojení negativně ovlivňuje výkon. Celou recenzi této zajímavé krabičky si můžete přečíst zde:

 

 

Lenovo ThinkPad T495

ThinkPad T495 je nástupcem ThinkPadu A485, Lenovo se přestalo bát, že by AMD poškodilo značku ThinkPad řady T a tak jsou nové modely s AMD CPU standarně označovány v rámci řad T a X. ThinkPad T495 je mírnou evolucí co se procesorové části týče, 12nm Picasso podobně jako desktopové Zen+ procesory přinesly mírné snížení latencí RAM, mírné navýšení taktů a mírně lepší efektivitu. BGA pouzdro je jinak stejné. Nevýhodou ThinkPadu T495 je jedna fixní 50Wh baterie a fakt, že jeden SODIMM modul je připájený na desce, nicméně testovaný kus má připájeno 16GB RAM + dalších 16GB ve slotu. Tento notebook jsem samostatně nerecenzoval z časových důvodů, ale je otestovaný společně s ThinkPadem A485.

 

 

Lenovo ThinkPad A485

ThinkPad A485 je v podstatě ThinkPad T480, ale obsahuje procesor od AMD, konkrétně jsou použité mobilní Ryzeny první generace a na trh šly koncem roku 2017. Notebook jsem do těchto recenzí přidal, aby bylo nějaké srovnání se staršími čtyřjádry, jelikož výkonnostní nárůst novějších AMD Renoir procesorů je doslova gigantický. A485 má oproti novějšímu ThinkPadu T495 dvě výhody, tou první jsou dvě baterie s možností osazení 72Wh+24Wh kombinace, druhou výhodou jsou pak dva SODIMM sloty, takže jsem mohl osadit lepší moduly od HyperX, které mají lepší časování, než standardní CL17. Notebook jsem v minulosti recenzoval, na dobovou recenzi se můžete podívat zde:

 

 

ASUS ROG Zephyrus G15 GA502IU

ASUS ROG Zephyrus G15 je větší bráška Zephyrusu G14, který je zatím stále nejvýkonnější 14" notebook na světě. Model G15 nabízí víceméně stejné vnitřnosti, ale najdeme zde i druhý M.2 slot, RJ45 ethernet a také lepší klávesnici.

 

 

Lenovo Legion 5 15ARH05

Lenovo Legion 5 15ARH05 s šestijádrovým Ryzenem 5 4600H a GeForce GTX 1650 Ti je velmi výhodný herní notebook, nabízí velmi bohatou portovou výbavu, vysokou výdrž na baterii a je celkově velmi slušně vyvážený. I proto si odnesl ocenění Great Value. Víceméně jedinou nevýhodou je vyšší hlučnost v zátěži, což je bohužel tak trochu standardem u různých herních notebooků.
Celou recenzi si můžete přečíst zde:

 

 

HP ProBook 440 G7

HP ProBook 440 G7 je jednou z vlaštovek Intel Comet Lake-U platformy, testovaná konfigurace má bohužel pouze 1x8GB RAM a notebook odmítal jakékoliv jiné paměti do druhého slotu, takže jsem musel testovat jen s 8GB RAM v jednokanálovém zapojení, což značně snížilo výkon v mnoha situacích. ProBook 440 G7 nabídne velmi dobrou výdrž na baterii a slušnou portovou výbavu.
Celou recenzi si můžete přečíst zde:

 

 

HP OMEN X 2S 15-dg003nc

HP OMEN X 2S je dalším testovaným notebookem s dvěma displeji, jinak je to hi-endový herní notebook, založený na Intel i9-9880H procesoru s 32GB RAM, RTX 2080 Max-Q a také nabízí 240Hz FullHD LCD s podporou G-Sync. Poněkud podivné rozhodnutí je spojení dvou 1TB NVMe disků do RAID0, nicméně toto lze změnit, osobně bych použil raději jedno samotné 2TB SSD a nechal volný slot. Sekundární displej má úhlopříčku 6", jedná se také o FullHD panel, který je dokonce dotykový.
Celou recenzi si můžete přečíst zde:

 

 

MSI GF65 Thin 9SD

MSI GF65 Thin 9SD je spíše levnější herní notebook, který je poměrně dobře vybalancovaný z hlediska výkonu, nabízí čtyřjádrové Core i5-9300H, 16GB RAM, 120Hz LCD a GeForce GTX 1660 Ti. Hlavní nevýhodu vidím ve vyšší hlučnosti v zátěži, jedná se o daň za relativně tenké tělo notebooku.
Celou recenzi si můžete přečíst zde:

 

 

ASUS ZenBook Pro Duo UX581GV


ZenBook Pro Duo je opravdu speciální notebook, má totiž dva dotykové 4K panely, nabízí vysokou kvalitu zpracování a jedná se o opravdu nevšední provedení. Škoda jen horší portové výbavy a pájené RAM.

Celou recenzi si můžete přečíst v tomto článku:

 

 

MSI GE75 Raider 10SFS


Nový Raider s procesorem Intel desáté generace jsem měl možnost otestovat relativně nedávno, notebook zaujme velmi rychlým IPS 17,3“ FullHD 240Hz panelem a výkonnou grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX 2070 SUPER, navíc do notebooku můžeme umístit až tři disky. Notebook nabízí napájecí režim Extreme Performance, který zvýší napájecí limit procesoru z 45 Wattů na rovných 62 a v tomto režimu jsem také pro zajímavost testoval.

Celou recenzi si můžete přečíst v tomto článku:

 

 

Lenovo IdeaPad L340-15IRH Gaming

Lenovo IdeaPad L304-15IRH Gaming je aktuálně nejlevnější notebook na trhu s šestijádrovým procesorem Intel Core i7-9750H. Tento notebook patří do spektra levnějších strojů a jako grafická karta zde slouží spíše slabší GeForce GTX 1050 3GB, přičemž Lenovo nabízí za cca 200-300 Kč příplatek model s GeForce GTX 1650, což je výrazně výkonnější řešení.

Celou recenzi si můžete přečíst v tomto článku:

 

 

ASUR ROG Zephyrus G14


Zephyrus G14 je v kostce nejvýkonnější 14“ notebook na světě. Osmijádrový Ryzen 7 4800HS je aktuálně z hlediska výkonu a energetické efektivity bezkonkurenční. Notebook má navíc poměrně velkou 76Wh baterii a nabídne velmi solidní výdrž při provozu mimo adaptér. Portová výbava je také velmi slušná, USB-C port umožní notebook nabíjet a také podporuje DisplayPort.

Celou recenzi si můžete přečíst v tomto článku:

 

 

ASUS TUF Gaming A15

ASUS TUF Gaming A15 FA506II-BQ027T jsem recenzoval nedávno a jedná se o jeden z prvních notebooků s novými procesory AMD Ryzen 4000, testovaný kus je založený na levnější konfiguraci, ale i tak nabízí brutální procesorový výkon díky osmijádrovému Ryzenu 7 4800H a 2x16GB DDR4-32000 RAM. Jako grafická karta zde slouží NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti s 4GB GDDR6 VRAM, typicky nabízí nižší výkon, než Radeon RX 5500M.

Celou recenzi si můžete přečíst v tomto článku:

 

 

MSI Alpha 15

MSI Alpha 15 jsem recenzoval poměrně nedávno, tento notebook byl prvním notebookem na trhu s Radeonem RX 5500M, což není vůbec špatné GPU, notebook ale trochu brzdí hlučnější chlazení a starší čtyřjádrový Ryzen 7 3750H, byť to není nijak zásadní. Notebook má i velmi bohatou portovou výbavu a výborný 144Hz displej s podporou FreeSyncu. Notebook má i odemčený BIOS, můžeme tak přetaktovat paměti a ladit power limity, což jsem také otestoval. Recenzi i ladění si můžete přečíst v článcích níže:

 

 

Acer Predator Helios 500 (PH517-61-R54R)

Tento notebook se pro mě stal nejoblíbenějším notebookem roku 2019 a tak jsem si jeden koupil a jedná se o výborný stroj. Velmi výkonný, tichý v zátěži, skvělý displej, snadno rozšířitelný. Oproti originální konfiguraci jsem provedl menší změny, přidal jsem dva 8GB DDR4-2400 CL17 moduly a poté jsem za pomoci programu Ryzen Master poladil alespoň časování na CL14(na screenshotu je ještě CL15, nicméně testoval jsem s CL14). Mám v plánu rozchodit časem nějaké rychlejší SODIMMy, zatím jsem však úspěšný nebyl. Tento notebook se prodával za nějakých 54 000 Kč s DPH a představuje tak výrazně dražší stroje.

Původní recenzi si můžete přečíst v tomto článku:

 

 

DELL Latitude 7490 + TB3 eGPU

DELL Latitude 7490 je notebook s procesorem generace Coffee Lake a je aktuálně dva roky starý, představuje tak manažerský ultrabook vyšší třídy. Mezi hlavní zajímavosti patří rozhraní Thunderbolt 3, přes které jsem připojil XFX Radeon RX 5600 XT 6GB, cílem bylo zjistit, zda tento notebook grafiku brzdí méně, než nedávno testované XPS 13.

Celý článek si můžete přečíst zde:

 

 

DELL XPS 13 (9350) + TB3 eGPU

Tento pět let starý ultrabook je v dnešní době dle mého názoru pomalý a navíc ho nelze upgradovat, je představitelem lehkých, tenkých a nevýkonných zařízení. Nedávno jsem ho proto otestovat s připojenou grafickou kartou externě přes ThunderBolt 3 box.

Celý článek si můžete přečíst zde:

 

 

Lenovo ThinkPad W530


Tato mobilní pracovní stanice z roku 2012 má pořád co říct a díky skvělému TrackPointu i klávesnici veprostřed bez NumLocku se ho prostě nehodlám zbavit. Jedná se navíc o poslední generaci, která kombinuje ThinkLight s podsvícením klávesnice. V notebooku je osazen procesor Intel Core i7-3840QM a rovnou 32GB RAM, čtyři 8GB DDR3-1866 CL10 moduly, přičemž XMP funguje zcela automaticky bez potřeby cokoliv měnit. Jako grafická karta zde slouží NVIDIA Quadro K2000M s 2GB DDR3-1600 VRAM, připojené přes 128-bit sběrnici. Karta je navíc připojena přes šestnáct PCIe linek Gen2 namísto Gen3. Výkonnostně odpovídá GeForce GT 650M, přičemž GT 650M bude typicky rychlejší, pokud má GDDR5 paměti.

 

Na závěr ještě dodám, že jsem provedl menší úpravu grafů, ty nyní zobrazují více relevantních informací a čtenář tak nemusí překlikávat do kapitoly s představením notebooků, relevantní hardwarové parametry pro konkrétní test jsou nyní uvedeny v rámci grafu, věřím, že to ocení i někdo mimo mě. (:

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE: XMG Core 14 - malej, ale šikovnej

Pátek, 12 Březen 2021 - 20:07 | Ladis | Už SoC v iPadu byl rychlejší než v tehdejším...
Pátek, 12 Březen 2021 - 19:40 | DRK | "několikanásobně výkonnější než v Intelu...
Pátek, 12 Březen 2021 - 17:31 | ATITom | Lépe se to nedalo podat. Klasický zastaralý PC...
Pátek, 12 Březen 2021 - 16:15 | kolemjdouci | Hlavní komplikací všech aplikačních testů je...
Pátek, 12 Březen 2021 - 14:11 | Ladis | Protože je to SoC. Nejen CPU, ale i GPU (...
Pátek, 12 Březen 2021 - 13:40 | DRK | Nauč se číst velikost fontu není "font...
Pátek, 12 Březen 2021 - 06:51 | ATITom | Font je tvar písma. Bývá i autorsky chráněný....
Čtvrtek, 11 Březen 2021 - 22:35 | DRK | "To myslí recenzent vážně? Apple M1 NB ve...
Čtvrtek, 11 Březen 2021 - 21:26 | tombomino | Aplikace filtru pro de-noise mu teda moc nesvedci...
Čtvrtek, 11 Březen 2021 - 20:41 | Lazar | Když pominulo prvotní nadšení je tu další video o...

Zobrazit diskusi